X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

Zamieszczone przez MMM
    Foty z 30D też da się oglądać na 100% i nie da się poznać że to wycinek.
    http://abatronic.pl/galeria/temp/IMG_3388.JPG
    jakie szkiełko..??

Komentarz

• zOOn
      Bywalec
      • 2006
      • 220

Zamieszczone przez marekb
      jakie szkiełko..??
      85 1.8 ??

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez marekb
        jakie szkiełko..??
        85/1.8. I wbrew pozorom demon ostrości to nie jest, wydaje mi się że 50/1.4 jest ostrzejsze.
        Digart

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

A mnie się podoba 5D taki jaki jest. Do krajobrazu jak znalazł . Jak komuś potrzeba szybkości, uszczelnień i wbudowanego gripa to są od tego jedynki. Jakby to wszystko miała 5-tka to albo jedynki by straciły sens albo 5-tka kosztowała tyle co Ds.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• WereWolf
            Coś już napisał
            • 2005
            • 96

na wstępie... crop - zaleta/wada zależy od fotografa i zdjęć jakie "uprawia"... jedni wolą cropa, drudzy FF (pomijając jakość zdjęć)

jednego tylko nie rozumiem...
            Zamieszczone przez storczyk
            A wracając do tematu....
            Brak cropa to z kolei przewaga nad 30d tylko od czego jest statyw ,którym mozna nadrobic brak szerokeigo kąta...
            brak cropa nadrobić statywem? w jaki sposób? przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego...
            moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
            Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Zamieszczone przez WereWolf
              na wstępie... crop - zaleta/wada zależy od fotografa i zdjęć jakie "uprawia"... jedni wolą cropa, drudzy FF (pomijając jakość zdjęć)

jednego tylko nie rozumiem...

brak cropa nadrobić statywem? w jaki sposób? przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego...
              Może chodzi o panoramę i później sklejanie w kompie? Ale dla mnie to substytut. Po za tym dochodzi jeszcze kwestia rozmycia tła tu już nie do przeskoczenia.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• Nemeo
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1757

Najbardziej uniwersalnym rozwiazaniem jest komplet 5D+20D/30D. Wtedy mamy wszystko.

Komentarz

• arra
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1023

Zamieszczone przez Maris
                  arra No właśnie ciekawi mnie tamron 17-35 2.8-4 (bo chyba o ten chodziło?), choć mam wrażenie, że Cichy miał 28-75 ?!?

Nie, Cichy pokazywal sampla z 19-35, takiego taniego plastikowego szkielka i mowil ze daje rade. Mialem to szklo ale na cropie, i generalnie bylo niezle optycznie. O ten chodzi:

Tu jest watek Cichego: http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=19-35
                  Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                  R1+5D2
                  Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
                    No tak ... moglem sie tego spodziewac. Wbrew pozorom pytalem powaznie.
                    A ja wbrew pozorom odpowiedzialem (nie "wypluwalem" ) powaznie. Czego mi brakuje w 5D i w 1DMkIIN. Dziwne ze odebrales moj post jako niepowazny i tak negatywnie zareagowales .
                    Moze kontekst nie taki jaki sobie wyobrazales - bo moim kontekstem bylo porownanie tych dwoch puszek, w tym segmencie, a nie doszukiwanie sie wyzszosci nad 30D.
                    Aha... czyli wykroczylem poza watek... ale nie wykroczylem poza pytanie .

Komentarz

• storczyk
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 52

przeciez wyraznie napisalem ze chodzi o szeroki kąt...

Po za tym dochodzi jeszcze kwestia rozmycia tła tu już nie do przeskoczenia.
                      nie uwierze jak nie zobacze...MARANTZ wrzuc jakieś zdjęcia :-)

Komentarz

• Arek Piekarz
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 334

przeciez wyraznie napisalem ze chodzi o szeroki kąt...
                        W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
                        40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                        Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                        Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                        Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Frg
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 55

MARANTZ wrzuc jakieś zdjęcia :-)
                          Podpisuję się pod prośbą :grin:
                          Zaczynam zbierać na 5D (może gdzieś pod koniec roku będzie )
                          30D to jak dla mnie nie jest wystarczający skok jakościowy.

Komentarz

• storczyk
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 52

W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
                            zgadzam się z Tobą , jednak mając na uwadze obecne zarobki fotoreporterów w Polsce ,mało komu będzie się opłacało kupowac na dzien dzisejszy 5d...taki zakup okarze się rozsadny najwczesniej pod koniec tego roku i to tylko na allegro....ewentualnie w sklepach ktore sprowadzaja aparaty z niemiec...

Warto tez pamietac ze w wiekszosci sytuacji reporterowi bardziej przyda sie szybkostrzelnosc 5kl/s niz ultra szeroki kąt

MARANTZ czekamy na foteczki....:-)
                            Ostatnio edytowany przez storczyk; 9343.

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

nie uwierze jak nie zobacze(...)
                              Nie szkodzi .

(...)

MARANTZ czekamy na foteczki....:-)
                              A dajrze Ty chłopu spokój.
                              Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• storczyk
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 52

A dajrze Ty chłopu spokój.
                                kolekcjoner niepotrzebnie sie unosisz...;-)

Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
                                Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)

Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.
                                ostatnio ktos w tym temacie dał linka do porownania zdjec 400d i 5d http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20254529 ...i prawde powiedziawszy cięzko było dostrzec przewage pełnej klatki nad ponad 3 razy tanszym 400d...podejrzewam ze test mógł nie być miarodajny dlatego z przyjemnoscia zobacze zdjecia z exifami od MARANTZA ,który sam podkresla o duzej przewadze 5d na pierwszy rzut oka :-)
                                Ostatnio edytowany przez storczyk; 9343.

Komentarz

Pracuję...