X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diabeł
    Początki nałogu
    • 2004
    • 356

Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Jacek_Z
    Oba 6D. Na bocznych śmigają? Nawet 5Dmk... nie sa w tym mistrzami.
    Na 6d2 śmiga (cokolwiek to znaczy) całkiem nieźle, w starej szóstce fakt, już tak dobrze nie było.
    Moje zdjęcia
    Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• swallow77
      Początki nałogu
      • 2010
      • 322

Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Cichy
      Czyli co i dlaczego, bo szczerze mówiąc nie wiem. Dla mnie jest jasne, że DSLR + lampa w reportażu w low light będzie nieporównywalnie lepsza niż bezlustro.
      Dlaczego? Zwykle kiedy lampa włącza celownik (AF assist pattern) eR bez problemu jeszcze, o przynajmniej 2ev w dół, ustawia ostrość. Faktem jest, że w szarości (1/25,/1.8,6400) eRka chce już używać diody. Przy wiekszym obiektywie (70-200/2.8is) jej światło jest nieco zasłaniane, niestety. W tych samych warunkach, bez żadnego wspomagania R mimo wszystko ustawia nieco szybciej niż 7d. Przy 1/5,/1.8,6400 af w R wyraźnie zwalnia i doostrza, ale 7d juz ledwo w ogóle daje radę (przelatuje przez cały zakres). Przy czym w wizjerze R widać całkiem sporo i wyraźnie jak w dzień, a w 7d to już jak zaglądanie do ślepej kiszki. To ostatnie może być zarówno wadą jak i zaletą.
      AF assist z R spokojnie sięga 8m w ciemności, ale jest bardziej niedyskretny niż z lampy.
      Żeby ponarzekać, zastanawia mnie dlaczego zrezygnowano z AF assist pattern z lampy. Niby wzorek jest w podczerwieni, czego matryca ma nie widzieć ze względu na filtr ir, to jednak jest też czerwony i R zdecydowanie na niego reaguje. Ale C często wie lepiej niż nam się wydaje, że przeciwnie.

Pozdrawiam!
      wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez Cichy
        Czyli co i dlaczego, bo szczerze mówiąc nie wiem. Dla mnie jest jasne, że DSLR + lampa w reportażu w low light będzie nieporównywalnie lepsza niż bezlustro.
        To jak dla Ciebie jest to jasne to nie masz problemu. Dla mnie jest jasne że ja już lustra nie kupię (głównie za sprawą AF ale nie tylko), a ponieważ nie mam obecnie FFa więc sprawa jest stosunkowo prosta .
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

Zamieszczone przez tomfoot
          ..względnie tanie dwa RF: 35 i 24-105. ..
          Słowo względnie bardzo tu pasuje. Bo jak na te jasność to one są drogie. Z drugiej strony znam ludzi dla których body R to żaden wydatek.
          Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Photointo
            Bywalec
            • 2017
            • 210

Hihi, znowu rozmowy na temat przewagi lusta nad bezlustrem i vice versa. Co do APS-C to ono chyba poszło do EOSów M. Chociaż wydaje mi się, że wydanie czegoś pokroju 7D dla systemu RF jest bardzo możliwe. Wydaje mi się, że seria luster z numerami 000-0000 przejdzie do EOS-M, Canon uśmierci serię 00 (80D+) i będzie chciał by ludzie zamienili ją na takie aparaty jak Canon RP (z korzyścią dla Canona, bo obiektywy droższe, ale ludzie będą szukać odpowiedników obiektywów EF-S...).

Co do 70-200 to jest mniejszy ale nie wydaje mi się, żeby wagowo również - wygląda jakby miał ważyć te 1,5 kg...
            Ostatnio edytowany przez Photointo; 57918.
            EOS R | RF 24-105

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

Tak na spokojnie porównując (nie da się nie porównywać RP z krzykliwą reklamą najtańszego ML FF na rynku do obecnych już w sprzedaży aparatów - to sprawa oczywista) - to sporo racji w tym jest https://www.sonyalpharumors.com/sony...D3R9V8ZEBT1WG8
              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cauchy
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2595

Tyle że Sony jest większy i cięższy.

Co to jest ten ibis? Skoro się pytam to pewnie do niczego mi nie jest potrzebny. Ale fakt jesli canon nie ma stabilizacji matrycy to potezny minus. Tak samo jak żałosny czas pracy.
                EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                Flickr | YT

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Zamieszczone przez cauchy
                  Tyle że Sony jest większy i cięższy.

Co to jest ten ibis? Skoro się pytam to pewnie do niczego mi nie jest potrzebny. Ale fakt jesli canon nie ma stabilizacji matrycy to potezny minus. Tak samo jak żałosny czas pracy.
                  Moduł stabilizacji matrycy w sony to bodaj dodatkowe 200 gramów

Jeśli używa się manualnych szkieł z czasów analoga to obecność stabilizacji na pokładzie jest koniecznością. To samo dotyczy zdjęć w trudnych warunkach oświetleniowych. BTW - https://www.spidersweb.pl/2014/11/sony-a7-ii.html

Filmik Sony A7 II (2014) - 5 Axis Stabilization https://www.youtube.com/watch?v=dZwi4ehTtiA i https://www.youtube.com/watch?v=Q6p7VVNkkUA

Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie premierę bezlustra bez stabilizacji matrycy w 2019 roku. Coś jak zupa grzybowa bez grzybów
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Obejrzałem przed chwilą jakieś amerykańskie hends on z prezentacji - kilka godzin w Nowym Orleanie. Co mnie bardzo rozczarowało, to żałosna praca eye-AF. Generalnie często na chwilę gubił oko, a po odejściu kilku kroków (w sensie 2-3) pozostawało tylko ostrzenie na głowę.
                    Szkoda, bo to jest jedna z najbardziej mnie interesujących funkcji.

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

Ani 5d ani 6d moje obecne nie ma stabilizacji matrycy, chyba moge żyć bez tego. No i sony nie ma obracanego ekranika tylko jakis taki niepelnosprawny ten wyswietlacz.
                      Flickr | YT

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS RP

Zamieszczone przez Jacek_Z
                        Oba 6D. Na bocznych śmigają? Nawet 5Dmk... nie sa w tym mistrzami.
                        nie mam zastrzezen do bocznych w 6D2. a mialem (spore) w 6D1 czy 5D2. prawda, ze nie jestem jakims bardzo wymagajacym uzytkownikiem AF, ale to co 6D2 mi daje jest dosc szybkie i bardzo pewne
                        www albo tez flickr

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Ani 5d ani 6d moje obecne nie ma stabilizacji matrycy, chyba moge żyć bez tego. No i sony nie ma obracanego ekranika tylko jakis taki niepelnosprawny ten wyswietlacz.
                          No tak, bardzo rzeczowe argumenty Cofając się do aparatu z lat 80-tych canona F1N, którego używam również mogę żyć bez IBIS, bez matrycy cyfrowej, odchylanego i obrotowego ekranu, wyświetlacza LCD i bez AF-a

Może cofniemy się jeszcze bardziej w czasie do początków fotografii ?

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

Zamieszczone przez MC_
                            Obejrzałem przed chwilą jakieś amerykańskie hends on z prezentacji - kilka godzin w Nowym Orleanie. Co mnie bardzo rozczarowało, to żałosna praca eye-AF. Generalnie często na chwilę gubił oko, a po odejściu kilku kroków (w sensie 2-3) pozostawało tylko ostrzenie na głowę.
                            Szkoda, bo to jest jedna z najbardziej mnie interesujących funkcji.
                            A to nie jest tak, że przy większej odległości ostrzenie na oko już nie jest potrzebne, bo głębia jest większa i cała twarz jest już ostra?
                            Co do tych prezentacji z eye-af zwróć uwagę, że mało kiedy pokazują zdjęcia wynikowe w powiększeniu. Zawsze tylko widok ekranu, po którym kwadracik afu dzielnie trzyma się oka. Przez chwilę bawiłem się kiedyś S a7III i też tak to wyglądało. Po powiększeniu zdjęć okazało się, że jednak nie były trafione w punkt -szkła natywne sony 28/2 i 85/1.8.
                            Oczywiście, że Canon ma to na razie gorzej rozwiązane. Jednak osobiście podchodzę do tej funkcji ostrożnie i bez przesądzonej ekscytacji
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• cauchy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2595

[MENTION=18138]candar[/MENTION] ale 5d i 6d to nie są aparaty z lat 80tych
                              Flickr | YT

Komentarz

• candar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 3366

[MENTION=18138]candar[/MENTION] ale 5d i 6d to nie są aparaty z lat 80tych
                                [MENTION=19623]cauchy[/MENTION] - Piszesz "Ani 5d ani 6d moje obecne nie ma stabilizacji matrycy, chyba moge żyć bez tego". Tak więc tego... jeśli nie chwyciłeś ww. to bardziej łopatologicznie napiszę Jak nie potrzebuję szybkiego i celnego AF-a z EYE AF z ostrością na oczach przy f/1.2 na każdym zdjęciu, stabilizacji matrycy z dowolnym przypiętym szkłem oraz matrycy o dużej rozpiętości tonalnej i EVF w którym od razu koryguję parametry ekspozycji - to biorę na foty tzw. "kfjatkuf" starego canona F1N z lat 80-tych http://www.mir.com.my/rb/photography...1n/concept.htm Ale w każdej innej sytuacji gdzie liczy się 100% celnych naświetlonych w punkt zdjęć biorę bezlustro, które to umożliwia.

Czego nie rozumiesz ?

BTW - Canon EOS RP Anno Domini 2019 też nie jest z lat 80-tych i jako taki mógłby być lepiej wyposażony Ale i tak wróżę mu zawrotny sukces rynkowy bo znam osoby, które na niego czekały - mały, zgrabny, lekki i względnie tani bezlusterkowiec FF do torebki.

Komentarz

Pracuję...