X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rychu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).

Komentarz

• pzh1
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 36

nie czytałem całego, ale mam od ponad 2 lat 40kę, i polecam, zwłaszcza za tą kase teraz, solidna puszka, a z gripem ergonomia to poezja..
      5d II, 17-40L, S 50mm 1.4, 70- 200 4.0 IS L,135L 2.0, 430, 580, Q Dual 600Ws

Komentarz

• Fotofil
        Początki nałogu
        • 2006
        • 284

Zamieszczone przez rychu
        Ale wizjer z 40d wcale nie powala! W xxxd od 450d w górę jest na tyle dobry, że ja różnicy nie widzę (nawet przykładając na zmianę każdy do oka). A z tą ergonomią to też do dyskusji - mnie się w 40d zawsze myliło - które kółko do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski, a joysticka NIGDY nie nauczyłem się używać, pomimo posiadania 40d przez półtora roku (ale jestem tylko amatorem, a nie zawodowcem nie wypuszczającym aparatu z ręki przez kilka(naście) godzin na dobę).
        Miałem to samo. Zawsze musiałem sobie w myślach tłumaczyć że kółko pod kciukiem jest w tej samej płaszczyźnie co apertura i nią właśnie steruje.
        A co do przycisków...
        Mam jeszcze 350D do panoram sferycznych. Mogę go obsłużyć z zamkniętymi oczami. A xxD - co zmiana modelu, to zmiana kolejności przycisków przy górnym wyświetlaczu. Chore to jest!
        „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
        wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• tryton
          Uzależniony
          • 2008
          • 557

Dla mnie w 40D jest nie do przecenienia możliwość zdefiniowania 3 własnych schematów ustawień. I żal tylko, że nie ma więcej. Mam schemat na robienie z lampą w mieszkaniu,
          na słoneczną pogodę na wycieczce oraz na nagłe sytuacje (czyli szybkie strzały przy krótkich czasach i podniesionym iso). Napisałem te przykłady, żeby uświadomić jak pożyteczną sprawą jest ta funkcja. Poza tym bardzo lubię możliwość ustawienia dowolnej temperatury w balansie bieli, bo choć w rawach WB nie ma znaczenia, to przecież dobrze jest zrobić od razu poprawnie i przy wywoływaniu mniej roboty. W zasadzie zdefiniowane WB działają całkiem nieźle (nawet automatyczny), ale mimo to nieraz opcja "K" się mi przydaje.
          Wizjer też lepszy w 40D.
          Opisałem co wg mnie jest warte kupienia 40D, ale to nie znaczy, że wybór 550D będzie złym wyborem, ponieważ dla ciebie mogą być istotne inne sprawy.
          Ostatnio edytowany przez tryton; 14778.
          Tryton
          --------------------------------------------------------------
          5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• flankerp
            Uzależniony
            • 2010
            • 636

Za 550D przemawia dużo lepszy wyświetlacz LCD, lepszy procesor obrazu, filmy fullHD, automatyczna korekcja winietowania obiektywów (to jest rewelacja ), nowsza konstrukcja,

Przeciw: ergonomia i brak górnego wyświetlacza.

Co do wagi to zależy kto co woli

Ja jakbym teraz kupował to 60D
            Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• michael_key
              Fotografujący
              • 2009
              • 2129

Zamieszczone przez trajbus1
              Mam dylemat co do wyboru między tymi dwoma aparatami. Używany 40D w super stanie czy raczej nowy 550D ?
              Zależy jakie priorytety... dla mnie ważny jest AF i ergonomia.
              Osobiście z tych dwóch wybrałbym 40D.

Komentarz

• r3b
                Bywalec
                • 2011
                • 216

Ja również niedawno wybierałem i wybrałem 40d, polecam!!

Komentarz

• rychu
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 242

Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......

Komentarz

• fabian
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 53

oj tam oj tam,
                    taka stara prawda - kup 550D, resztę dołóż do szkła

jak będziesz Ci brakowało czegoś w puszcze - dozbierasz za rok, dwa kupisz 60d, albo wyżej.
                    --
                    pentax 50/1.7, jupiter 37a, c28/1.8
                    Ślubianki: http://www.canon-board.info/reportaz...ubianki-86621/

Komentarz

• Merde
                      Grzeczny i układny podpis
                      • 2008
                      • 7756

Zamieszczone przez rychu
                      Skąd się wzięły opinie że 40d ma lepszy autofokus?! To, że ma boczne krzyżowe NIC nie znaczy, jak się używa centralnego, a żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka - a to nie takie łatwe! (ja - amator - za 1,5r. się tego nie nauczyłem!). I jeszcze mieć szkła odpowiedniej jasności (i ceny!)......
                      Oj, Rychu, Rychu.
                      Przecież to nie wina czterdziestki, że sobie nie mogłeś poradzić z jej obsługą.
                      Obiektywnie 40D ma lepszy AF i wynika to właśnie z bocznych krzyżowych.
                      To, że ty ich nie używasz niczego nie zmienia. Aż się głupie motoryzacyjne porównania cisną na myśl
                      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• rychu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 242

Ani wina F1 że se na nim NA PEWNO nie pojeździsz! Jestem starym wyjadaczem - fotografuję od 1964r. - obu lewych rąk nie mam - a ktoś, kto pyta co jest lepsze (dla niego) na pewno nie ma wielkiego doświadczenia (ani budżetu) - moja odpowiedź więc jest trafna - po co mamić go możliwościami, których może nie wykorzystać?
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        A tak się właśnie składa, że przeszedłem z C40d na XXXd i porównywałem AF tych puszek z typowymi szkłami, i nie mogę powidzieć, że 40d ma lepszy AF. Obiektywnie lepszy NIE ZNACZY praktycznie lepszy!
                        Ostatnio edytowany przez rychu; 8204. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez rychu
                          po co mamić go możliwościami, których może nie wykorzystać?
                          Ale na jakiej podstawie sądzisz, że ktoś może nie wykorzystywać tak podstawowej funkcji aparatu?
                          Przecież to jest sztuczne ograniczanie się, w twoim wypadku prawdopodobnie spowodowane wieloletnim przyzwyczajeniem. Poza ISO 400 też nie wychodzisz?
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

40D ma zauważalnie lepszy AF niż seria xxxD. I nie chodzi tylko o boczne krzyżowe ale też o konstrukcję puntu środkowego (podwójny krzyż przekręcony o 45 st - bardziej zaawansowana niż w jedynkach). W praktyce zarówno w ciemnicy jak i przy obiektach poruszających się jest zauważalnie lepiej. Nie wspomnę z litości o sterowaniu wyborem punktu w serii xxxD, bo nie kopie się leżącego .
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• rychu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 242

Pisałem parę postów wyżej - wystarczy poczytać - a wykonałem 40d ok. 15.000 zdjęć. Poza ISO 400 wychodzę, jak jest potrzeba, bo jak nie ma - to po co?! Aparatami przestałem się podniecać paredziesiąt lat temu, ale zdjęciami emocjonuję się do dzisiaj.

Komentarz

• DAWIDSON
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 187

o 550D nawet nie myśl -chyba że traktujesz fotografię "ot tak se", jeżeli interesuje Cię fotografia i chcesz robić dobre zdjęcia a przy okazji mieć możliwości to kup 50D - na allegro można znaleźć w dobrym stanie - 40D wiadomo -dobry -ale po co. Pobawisz się 50D i zaczniesz myśleć o pełnej klatce - chociaż nie zawsze - nie jestem pewny czy w obecnej chwili byłby sens przechodzenia z 50D na 5D M2.
                                Reasumując - oszczędzisz sobie czasu kupując XXD. pozdr.
                                50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

Pracuję...