Nic nie sugeruję, za to widzę że ty zadziwiająco łatwo zmieniasz temat. Pisałeś o różnicy między cropem a pełną klatką. Różnica ta wg ciebie wynikała z używania innych ogniskowych i cropowania a nie z powodu zmiany odległości. Inaczej mówiąc robimy kadr obiektywem 18mm i z tego samego miejsca obiektywem 135mm, a następnie z tego pierwszego wycinamy obszar odpowiadający temu drugiemu. Różnicy w perspektywie nie będzie żadnej.
X
-
-
Błagam, napisz że robisz sobie jaja bo zacznę wątpić w rozsądek na tym forum
P.S. Ktoś się tutaj domagał porównania 20D i 5D. Jak kolega chce to mogę coś przesłać na priva, tylko musiałbym ten sam motyw specjalnie dwoma aparatami obfocić. Zdjęcia będą różne choćby ze względu na głębię. 5D ma o wiele mniejszą GO, ale to chyba każdy Canonier dobrze wie :wink:FOTOINKWIZYTORKomentarz
-
A, to teraz rozumiem, skoro tak twierdzisz to pewnie tak jestNic nie sugeruję, za to widzę że ty zadziwiająco łatwo zmieniasz temat. Pisałeś o różnicy między cropem a pełną klatką. Różnica ta wg ciebie wynikała z używania innych ogniskowych i cropowania a nie z powodu zmiany odległości. Inaczej mówiąc robimy kadr obiektywem 18mm i z tego samego miejsca obiektywem 135mm, a następnie z tego pierwszego wycinamy obszar odpowiadający temu drugiemu. Różnicy w perspektywie nie będzie żadnej.
Myslalem ze obiektyw tele zupelnie inaczej rysuje przestrzen niz szerokokatny, ale widze ze sie nie znam.
Komentarz
-
-
Oczywiście że się nie znasz i właśnie ci to publicznie udowodnię
Jedno z tych zdjęć to pełny kadr z obiektywu 50mm a drugie to wycinek 10% centrum kadru z obiektywu 10mm. Proszę powiedz które jest z którego skoro twierdzisz że jest różnica. Oba zostały wykonane 30D ze statywu z tego samego miejsca.
Komentarz
-
Pomijając różnice w głębi ostrości, wielkości dystorsji, winietowaniu i w poziomie utraty jakości w narożnikach (choć to raczej dla słabszych szkieł) oraz to, że węższe zdjęcie zostało zeskalowane do 20% swego rozmiaru, masz absolutną rację: te zdjęcia muszą być identyczne
Komentarz
-
Taki test to nie test. Wszystko w jednej odleglosci.
Teraz wez misia na balkon, i zrob cos z odleglym tlem.
Ale generalnie jak odleglosc sie nie zmieni to i kar bedzie taki sam.
Zwiekszenie ogniskowej to nic innego jak wycinek tego co widzimy.
Mowienie, ze ktos kupuje 30tke bo woli "dluzsze szklo" jest wiec bez sensu.
Robimy 5tka przy 200mm, wycinamy sobie srodek i mamy "300mm" o lepszej jakosci
i takim samym rozmiarze jak z 8mpx na 1.6 cropie.Ostatnio edytowany przez Kr4nkEd; 3064.Komentarz
-
-
Czulem, ze jak sie juz ktos czepi to o "teraz"
No ale fakt faktem, ze roznica jesli bedzie to minimalna wynikajaca z przerysowan. Co innego gdy na takich samych ogniskowych chcemy otrzymac ten sam kadr.Komentarz
-
Nie będzie żadnej różnicy. Nie dam głowy ale telekonwertery działają na zasadzie cropa i chyba z połowa obiektywów które nie mają stałego światła również przy zoomie robi coraz większego cropa.Komentarz
-
Komentarz
-
zgadzam sie calkowicie z MMM. nie zgadzam sie z kolei z twierdzeniem ze 5D ma wieksza GO niz 30D. zreszta ten watek byl juz poruszany i na fotopolis bylo udowodnione ze inny jest bokeh ale Go taka sama. sorki ale nie moge linku znalesc. pewnie dlatego ze mi sie jakos szczegolnie nie chce
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Weżmy 30D obiektyw 85 przysłona 2.0 odległość 10m
głębia ostrości ~ 1m
Weźmy 5D obiektyw 135 przysłona 4 odległość 10 m
głębia ostrości ~ 1 mWiniKomentarz

Komentarz