X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Akurat 1D III ma taką samą wielkość piksela jak 5D, więc nie tędy droga.
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• SAM
      Bywalec
      • 2005
      • 206

Zamieszczone przez ArturBonoVox
      Ja mam propozycje dla Panow (chlopcow). Zbierzcie sie do kupy, zrobcie plener, przyniescie swoj sprzet 5D i 40D. I robcie zdjecia do bolu. Ale nie plotkow, bateryjek czy linijek. Wtedy zobaczycie co i jak sie je Nie ma innej metody. Dobranoc
      Jak nie plotkow, bateryjek czy linijek ..... to moze jakis mur dla odmiany.

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

...no i pozamiatał...
        C-F-K - forever

Komentarz

• migawka
          Coś już napisał
          • 2006
          • 65

Mellan my to się możemy zebrac, będzie para(trochę lipa, dwóch gości- razem:lipa, może nas sąsiad z nad wielkiego jeziora= trójkąt- większa lipa) z równania wychodzi= lepiej w pojedynkę...nie miałem 40D w ręku, zapewne będę miał..Wiem jak to jest przeskoczyc z 350D+grip na 5D - warto było- naprawdę..
          Czytając forum, świadomie wybierając, wiedząc czego oczekuję od puszki + rachunek ekonomiczny, wyszło 5D i dobrze.. widzę to w wielu zdjęciach- nie wszystkich..

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

Czy na forum można tworzyć grupy? Przydałaby się taka możliwość.
            Proszę moderatorów o zdanie, uprzejme
            C-F-K - forever

Komentarz

• jceel
              Początki nałogu
              • 2007
              • 282

Zamieszczone przez Mellan
              Czy na forum można tworzyć grupy? Przydałaby się taka możliwość.
              Proszę moderatorów o zdanie, uprzejme
              Jakie grupy? Takie TWA w sensie?
              EN57D DIGITAL.

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

Zamieszczone przez axk
                DO (Difractive Optics) - Obiektyw wyposażony jest w zestaw siatek dyfrakcyjnych niwelujących aberracje chromatyczne i inne wady optyczne.
                chyba nie tylko... w konstrukcji szkła powinna być wykorzystana też soczewka Fresnela (taka jak w latarni morskiej), która ma znacząco zmniejszać długość i ciężar szkła, przy okazji znacznie podnosząc jego cenę
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez axk
                Jest to oznaczenie napędu AF, w tym przypadku Direct Current czyli silnik prądu stałego.
                thx, domyśliłem się, że DC = nie USM, ale nie wymyśliłbym, że chodzi tu prad stały...
                Ostatnio edytowany przez airhead; 14473. Powód: Automerged Doublepost
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez airhead
                  chyba nie tylko... w konstrukcji szkła powinna być wykorzystana też soczewka Fresnela
                  Tego nie wiem. Wiem natomiast o siatkach "nakładanych" na soczewki i o tym napisałem powyżej. Niestety udogodnienia te mocno odbijają się na cenach obiektywów.

Zamieszczone przez airhead
                  thx, domyśliłem się, że DC = nie USM, ale nie wymyśliłbym, że chodzi tu prad stały...
                  Oznaczenie bardzo popularne w "przemyśle". Canon zapożyczył je do oznaczania najprostszych układów napędowych AF.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Zamieszczone przez jceel
                    Jakie grupy? Takie TWA w sensie?
                    Tak ,coś takiego. Ale cofam pytanie bo to OT. Przepraszam.
                    C-F-K - forever

Komentarz

• krzysiekxp

Coz ja mam 20d i 16-35L i jestem troche zawiedziony ostroscia. Teraz czekam na nastepce 5d ale z tego co czytam to lepiej nie czekac bo pewnie bedzie mial ze 20Mpixeli i znowu bede zawiedziony. Rozumiem wiec ze dopuki nie zaczna robi lepszych szkilek to lepiej miec 5d z duzymi pixelami niz nastepce z 20Mpix ktore pod wzgledem ostrosci beda odpowiadac 8Mpix na 20d. Troche zakrecone ale tak to rozumiem ze przy obecnych szkielkach jakies 12-16Mpixeli "duzych" na FF to optimum i nie ma co sie pchac w wiecej pixeli bo bede plakal ze elka nieostra tak? Dalej idac tym tokiem myslenia lepeiej miec 22Mpixele na srednim formacie niz 22Mpix w Nowym Marku III. Czyli ten 5d to cos jak zloty srodek miedzy jakoscia obiektywow a liczba Mpix.

Czy dobrze mysle?

Komentarz

• hrabia_vader
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 109

Zamieszczone przez krzysiekxp
                        Dalej idac tym tokiem myslenia lepeiej miec 22Mpixele na srednim formacie niz 22Mpix w Nowym Marku III. Czyli ten 5d to cos jak zloty srodek miedzy jakoscia obiektywow a liczba Mpix.

Czy dobrze mysle?
                        Nie wiem czy akurat złoty środek leży w punkcie 5D (nie dane mi było oglądnąć wyników z moich szkieł z innych monsterów FF) ale z całą pewnością mogę napisać, że 5D wyciąga ze szkieł znacznie więcej niż matryce APS-C. Z pewnością jest to swego rodzaju złoty środek jesli chodzi o koszt, zwłaszcza teraz - jeśli rozważamy przypadek amatora.
                        hrabia Vader
                        zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Komentarz

• banan82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1165

hrabia, zgodzę się - cena teraz jest super, ale wiadomo ze tez nie dla kazdego amatora. 4tys za aparat w polsce jest ceną mimo wszystko dla przecietnego zglębionego w fotografii czlowieka za wysoką, zwazywszy ze szkla za 500zł do tego podpinac nie ma co
                          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                          Crazy Apple Fanboy
                          Ex Linux User

Komentarz

• hrabia_vader
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 109

Zamieszczone przez banan82
                            hrabia, zgodzę się - cena teraz jest super, ale wiadomo ze tez nie dla kazdego amatora. 4tys za aparat w polsce jest ceną mimo wszystko dla przecietnego zglębionego w fotografii czlowieka za wysoką, zwazywszy ze szkla za 500zł do tego podpinac nie ma co
                            Zgadza się. Zapomniałem dodać coś w stylu "zaawansowanego i w miarę zasobnego amatora". Co jednak nie zmienia tezy, że cena 5D jest ogromnie atrakcyjna (nie moja wina, że polskie zarobki, pomimo tendencji wzrostowej, nadal nijak się mają do zarobków w krajach "Pierwszego Świata".

A co do szkła, przypuszczam, że przez pewien czas możnaby się pokusić o używanie nawet tylko EF 50mm f/1.8. A to szkło znacznie poniżej 500 PLN wypada.
                            hrabia Vader
                            zakurzony EOS i szklarnia porośnięta pajęczynami

Komentarz

• trampek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1546

myle ze 50/1,4 i 85/1,8 beda na ta puszke naprawde swietne. FF wchodzi pod strzeche
                              R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Paweł Grabowski
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 343

A gdzie sprzedaja nowe 5D po 4kzł? Jakoś nie zauwazyłem a cash back już sie skonczył.

Sam nie wiem czy sie skusic czy czekac dalej.

Pozdrowki
                                Paweł
                                EOS 5 | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0 | 24-105IS/4.0 | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Komentarz

Pracuję...