X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cauchy
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2595

Odp: Canon EOS R6

No wlasnie to musze potestowac i nabrac wprawy. Jak ze wszystkim. Na plus że jednak to działa i nic sie nie zepsulo, tylko nie do konca tak jak myslalem ze bedzie dzialac [emoji6]moze z natywnymi szklami RF to wymiata, tego na razie nie sprawdze.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Komentarz

• s!wy
      Coś już napisał
      • 2008
      • 70

Zamieszczone przez cauchy
      Poszedłem na plażę, znalazłem biegającego pieseła i potestowałem. Slonce takie że oczy wypala.

Ogólnie działa jak już złapie, ale sporym wyzwaniem jest mu znaleźć obiekt. Pies lata, a ten szuka czegoś w koronie drzew. Trzeba mu troche pomóc. Nie wiem, może wieksza wprawa, manualnie obiektyw podostrzyc czy coś.. wczoraj nic procz ptaszora w kadrze sie nie ruszalo i nie mogl go namierzyć. Jak straci obiekt z pola focusa to znowu szuka i szuka. No to jest spore ryzyko..
      przy servo i detekcji oczu masz taki kwadracik na środku i nim sterujesz z Joya, nim też ustawiasz czy to osobę jedna czy druga na śledzić jak masz więcej niż jedną na zdjęciu. Krótko mówiąc pokazujesz co Cie intetesuje na zdjęciu. używasz tego?

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
      Ostatnio edytowany przez s!wy; 15353.
      pozdrawiam

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

A to tego nie używałem, jeśli joyem sie namierza obiekt. Myslałem, ze sam wykrywa ruch i zacznie ostrzyc.
        Flickr | YT

Komentarz

• s!wy
          Coś już napisał
          • 2008
          • 70

A to tego nie używałem, jeśli joyem sie namierza obiekt. Myslałem, ze sam wykrywa ruch i zacznie ostrzyc.
          gorąco polecam przeczytać instrukcje obsługi

pozdrawiam

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Nawet nie musisz ruszać joyem. Celujesz tym kwadratem wciskasz i trzymasz af, przekadrowujesz jak chcesz a aparat ciągle trzyma ostrość tam gdzie trzeba.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2595

To będę musiał zmasterować tego skilla. Bo ten kwadrat latal po kadrze jak chciał.
              Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

W R5 punktowym zaznaczam obiekt a nastepnie wciskam af-on. Pod nim mam ustawiony eye af.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

A to jeszcze pytanie - jak macie ustawione pod przyciskiem eye-af? Bo ja mam tak, że przyciskiem wchodze do menu gdzie mam wybór, i tam zmieniam pokretlem nastaw czy ma byc sledzenie czy punktowy. Da się od razu wyzwolic eye-af? Pod przyciskiem mam tylko zmiane z servo na one shot.
                  Flickr | YT

Komentarz

• s!wy
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 70

A to jeszcze pytanie - jak macie ustawione pod przyciskiem eye-af? Bo ja mam tak, że przyciskiem wchodze do menu gdzie mam wybór, i tam zmieniam pokretlem nastaw czy ma byc sledzenie czy punktowy. Da się od razu wyzwolic eye-af? Pod przyciskiem mam tylko zmiane z servo na one shot.
                    instrukcja obsługi

pozdrawiam

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Zamieszczone przez jinks
                      Nawet nie musisz ruszać joyem. Celujesz tym kwadratem wciskasz i trzymasz af, przekadrowujesz jak chcesz a aparat ciągle trzyma ostrość tam gdzie trzeba.
                      Dokładnie tak jak napisał @jinks, celujesz kwadratem... i AF pozostaje "przyklejony". Działa to tak dobrze, że można o ostrzeniu zapomnieć i skupić się na pozostałych aspektach uzyskania dobrej fotki.
                      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Zobacz sobie jakie masz możliwości konfiguracji guzików w C-fn i ustawisz tak jak potrzebujesz i lubisz.
                        Od razu widać, że jesteś prawdziwym Polakiem. Nigdy nie czyta instrukcji [emoji12][emoji16]
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

O tym samym Ci pisałem wcześniej. Druga sprawa "ptaki" to nie "zwierzęta" dla r6 i chyba tylko sony ma opcje ptaków lub ma wprowadzić.
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Instrukcji nie czytalem za to ogladam jutuby [emoji12]
                            Flickr | YT

Komentarz

• robcio
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 397

Nie mam tego aparatu ale jeśli wierzyć w nagrywki z yt, to w ustawieniu zwierzęta Canon R6 sobie radzi z ptakami (wykrywa oczy i je jakoś tam śledzi):

Dedykowana opcja ptaki to w nowych Sony i OMDS OM-1 na ten moment

Komentarz

• Czarek
                                Coś już napisał
                                • 2004
                                • 93

Jeżeli jako wstępny punkt ustawienia ostrości przy śledzeniu wybierzemy auto, to aparat sam wykrywa obiekt o podąża za nim nie trzeba go umieszczać w żadnej kratce. I to powinno działać też w przypadku ptaków. U mnie to działa dobrze w przypadku korzystania z wizjera. Wyszukiwanie obiektu działa pięknie. Punkt af przykleja się do obiektu. Przy korzystaniu z ekranu coś jest nie tak. Af błądzi po różnych miejscach ekranu.
                                Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...