X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robertskc7
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1485

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez Nozanu
    Oczywiście że NIE. Piszę jak jest w praktyce i tyle, to pierwsza taka elka z jaką miałem doczynienie.
    Mam w głębokim niepoważaniu Twoje wywody bo precyzja nie ma tu żadnego "rozrzutu" czy przypadkowości, nie jestem w stanie określić dokładności AF bo to poniżej 1mm i nie wiem o jakich ułamkach mm trzeba by tu mówić. Wolę robić z większej odległości aby cała twarz zmieściła się w głębi ostrości i nie mieć dylematów czy lepiej trafić w źrenicę czy rzęsy. Nie mam w ogóle statywu lubię plener o złotej godzinie, 100 iso i nie opieram modeli o betonowy filar jak to robią Sigmowcy.

Najlepiej idzie wam dyskusja o tym czego nie macie i jakie to fajne, ja też nie mam R6 ani R5 alee.... Mam porównanie, otóż na YT znana fotografka-portrecistka Irena Rudnik publikuje reportaże ze swoich sesji zdjęciowych, wcześniej używała 5DIII+ 1.2L a obecnie R5, R6 + RF1,2. Porównuję na tv 4k ze swoimi portretami plenerowymi z 85 1.4 L is +6D i nie mam żadnych kompleksów. Śmieszyło trochę mnie jak męczy się kobiecina z tą eLką 1,2 robiąc wiele powtórzeń każdej pozy dla profesjonalnych modelek, bo już miałem 1,4 z is i ja nie używałem Ps ani nie miałem takich problemów z trafieniem i to dla wybitnie nieprofesjonalnych modeli. To się zmieniło po jej przejściu na eRki i teraz ma porównywalne jakościowo zdjęcia z tymi moimi. No może ma bardziej nasycone kolory a raczej przesycone w każdym miejscu w kadrze powyciągane z cieni takie niemal HDRy. Wiadomo, w końcu też dostała is, celny AF, i nowe soczewki ale przyzwyczajenia do podciągania pozostały.
    Polecam obejrzeć jeśli ktoś jej jeszcze nie zna. Ciekawi mnie czemu nie promowała 1,4L tylko nagle obie Rki i RF.
    Bo jej za to płacą,dają mega rabaty na sprzęt i takie tam formy współczesnego sponsoringu, za dobre słowo.
    Canon ma "cichych" ambasadorów na całym świecie. Bardzo się uaktywnili przy premierach r6 i r5. Wielu tez porzuciło sony... nagle
    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Jacek_Z
      Administrator
      • 2005
      • 2694

Zamieszczone przez akustyk
      DSLR moze w LV zrobic dokladnie to samo co ML. tylko to ergonomicznie porypane jest. co innego gdyby ten DSLR mial hybrydowy celownik, ale na to chyba sie juz rynek skurczyl. ..
      Marzę o takim rozwiązaniu. Ale sądzę, że producenci teraz zapomną o lustrzankach i będą się ścigali na coraz lepsze ML. Aż sie rynek nasyci. I wtedy pomyslą o niszy, o starych dobrych lustrzankach Tylko to juz bedzie dla lustrzanek za późno.
      To teraz powinni zrobić taką lustrzankową alternatywę. Canon i Nikon.
      Jest u ludzi tyle szklarni EF, że ten sprzęt by schodził. Ja bym chętniej go kupił niż ML. Wizjera elektronicznego bym używał tylko gdybym robił ludzi w ruchu na płytkich GO. W pozostałych sytuacjach - lustro.
      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

To już zajeżdża perwersją...

Żartuję oczywiście

Trochę za szybko te lustra ubijają. Wiele osób jeszcze przez lata będzie wolało celownik optyczny. Osobiście widzę jeszcze miejsce na ostatnią 5-tkę, z obrotowym ekranem, świetnym AF-em i dobrym DPAF w LV ;P Odnoszę jednak wrażenie, że już nie doczekamy. Nawet RP już to w pewnym sensie potwierdził. Celowo dali tak niską cenę, że ludzie woleli od 6d2. Teraz mamy kupować ML-e
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
          Marzę o takim rozwiązaniu. Ale sądzę, że producenci teraz zapomną o lustrzankach i będą się ścigali na coraz lepsze ML. Aż sie rynek nasyci. I wtedy pomyslą o niszy, o starych dobrych lustrzankach Tylko to juz bedzie dla lustrzanek za późno.
          To teraz powinni zrobić taką lustrzankową alternatywę. Canon i Nikon.
          Jest u ludzi tyle szklarni EF, że ten sprzęt by schodził. Ja bym chętniej go kupił niż ML. Wizjera elektronicznego bym używał tylko gdybym robił ludzi w ruchu na płytkich GO. W pozostałych sytuacjach - lustro.
          Jest taki patent na RF, pytanie czy go wprowadzą w życie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: canon_patent_1.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 55,3 KB
ID: 2084770

oraz

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Optical-Viewfinder-image.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 44,0 KB
ID: 2084769
          Załączone pliki
          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• jan pawlak
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 4283

Zamieszczone przez jinks

Żartuję oczywiście

Trochę za szybko te lustra ubijają. Wiele osób jeszcze przez lata będzie wolało celownik optyczny. Osobiście widzę jeszcze miejsce na ostatnią 5-tkę, z obrotowym ekranem, świetnym AF-em i dobrym DPAF w LV ;P Odnoszę jednak wrażenie, że już nie doczekamy. Nawet RP już to w pewnym sensie potwierdził. Celowo dali tak niską cenę, że ludzie woleli od 6d2. Teraz mamy kupować ML-e
            Nikt lustrzanek nie ubija, to po prostu normalny proces przechodzenia/rozwoju technologii

Lustrzanki to szczytowy i końcowy etap rozwoju technologii analogowej.
            W technologii cyfrowej to etap przejściowy, "zaszłość" analogowa na drodze do całkowitego elektronicznego/cyfrowego aparatu foto.
            W tym etapie przejściowym jest jeszcze migawka mechaniczna, już pewno nie długo

A ponadto producenci muszą projektować/mieć "widoczne", spektakularne nowości by sprzedawać je ciągle dużej liczbie kupujących.
            Bez ciągłej dużej sprzedaży takie firmy jak C nie istnieją, i to też proces normalny

jp
            Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
            puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
            Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
            http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
            public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Zamieszczone przez Nozanu
              Mam porównanie, otóż na YT znana fotografka-portrecistka Irena Rudnik publikuje reportaże ze swoich sesji zdjęciowych, .
              .. i wszystko jasne.

na YT ogladasz zdjecia o ograniczonej rozdzielczosci transponowane do jakiegos formatu filmowego YT , slowem o okrojonej jakosci i na tej podstawie nie da sie wyrobic jakiejkolwiek opini na temat jakosci pracy AF czy czegokolwiek odnosnie sprzetu.
              Te filmiki na YT to jest Karma dla tzw lemingow.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jinks

Żartuję oczywiście

ile kosztowalby dzisiaj Taki aparat , skoro poprzedni mk4 to bylo 4 k eu ?
              ML jednak obniza cene aparatu.

technicznie Problem af w dslr jest dzisiaj rozwiazywalny mimo Lustra.
              mozna przeciez przez polprzepuszczalne lustro jak aktualnie jest stosowane puscic wiazke bezposrednio na matryce bez lusterek odchylajacych i dokonac detekcji fazy sensorami matrycy. Przy tej samej liczbie punktow pomiarowych AF jak aktualnie w dslr poprawie uleglaby praca AF , ale inne wady pozostalyby - jak wymiary , halas .

Wlasciwie jedyne zatrzezenia jakie sie slyszy w stosunku do ML to czasami zyczenie poprawienia pracy wziernika, ale to sie wlasnie dzieje , jest juz dobrze. Sytuacje, ze wziernik jest niewystarczajacy lub uciazliwy sa rzadkie.

W sumie nie mam watpliwosci , ze ML to jednak postep w stosunku do DSLR , tak jak kiedys Lustro bylo postepem w stosunku do TLR lub celownikow lunetkowych. ML upraszcza w sumie konstrukcje aparatu. Kiedy pojawia sie jeszcze migawki globalne o b. krotkim czasie odczytu , w zasadzie aparat mechaniczny zostanie zastapiony calkowicie aparatem elektronicznym , tak jak kiedys magnetofon kasetowy i Walkman zostaly zastapione malymi cyfrowymi nagrywarkami lub odtwarzaczami mp3 .

nie tesknie do czasow magnetofonow kasetowych i nie bede tesknil do dslr.

Cale szczescie, ze sony odmienil trend budowy poteznych cegiel fotograficzny - te wielkie flagowe C i N stawaly sie nieznosne w uzytkowaniu.
              Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Bardziej niż szum (w low light) który jest można powiedzieć identyczny we wszystkich porównywalnych aparatach interesuje mnie DR Exposure Latitude i tutaj jednak wciąż A7III (i Z6) górą. Co nie zmienia faktu, że podoba mi się w Canonie wizjer i LCD, ale nie zapłacę za niego 13 k na pewno (przypomnę aparat ma 20 megową matrycę).
                O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez Cichy
                  Bardziej niż szum (w low light) który jest można powiedzieć identyczny we wszystkich porównywalnych aparatach interesuje mnie DR Exposure Latitude i tutaj jednak wciąż A7III (i Z6) górą. Co nie zmienia faktu, że podoba mi się w Canonie wizjer i LCD, ale nie zapłacę za niego 13 k na pewno (przypomnę aparat ma 20 megową matrycę).
                  Dla mnie akurat 20mpx to zaleta ale z całą resztą się zgadzam. 13k za ten aparat to jest przegięcie. IMO najlepszy wybór biorąc pod uwagę cenę/jakość to jest obecnie Nikon Z6/Z5.

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez aptur
                    Dla mnie akurat 20mpx to zaleta ale z całą resztą się zgadzam. 13k za ten aparat to jest przegięcie. IMO najlepszy wybór biorąc pod uwagę cenę/jakość to jest obecnie Nikon Z6/Z5.
                    Jeśli ktoś nie potrzebuje szybkości, wydajności, to rzeczywiście 13k to dużo. Jednak jako całość ten aparat jest siebie wart. I to bardzo. To prawie 1D bez gripa. Dużo lepszy niż 5D4, który był droższy przy premierze.
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4568

Zamieszczone przez aptur
                      13k za ten aparat to jest przegięcie.
                      R6 kosztuje 12390 PLN. Tuż po premierze. Niedługo Black friday, Cyber monday i co tam jeszcze .
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• aptur
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3837

Zamieszczone przez marfot
                        R6 kosztuje 12390 PLN. Tuż po premierze. Niedługo Black friday, Cyber monday i co tam jeszcze .
                        Black friday w polskim wydaniu oznacza wyższą cenę aparatu i wymyślenie jakiegoś cashbacku/rabatu i ostatecznie cena pozostanie bez zmian (jak dobrze).

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Zamieszczone przez aptur
                          Ja nie pisałem o 20 Mpx jako wadzie, tylko o pułapie cenowym dla aparatu z taką matrycą. Mnie też tyle wystarcza w zupełności.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• marfot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4568

Zamieszczone przez aptur
                            Black friday w polskim wydaniu oznacza wyższą cenę aparatu i wymyślenie jakiegoś cashbacku/rabatu i ostatecznie cena pozostanie bez zmian (jak dobrze).
                            Wyższa już być nie może bo to zalecana producenta .
                            W przypadku R obniżka była rzędu 2k PLN. Sporo osób wtedy skorzystało. Myślę, że w przypadku R6 też tyle będzie.
                            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Zamieszczone przez marfot
                              Wyższa już być nie może bo to zalecana producenta .
                              W przypadku R obniżka była rzędu 2k PLN. Sporo osób wtedy skorzystało. Myślę, że w przypadku R6 też tyle będzie.
                              Piszesz o jakimś polskim sklepie?

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Zamieszczone przez aptur
                                Piszesz o jakimś polskim sklepie?
                                Konkretnie o cyfrowe. Ale inne sklepy też się sprężyły i był wyraźny dołek przed Świętami.

Komentarz

Pracuję...