Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy. Moim zdaniem cena 5D jest uzasadniona tylko brakiem konkurencji i spokojnie sobie poczekam jeszcze kilka lat na zmianę aparatu. W tym czasie Canon będzie musiał poprawić kilka rzeczy w tej puszce i obniżyć cenę co tylko wyjdzie użytkownikom na zdrowie. Póki co mam czym robić zdjęcia a ich jakość mnie zadowala.
X
-
-
otóż to troche sie zagalopowałem...choc nie ukrywam ze róznica dostrzegalna na zdjeciach 800x500 px juz mnie nie przekonuje :-)Ale jakim niedowiarkom? Bo to że 5D daje lepszy obraz od 30D to jest przecież poza dyskusją. Dyskusyjne jest raczej to na ile ta przewaga jest duża i każdy musi się zastanowić czy jest mu to potrzebne i warto dokładać tyle kasy.
Skoro MARANTZ kupił 5d to pewnie warto było wydać tyle kasy...ja nadal obstaje przy tym co pisalem wczesniej ,że nadzien dzisiejszy nie warto jeszcze kupować pełnej klatki...chyba ,że ktos robi np. zdjecia studyjne i niezle na tym zarabia :-)
a czytałes podsumowanie? :-)Jest mnóstwo porównań w sieci pełnej klatki z cropem zresztą nawet nie dawno był link do bardzo przekonywującego porównania tego typu na fotopolis.Komentarz
-
A tu, jak widze w kółko i w kółko... "Opłaca się", "nie opłaca się"...
Jak można w ogóle się nad tym zastanawiać, szczególnie tutaj, gdzie większość (?) nie żyje z fotografii, a traktuje ją jako hobby... Jeden kupuje 5d za połowe swojej pensji, inny musi ciułać przez rok - dla pierwszego cena może być rozsądna, dla drugiego skandaliczna.
To tak samo, jak jeden jeździ Seicento, a drugi BMW... Czy zastanawiacie się, czy opłaca się kupić BMW? Przecież i tym, i tym dojedziecie spokojnie do celu, a różnica w cenie? - oceńcie sami...Ostatnio edytowany przez gzak; 2492.Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3Komentarz
-
Komentarz
-
Ja się nie unoszę. Po prostu jeśli uważasz że dla Ciebie to jest nieopłacalne (kupowanie 5D) to wyczerpuje to temat. Zresztą piszesz że różnicy nie dostrzegasz. Nie spodziewasz się chyba się żeby Marantz posiadał inną wersją 5D niż cała reszta.
Nic nie zamknie tematu czego najlepszym dowodem jest ten wątek, który porusza tę kwestię już po raz n-ty.Z przyjemnością zobacze tą przewage o której pisał MARANTZ i mysle ,że on tez z checia wykona taki test aby raz na zawsze zamknąc usta niedowiarkom - absolutnie go w tym popieram.Pozatym wiele osób bierze pod uwage zakup 5d w przyszlosci im takze takie porównanie sie przyda...
Warto skorzystać z okazji i raz na zawsze zamknąć temat :-)"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
MSZ zaletą jest, że 85-tka to 85-tka, a 135-tka to 135-tka - co w portrecie ma dość istotne znaczenie :-)
robiący na stockach mówią również, że tamtejsi adminie szumy pod mikroskopem robią - stąd małe szumy dużej matrycy są chyba również atutemOstatnio edytowany przez Maris; 9198.Komentarz
-
a ja myślę, że ten wątek mógłby się nazywać Mercedes S klasse vs. Mitsubishi Lancer EVO ilęstam (nie wiem która to juz generacja, bodajże XI) :]
Przeciez to zupełnie dwie różne puszki z różnych pólek cenowych przeznaczone do dwóch różnych grup odbiorców.
Oczywiście że przy bezpośrednim porównaniu wygra piątka...ale myślęże nie wszystkim, potrzebny jest fulfrejma czasem crop jest korzystniejszy no i nie każdy potzreebuje powalającej jakości...(no tutaj chyba sie rozpędziłem:P) no ale z nudów to i możan o dupie Maryny pogadać
pozdr.!!!Canon EOS Rebel; Canon Pixma 4500Komentarz
-
Nie rozumiem cię jaka zaleta że nie trzeba przeliczać ogniskowych? Ja mam do 30D 50tkę i 85tkę które odpowiednio mają 80mm i 135mm. Jeśli chodzi o szumy to jak się robi w studiu nie ma to absolutnie żadnego znaczenia bo zawsze sobie ustawisz tak światło żeby zrobić na ISO100.Komentarz
-
Jeśli nie przeszkadza Ci, że z klasycznego obiektywu portretowego - 135 robi się tele ponad 200 mm, to nie ma problemu. To że 50-tka nie jest dobrym obiektywem do klasycznego portretu, to nawet już na tym forum było ...
Co do szumów, to pewnie masz racje, choć znam kilku "stockowców" spod znaku Canona, dla których to dość istotny argument.Komentarz
-
Kupuje się obiektywy odpowiednie do danego typu aparatu. Skoro mam cropa to na co mi 135mm do portretu? Wiedząc jak się przelicza na cropie ognskowa nie kupiłem 135 a zamiast niej 85mm żeby uzyskać taki sam efekt.Komentarz
-
-
Tylko, ze faktycznie efekt nie bedzie taki sam, bo 50-tka nie bedzie miala takiego samego splaszczenia perspektywy jak 85, podobnie 85 vs 135, wiec przy portrecie moga wystapic przerysowania, natomiast wszystko zalezy od wielkosci studia, jak zapniesz 135 f/2 do 30D i bedziesz mial miejsce zeby sie odsunac to spokojnie wyjdzie ci podobnie. Co do szumow to naprawde nikt chyba w studio nie robi powyzej iso200.Komentarz
-
-
Komentarz
Komentarz