Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).
X
-
-
nie czytałem całego, ale mam od ponad 2 lat 40kę, i polecam, zwłaszcza za tą kase teraz, solidna puszka, a z gripem ergonomia to poezja..5d II, 17-40L, S 50mm 1.4, 70- 200 4.0 IS L,135L 2.0, 430, 580, Q Dual 600WsKomentarz
-
Miałem to samo. Zawsze musiałem sobie w myślach tłumaczyć że kółko pod kciukiem jest w tej samej płaszczyźnie co apertura i nią właśnie steruje.Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).
A co do przycisków...
Mam jeszcze 350D do panoram sferycznych. Mogę go obsłużyć z zamkniętymi oczami. A xxD - co zmiana modelu, to zmiana kolejności przycisków przy górnym wyświetlaczu. Chore to jest!„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Komentarz
-
Dla mnie w 40D jest nie do przecenienia możliwość zdefiniowania 3 własnych schematów ustawień. I żal tylko, że nie ma więcej. Mam schemat na robienie z lampą w mieszkaniu,
na słoneczną pogodę na wycieczce oraz na nagłe sytuacje (czyli szybkie strzały przy krótkich czasach i podniesionym iso). Napisałem te przykłady, żeby uświadomić jak pożyteczną sprawą jest ta funkcja. Poza tym bardzo lubię możliwość ustawienia dowolnej temperatury w balansie bieli, bo choć w rawach WB nie ma znaczenia, to przecież dobrze jest zrobić od razu poprawnie i przy wywoływaniu mniej roboty. W zasadzie zdefiniowane WB działają całkiem nieźle (nawet automatyczny), ale mimo to nieraz opcja "K" się mi przydaje.
Wizjer też lepszy w 40D.
Opisałem co wg mnie jest warte kupienia 40D, ale to nie znaczy, że wybór 550D będzie złym wyborem, ponieważ dla ciebie mogą być istotne inne sprawy.Ostatnio edytowany przez tryton; 14778.Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 ISKomentarz
-
Za 550D przemawia dużo lepszy wyświetlacz LCD, lepszy procesor obrazu, filmy fullHD, automatyczna korekcja winietowania obiektywów (to jest rewelacja
), nowsza konstrukcja,
Przeciw: ergonomia i brak górnego wyświetlacza.
Co do wagi to zależy kto co woli
Ja jakbym teraz kupował to 60D
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |Komentarz
-
Komentarz
-
-
Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......Komentarz
-
oj tam oj tam,
taka stara prawda - kup 550D, resztę dołóż do szkła
jak będziesz Ci brakowało czegoś w puszcze - dozbierasz za rok, dwa kupisz 60d, albo wyżej.--
pentax 50/1.7, jupiter 37a, c28/1.8
Ślubianki: http://www.canon-board.info/reportaz...ubianki-86621/Komentarz
-
Oj, Rychu, Rychu.Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......
Przecież to nie wina czterdziestki, że sobie nie mogłeś poradzić z jej obsługą.
Obiektywnie 40D ma lepszy AF i wynika to właśnie z bocznych krzyżowych.
To, że ty ich nie używasz niczego nie zmienia. Aż się głupie motoryzacyjne porównania cisną na myśl
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ani wina F1 że se na nim NA PEWNO nie pojeździsz! Jestem starym wyjadaczem - fotografuję od 1964r. - obu lewych rąk nie mam - a ktoś, kto pyta co jest lepsze (dla niego) na pewno nie ma wielkiego doświadczenia (ani budżetu) - moja odpowiedź więc jest trafna - po co mamić go możliwościami, których może nie wykorzystać?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak się właśnie składa, że przeszedłem z C40d na XXXd i porównywałem AF tych puszek z typowymi szkłami, i nie mogę powidzieć, że 40d ma lepszy AF. Obiektywnie lepszy NIE ZNACZY praktycznie lepszy!Komentarz
-
Ale na jakiej podstawie sądzisz, że ktoś może nie wykorzystywać tak podstawowej funkcji aparatu?
Przecież to jest sztuczne ograniczanie się, w twoim wypadku prawdopodobnie spowodowane wieloletnim przyzwyczajeniem. Poza ISO 400 też nie wychodzisz?I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
40D ma zauważalnie lepszy AF niż seria xxxD. I nie chodzi tylko o boczne krzyżowe ale też o konstrukcję puntu środkowego (podwójny krzyż przekręcony o 45 st - bardziej zaawansowana niż w jedynkach). W praktyce zarówno w ciemnicy jak i przy obiektach poruszających się jest zauważalnie lepiej. Nie wspomnę z litości o sterowaniu wyborem punktu w serii xxxD, bo nie kopie się leżącego
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Pisałem parę postów wyżej - wystarczy poczytać - a wykonałem 40d ok. 15.000 zdjęć. Poza ISO 400 wychodzę, jak jest potrzeba, bo jak nie ma - to po co?! Aparatami przestałem się podniecać paredziesiąt lat temu, ale zdjęciami emocjonuję się do dzisiaj.Komentarz
-
o 550D nawet nie myśl -chyba że traktujesz fotografię "ot tak se", jeżeli interesuje Cię fotografia i chcesz robić dobre zdjęcia a przy okazji mieć możliwości to kup 50D - na allegro można znaleźć w dobrym stanie - 40D wiadomo -dobry -ale po co. Pobawisz się 50D i zaczniesz myśleć o pełnej klatce
- chociaż nie zawsze - nie jestem pewny czy w obecnej chwili byłby sens przechodzenia z 50D na 5D M2.
Reasumując - oszczędzisz sobie czasu kupując XXD. pozdr.50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 ISKomentarz
Komentarz