X
-
-
-
-
A mnie się podoba 5D taki jaki jest. Do krajobrazu jak znalazł
. Jak komuś potrzeba szybkości, uszczelnień i wbudowanego gripa to są od tego jedynki. Jakby to wszystko miała 5-tka to albo jedynki by straciły sens albo 5-tka kosztowała tyle co Ds.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
na wstępie... crop - zaleta/wada zależy od fotografa i zdjęć jakie "uprawia"... jedni wolą cropa, drudzy FF (pomijając jakość zdjęć)
jednego tylko nie rozumiem...
brak cropa nadrobić statywem? w jaki sposób? przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego...moja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)Komentarz
-
Może chodzi o panoramę i później sklejanie w kompie? Ale dla mnie to substytut. Po za tym dochodzi jeszcze kwestia rozmycia tła tu już nie do przeskoczenia."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Nie, Cichy pokazywal sampla z 19-35, takiego taniego plastikowego szkielka i mowil ze daje rade. Mialem to szklo ale na cropie, i generalnie bylo niezle optycznie. O ten chodzi:
Tu jest watek Cichego: http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=19-35Ostatnio edytowany przez arra; 5548.Komentarz
-
A ja wbrew pozorom odpowiedzialem (nie "wypluwalem" ) powaznie. Czego mi brakuje w 5D i w 1DMkIIN. Dziwne ze odebrales moj post jako niepowazny i tak negatywnie zareagowales
.
Moze kontekst nie taki jaki sobie wyobrazales - bo moim kontekstem bylo porownanie tych dwoch puszek, w tym segmencie, a nie doszukiwanie sie wyzszosci nad 30D.
Aha... czyli wykroczylem poza watek... ale nie wykroczylem poza pytanie
.
Komentarz
-
przeciez wyraznie napisalem ze chodzi o szeroki kąt...brak cropa nadrobić statywem? w jaki sposób? przecież jedno z drugim nie ma nic wspólnego...
nie uwierze jak nie zobacze...MARANTZ wrzuc jakieś zdjęcia :-)Po za tym dochodzi jeszcze kwestia rozmycia tła tu już nie do przeskoczenia.Komentarz
-
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.plKomentarz
-
Komentarz
-
zgadzam się z Tobą , jednak mając na uwadze obecne zarobki fotoreporterów w Polsce ,mało komu będzie się opłacało kupowac na dzien dzisejszy 5d...taki zakup okarze się rozsadny najwczesniej pod koniec tego roku i to tylko na allegro....ewentualnie w sklepach ktore sprowadzaja aparaty z niemiec...W reporterce też będziesz biegał ze statywem? Są na rynku szerokie i ultraszerokie szkła do cropa, choćby 10-22.
Warto tez pamietac ze w wiekszosci sytuacji reporterowi bardziej przyda sie szybkostrzelnosc 5kl/s niz ultra szeroki kąt
MARANTZ czekamy na foteczki....:-)Ostatnio edytowany przez storczyk; 9343.Komentarz
-
Nie szkodzi
.
A dajrze Ty chłopu spokój.
Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
kolekcjoner niepotrzebnie sie unosisz...;-)A dajrze Ty chłopu spokój.
Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)
ostatnio ktos w tym temacie dał linka do porownania zdjec 400d i 5d http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=20254529 ...i prawde powiedziawszy cięzko było dostrzec przewage pełnej klatki nad ponad 3 razy tanszym 400d...podejrzewam ze test mógł nie być miarodajny dlatego z przyjemnoscia zobacze zdjecia z exifami od MARANTZA ,który sam podkresla o duzej przewadze 5d na pierwszy rzut oka :-)Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.Ostatnio edytowany przez storczyk; 9343.Komentarz
Komentarz