Polska zajmuje 38MB. Trochę za dużo jak na maila
X
-
-
Witam, mam pytanie w jaki sposob zmienic wartosc ekspozycji w 300D w trybie M, aparat ma w grany z hakowany soft. W innych trybach wartsc ekspozycji zmienia sie bezproblemowo, czyli przyciskam przycis ekspozycji i kreci kolkiem, a w trybie M wartosc jest na -2 i nie reaguje na przycisk i krecenie.Komentarz
-
korekta expozycjii w M nie ma sensu. gdy zmieniasz czas/przyslone to ptaszek biega od -2 do +2 porownujac to co ustawiles z pomiarem centralnie wazonym. hack nie ma nic do tego30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
-
reanimuję wątek.
po wgraniu hacka do 300d zauważyłem dwie rzeczy-
1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
2 // kreseczka pokazująca korektę ekspozycji tudzież siły błysku lampy przeskakuje co 1 stopień, nie wyświetla się natomiast np. na 1/3.
poza tym- fajna rzecz. Nareszcie mam pod SETem zmianę wielkości zdjęcia no i oczywiście -/+ lampa.
pozdrawiam!Komentarz
-
Sprawdz w Custom Functions ustawienie wielkosci RAW+JPG.Zamieszczone przez pejot1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
Sprawdz w Custom Functions ustawienie stopnia korekty ekspozycji.2 // kreseczka pokazująca korektę ekspozycji tudzież siły błysku lampy przeskakuje co 1 stopień, nie wyświetla się natomiast np. na 1/3.
Ogolnie posprawdzaj mozliwe ustawienia w Custom Functions i poustawiaj je pod siebie - tak jak ci pasuje.Komentarz
-
hmmm, nie wiem, czy to ma wpływ?
..zdjęcia robione na small (HQ) - w Custom Functions mam na RAW+small(HQ), ale to tylko w opcjach- robiąc zdjęcia z RAWu akurat nie korzystałem- poza tym, po ściągnięciu miały normalną wielkość 1-2 mb i były jotpegami. Spadek prędkości w ściąganiu (prędkość początkowa też nie była rewelacyjna, ale wiem, że "ten typ tak ma") spadła ok. 2x, 3x.
Co do kreseczki w korekcie ekspozycji- strzał w 10. Miałem skok 1/2 a nie 1/3. Dziękować.
[ Dodano: 15-09-2004 ]
oczywiście!
Żeby wgrać nowe firmware musiałem przestawić COMMUNICATION na NORMAL. Potem o tym zapomniałem, więc spowolnienie transferu wziąłem omylnie za działanie uboczne wynalazku Wasi. (Sory Wasia)
Post Viteza pchnął mnie do działania i jeszcze raz przejżałem wszystkie ustawienia. Nie tylko w Custom Functions.
Przy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:
3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
NORMAL....................................33 sek 15 set
PTP..........................................13 sek 45 setKomentarz
-
Aua... czytnik kart pamieci na USB 1.1 jednego RAW (ok 5 MB) zgrywa w ok 4 sekundy...Zamieszczone przez pejotPrzy okazji zrobiłem mały teścik, przyda się tym, którzy w 300d zostawili opcję communication domyślnie (o ile pamiętam, było właśnie "normal") a podpinają go pod winXP:
3 zdjęcia (razem 4.81 mb) ściągane na:
NORMAL....................................33 sek 15 set
PTP..........................................13 sek 45 setKomentarz
-
nie wierzę, że używasz aparatu to zrzucania zdjęćZamieszczone przez pejot1 // zdjęcia z aparatu znacznie wooolllnniieeejjj się ściągają na kompa
masz anielską cierpliwość...20Dset
maj łeb...Komentarz
-
Ja tez zrzucam aparatem i rzeczywiscie jest baaardzo wolno, ale ten czas zawsze trzeba sobie jakos zorganizowac - kolacja, obiad, spacer z pieskiemZamieszczone przez Tytusnie wierzę, że używasz aparatu to zrzucania zdjęć
masz anielską cierpliwość...
Choc co prawda mam tylko CF 256 MB + 128 MB. Pewnie gdybym mial 2x 512 to bym czytnik kupil.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
Komentarz
-
A co jest pozostalymi 8 funkcjami?Zamieszczone przez Mirek.cCzytniki uniwersalne 9 in 1 są po 60 zł, a ile dają radości, szczególnie jak jest pełna karta.
Cos slyszalem, ze potrafia one (jakims cudem) chrzanic jakosc zdjec, wiec chyba za dobra inwestycja to nie jest?EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
Właśnie wgrałem do mojego Rebela soft od Wasi... i jedyne co moge przestawić w C. Fn Custom (...) to "Exposure level increments" - wszystko inne mnie olewa. Co robie nie tak?? hlp plz...Komentarz
-
o tak. jestem aniołemnie wierzę, że używasz aparatu to zrzucania zdjęć
masz anielską cierpliwość...
a serio- jako początkujący użytkownik "cyfrowy" (bo fotografią analogową wcześniej zajmowałem się sporo czasu), na początek narzuciłem sobie inne priorytety- w sensie większa karta CF, lepszy obiektyw, statyw... akurat czytnik jest czymś, z czym na razie mogę sobie dać spokój, bo tak jak kolega Eternus napisał- czasem trzeba coś zjeść tudzież obmyć zbolałe ciałko po fotołowach- i niech w tym czasie zdjęcia się zrzucają. Niemniej- jest na liście zakupów. Pytanie brzmi- jak czytnik, to 9in1 czy raczej 1in1? Dodam, że na codzień wyznaję zasadę, że jak coś jest "od wszystkiego" to raczej jest do d.... Ale mogę się mylić. Coś sprawdzonego w boju polecicie (sorry, że już poza główny wątek wybiegam)
pozdrawiamKomentarz
-
doszedlem co robie nie tak... musze byc w trybie nastawów manualnych aby zapamietywało ustawienia... dziwne ale ok.
a co do czytników CF... to przecież w sumie taka stacja dyskietek. i nie widze przyczyny czemu mogłaby niszczyć zdjęcia. a to że jest 9in1 to nie żadna wada - obsługuje tylko więcej rodzajów gniazd kart pamięci. no, a poza z takim czytnikiem mozna używać karty jak dyskietki...Komentarz
Komentarz