X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Aszu
    Uzależniony
    • 2004
    • 707

Polska zajmuje 38MB. Trochę za dużo jak na maila
    //mj

Komentarz

• Blink

Witam, mam pytanie w jaki sposob zmienic wartosc ekspozycji w 300D w trybie M, aparat ma w grany z hakowany soft. W innych trybach wartsc ekspozycji zmienia sie bezproblemowo, czyli przyciskam przycis ekspozycji i kreci kolkiem, a w trybie M wartosc jest na -2 i nie reaguje na przycisk i krecenie.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

korekta expozycjii w M nie ma sensu. gdy zmieniasz czas/przyslone to ptaszek biega od -2 do +2 porownujac to co ustawiles z pomiarem centralnie wazonym. hack nie ma nic do tego
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Blink

Wielkie dzieki, czlowiek caly czas sie uczy.

Komentarz

• pejot
            Bywalec
            • 2004
            • 204

reanimuję wątek.

po wgraniu hacka do 300d zauważyłem dwie rzeczy-

1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
            2 // kreseczka pokazująca korektę ekspozycji tudzież siły błysku lampy przeskakuje co 1 stopień, nie wyświetla się natomiast np. na 1/3.

poza tym- fajna rzecz. Nareszcie mam pod SETem zmianę wielkości zdjęcia no i oczywiście -/+ lampa.

pozdrawiam!
            www.browarelefant.pl

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez pejot
              Sprawdz w Custom Functions ustawienie wielkosci RAW+JPG.
              2 // kreseczka pokazująca korektę ekspozycji tudzież siły błysku lampy przeskakuje co 1 stopień, nie wyświetla się natomiast np. na 1/3.
              Sprawdz w Custom Functions ustawienie stopnia korekty ekspozycji.

Ogolnie posprawdzaj mozliwe ustawienia w Custom Functions i poustawiaj je pod siebie - tak jak ci pasuje.

Komentarz

• pejot
                Bywalec
                • 2004
                • 204

hmmm, nie wiem, czy to ma wpływ?

..zdjęcia robione na small (HQ) - w Custom Functions mam na RAW+small(HQ), ale to tylko w opcjach- robiąc zdjęcia z RAWu akurat nie korzystałem- poza tym, po ściągnięciu miały normalną wielkość 1-2 mb i były jotpegami. Spadek prędkości w ściąganiu (prędkość początkowa też nie była rewelacyjna, ale wiem, że "ten typ tak ma") spadła ok. 2x, 3x.

Co do kreseczki w korekcie ekspozycji- strzał w 10. Miałem skok 1/2 a nie 1/3. Dziękować.

[ Dodano: 15-09-2004 ]
                oczywiście!

Żeby wgrać nowe firmware musiałem przestawić COMMUNICATION na NORMAL. Potem o tym zapomniałem, więc spowolnienie transferu wziąłem omylnie za działanie uboczne wynalazku Wasi. (Sory Wasia)

Post Viteza pchnął mnie do działania i jeszcze raz przejżałem wszystkie ustawienia. Nie tylko w Custom Functions.

Przy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:

3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
                NORMAL....................................33 sek 15 set
                PTP..........................................13 sek 45 set
                www.browarelefant.pl

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez pejot
                  Przy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:

3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
                  NORMAL....................................33 sek 15 set
                  PTP..........................................13 sek 45 set
                  Aua... czytnik kart pamieci na USB 1.1 jednego RAW (ok 5 MB) zgrywa w ok 4 sekundy...

Komentarz

• Tytus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

Zamieszczone przez pejot
                    nie wierzę, że używasz aparatu to zrzucania zdjęć
                    masz anielską cierpliwość...
                    20Dset
                    maj łeb...

Komentarz

• eternus
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 668

Zamieszczone przez Tytus
                      Ja tez zrzucam aparatem i rzeczywiscie jest baaardzo wolno, ale ten czas zawsze trzeba sobie jakos zorganizowac - kolacja, obiad, spacer z pieskiem Choc co prawda mam tylko CF 256 MB + 128 MB. Pewnie gdybym mial 2x 512 to bym czytnik kupil.
                      EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                      "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                      że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• Mirek.c

Czytniki uniwersalne 9 in 1 są po 60 zł, a ile dają radości, szczególnie jak jest pełna karta.

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

Zamieszczone przez Mirek.c
                          Czytniki uniwersalne 9 in 1 są po 60 zł, a ile dają radości, szczególnie jak jest pełna karta.
                          A co jest pozostalymi 8 funkcjami?
                          Cos slyszalem, ze potrafia one (jakims cudem) chrzanic jakosc zdjec, wiec chyba za dobra inwestycja to nie jest?
                          EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                          "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                          że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• xonxoff

Właśnie wgrałem do mojego Rebela soft od Wasi... i jedyne co moge przestawić w C. Fn Custom (...) to "Exposure level increments" - wszystko inne mnie olewa. Co robie nie tak?? hlp plz...

Komentarz

• pejot
                              Bywalec
                              • 2004
                              • 204

o tak. jestem aniołem

a serio- jako początkujący użytkownik "cyfrowy" (bo fotografią analogową wcześniej zajmowałem się sporo czasu), na początek narzuciłem sobie inne priorytety- w sensie większa karta CF, lepszy obiektyw, statyw... akurat czytnik jest czymś, z czym na razie mogę sobie dać spokój, bo tak jak kolega Eternus napisał- czasem trzeba coś zjeść tudzież obmyć zbolałe ciałko po fotołowach- i niech w tym czasie zdjęcia się zrzucają. Niemniej- jest na liście zakupów. Pytanie brzmi- jak czytnik, to 9in1 czy raczej 1in1? Dodam, że na codzień wyznaję zasadę, że jak coś jest "od wszystkiego" to raczej jest do d.... Ale mogę się mylić. Coś sprawdzonego w boju polecicie (sorry, że już poza główny wątek wybiegam)

pozdrawiam
                              www.browarelefant.pl

Komentarz

• xonxoff

doszedlem co robie nie tak... musze byc w trybie nastawów manualnych aby zapamietywało ustawienia... dziwne ale ok.

a co do czytników CF... to przecież w sumie taka stacja dyskietek. i nie widze przyczyny czemu mogłaby niszczyć zdjęcia. a to że jest 9in1 to nie żadna wada - obsługuje tylko więcej rodzajów gniazd kart pamięci. no, a poza z takim czytnikiem mozna używać karty jak dyskietki...

Komentarz

Pracuję...