X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek_PC
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2456

Odp: Canon EOS RP

10k mAh? Nie prościej 10Ah?

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

Zamieszczone przez Przemek_PC
      10k mAh? Nie prościej 10Ah?
      prosciej o 2 literki

ale zadajac pytanie dlugosci ok 25 literek w sumie wyszlo o ok 23 literki trudniej.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Jacek

Bechamot ale to co Ty piszesz dotyczy R, a ja mam RP, akumulatory są chyba inne?
      nie ma znaczenia . w kazdym aparacie jest ten sam rodzaj energii

mozesz latwo oszacowac potrzebna Energie do naladowania baterii mnozac pojemnosc przez napiecie

np 1040 mah * 7,2 V = 7488 mAVH = 7,5 Wh , czyli 7,5 J

powerbank 10 Ah , 5 v ma Energie 50 J

sprawnowc ladowania ok 50 - 70 % tzn oddac mozesz z powerbank do barterii ok 25 - 35 J

czyli ok 3 ladowan.

ladowanie ostatnich 10 % pojemnosci baterii przewaznie trwa bardzo dlugo , wydluza sie niemal w nieskonczonosc , dlatego ladujac z powerbanka w krotkim czasie udaje sie uzyskac naladowanie nieco mniejsze od 100 % i tak sie zostawia .
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Bardzo dokładne tłumaczenie, bardzo dobrze, nawet lepiej, około 3 ładowań i to mi pasuje.
        Gdybym jeszcze wiedział ile czasu trwa naładowanie jednego aku z PB,
        to wiedziałbym już wszystko, co mi potrzebne.

Od początku pojawienia się RP było narzekanie, że słaby akumulator (słaby - czyli mało zdjęć).
        Wydawało mi się, że akumulatory w R są większe niż w RP, umożliwiają wykonanie większej ilości zdjęć
        a tym samym dłużej trzeba je ładować?

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

Zamieszczone przez Jacek
          Bardzo dokładne tłumaczenie, bardzo dobrze, nawet lepiej, około 3 ładowań i to mi pasuje.
          Gdybym jeszcze wiedział ile czasu trwa naładowanie jednego aku z PB,
          to wiedziałbym już wszystko, co mi potrzebne.
          ?
          to sa czasy porownywalne z ladowaniem zasilaczem od komorki.
          nawet troche krocej , dlatego ze PB jest w stanie ladowac wiekszym pradem niz te standardowe zasilacze

mysle , ze ok 1,5 do 2 godzin to zajmie - ten rzad wielkosci . na pewno znacznie dluzej niz 15 minut , ale czasem i te 15 minut podladowania pozwola uratowac sytucje.

z tego co piszesz majac do dyspozycji PW + 3 baterie jestes wypoasazony na pare tysiecy zdjec bez pradu, jesli nie bedzisz bawil sie aparatem i podgladem zdjec.
          pytanie jest ile te zamienniki w rzeczywistoci sa w stanie zrobic zdjec. To bedzie raczej mniej niz oryginal.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

Zamieszczone przez Bechamot
            prosciej o 2 literki

ale zadajac pytanie dlugosci ok 25 literek w sumie wyszlo o ok 23 literki trudniej.

--- Kolejny post ---

np 1040 mah * 7,2 V = 7488 mAVH = 7,5 Wh , czyli 7,5 J

powerbank 10 Ah , 5 v ma Energie 50 J

sprawnowc ladowania ok 50 - 70 % tzn oddac mozesz z powerbank do barterii ok 25 - 35 J

czyli ok 3 ladowan.

ladowanie ostatnich 10 % pojemnosci baterii przewaznie trwa bardzo dlugo , wydluza sie niemal w nieskonczonosc , dlatego ladujac z powerbanka w krotkim czasie udaje sie uzyskac naladowanie nieco mniejsze od 100 % i tak sie zostawia .

upss...
            zeby przejsc na J trzeba przemnozyc godzine przez sekundy czyli 7,5 Wh= 27 k J
            powerbank 50 Wh*3600sek = 180kJ

dla formalnej prawidlowosci - wynik sie nie zmienia , gdyz 3600 wystepuje i w liczniku i mianowniku , czyli wystarcza na te ok 3 ladowania.
            iloczyn pojmnosci i napiecia powerbanku dzieli sie przez iloczyn napiecia i pojemnosci baterii.

upal czasem doskwiera , czasem pomaga w mysleniu.
            Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.

Komentarz

• Jacek
              Początki nałogu
              • 2020
              • 382

Bardzo dziękuję za pomoc, za odpowiedzi. Otóż to co ja teraz robię, to jest dokładnie ZABAWA APARATEM.
              Mogę mieć to jakieś wypatrzone zdjęcie, ale jak nie zrobię, nic się nie stanie.
              Robię tylko i wyłącznie dla przyjemności fotografowania.
              Wczoraj około pół godziny zajęło mi zrobienie jednego ujęcia na długim czasie, cyknąłem 5 razy, ale 4 razy miałem w kadrze nieproszonych gości,
              a zatrzymać ich na chwilę nie mogłem, bo to ja byłem tam intruzem. Za piątym razem miałem "czysty" kadr.
              Takie coś, o czym napisałem, wyładowuje mi akumulatory, a nie ilość zrobionych zdjęć. Zdarza się, że podchodzę / przymierzam przez obiektyw do jakiegoś ujęcia kilka razy, a ostatecznie rezygnuję z foty.

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Chciałbym podziękować szanownym Kolegom.
                Po lekturze Forum, po obejrzeniu wideo-recenzji (zarówno "sponsorowanych" jak u Cyfrowe.pl jak i niezależnych np. Jared "Fro" Polin) zdecydowałem się na kupno swojego pierwszego FF!
                zdrawki
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• Jacek
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 382

Mam kolejne dwa doświadczenia praktyczne:
                  1. Aku Patona, zamiennik zrobił mi 238 zdjęć, czyli mniej więcej tyle co oryginał.
                  2. Jeżeli ktoś robi w jakości innej niż tylko "L", to każdorazowo po wykonaniu zdjęcia/zdjęć HDR, trzeba ustawiać jakość od nowa.
                  Aparat z automatu robi HDR w "L" (tak jest w instrukcji) i tak już po zakończeniu tego trybu pozostaje, nie wraca do poprzednich nastaw.
                  Czyli praktycznie robię "L" + RAW, robię jedno ujęcie w HDR i mam już tylko "L", RAW trzeba dodać od nowa.

Komentarz

• Marcinus
                    Początki nałogu
                    • 2018
                    • 444

Zamieszczone przez Jacek
                    Mam kolejne dwa doświadczenia praktyczne:
                    1. Aku Patona, zamiennik zrobił mi 238 zdjęć, czyli mniej więcej tyle co oryginał.
                    2. Jeżeli ktoś robi w jakości innej niż tylko "L", to każdorazowo po wykonaniu zdjęcia/zdjęć HDR, trzeba ustawiać jakość od nowa.
                    Aparat z automatu robi HDR w "L" (tak jest w instrukcji) i tak już po zakończeniu tego trybu pozostaje, nie wraca do poprzednich nastaw.
                    Czyli praktycznie robię "L" + RAW, robię jedno ujęcie w HDR i mam już tylko "L", RAW trzeba dodać od nowa.
                    Co do pkt 2 to chyba naturalne że tak jest. HDR to obróbka wiec w puszce tylko w jpg jeśli chcesz RAWami to bracketing ekspozycji i masz kilka RAWów a HDR z nich robisz w jakims programie np. w PS. Tak więc skoro do HDR musi byc ustswione tylko jpg czyli L no to jak pozniej chcesz miec inne ustawienie np L+RAW no to musisz to ustawic, sam aparat nie domyśli się
                    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• Jacek
                      Początki nałogu
                      • 2020
                      • 382

Zamieszczone przez Marcinus
                      Co do pkt 2 to chyba naturalne że tak jest. HDR to obróbka wiec w puszce tylko w jpg jeśli chcesz RAWami to bracketing ekspozycji i masz kilka RAWów a HDR z nich robisz w jakims programie np. w PS. Tak więc skoro do HDR musi byc ustswione tylko jpg czyli L no to jak pozniej chcesz miec inne ustawienie np L+RAW no to musisz to ustawic, sam aparat nie domyśli się
                      Teraz już to wiem, miałem ustawione L + RAW cykałem, cykałem, potem była potrzeba jedno ujęcie HDR, potem dalej cykałem, ale już bez RAW, o czym dowiedziałem się po zakończeniu sesji . Nie mam we krwi sprawdzania co i jak wyszło, po każdym cyknięciu. Najlepiej i najszybciej człowiek uczy się na własnych błędach, ja mogę sobie na to pozwolić bo na te zdjęcia nikt nie czeka, tylko zabawa.
                      Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• Marcinus
                        Początki nałogu
                        • 2018
                        • 444

Zamieszczone przez Jacek
                        Teraz już to wiem, miałem ustawione L + RAW cykałem, cykałem, potem była potrzeba jedno ujęcie HDR, potem dalej cykałem, ale już bez RAW, o czym dowiedziałem się po zakończeniu sesji . Nie mam we krwi sprawdzania co i jak wyszło, po każdym cyknięciu. Najlepiej i najszybciej człowiek uczy się na własnych błędach, ja mogę sobie na to pozwolić bo na te zdjęcia nikt nie czeka, tylko zabawa.
                        Ja robie w RAWach ale kiedys w domu pobawilem się aparatem i przestawilem na same jpg. Potem zrobilem całą "sesję" córce i jak w domu zagrałem wtedy zorientowałem się ze zostałem bez RAWów. Na szczęście jpg były w miarę ok
                        Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Pytanie z serii upierdliwych.
                          Jest przycisk Q po naciśnięciu którego są tzw. szybkie nastawy.
                          Czy jest jakaś możliwość własnego doboru zestawu wyświetlających się funkcji, po naciśnięciu na Q ?
                          W instrukcji nie ma nic na ten temat, jest tylko że strzałkami przechodzimy na funkcje, które regulujemy pokrętłami.

Komentarz

• Jacek
                            Początki nałogu
                            • 2020
                            • 382

Zestaw RP + obiektyw 24-105: komunikat ERROR 60, błąd obiektywu, obiektyw zostanie zamknięty.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4568

Zamieszczone przez Jacek
                              Zestaw RP + obiektyw 24-105: komunikat ERROR 60, błąd obiektywu, obiektyw zostanie zamknięty.
                              No i co dalej?
                              Sprawdziłeś obiektyw czy luźno chodzi pierścień ostrości? Coś się zacięło.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek
                                Początki nałogu
                                • 2020
                                • 382

Pisano na tym forum wielokrotnie, że w tym obiektywie ta część wysuwana, luźno się telepie, więc nie przejmowałem się tym, że i u mnie też, tak ma być. Cały czas było ok, do momentu próby fotografowania w dół, z góry na dół pojawił się komunikat: ERROR 60 itd.
                                Zastosowałem jedyne znane mi wyjście OFF/ON aparatu i przy drugiej próbie takiego fotografowania już nie było komunikatu.

Ten komunikat to pierwsze ostrzeżenie, ogólnie byłbym z aparatu zadowolony, tylko jedna rzecz mnie zniechęca - za małe body.
                                Za małe jak dla moich paluchów. Musze trzymać prawą ręką, lewą obiektyw. Jak chcę prawą coś pogrzebać na ekraniku, to muszę trzymać lewą obiektyw, a grzebać prawą, ale . . . . wówczas zasłaniam wizjer i ekranik gaśnie. Złapałem się na tym wielokrotnie.
                                Próbowałem AF oka za pierwszym podejściem wyniki bzdurne, widocznie coś źle ustawiłem. Za drugim już ok, ale nie wiem co aparat fotografuje jak ma AF na oko a w kadrze nie ma twarzy.???

Komentarz

Pracuję...