W takim razie co warto kupić z kompaktów?
X
-
-
-
Komentarz
-
-
Prawie wszystko "da się". Ja kupuję przeważnie w USA, ale naturalnie nie każdy ma taką możliwość.
Oczywiście nie jest zły, ale jego zakup za "cenę rynkową" jest wg mnie zupełnie bezsensowny.
Miałem G9, mam G10, oglądałem i sporo bawiłem się G11. Teraz wiem, że chętnie powróciłbym do G9, zmiana była mi zupełnie nie potrzebna, jednak teraz kolejna nie ma sensu. Nie kupię już takiego wolnego kloca z mini matrycą i fatalną użytecznością wyższych ISO, zbieram na coś fajnego z m4/3, bo niestety FF w małym aparacie (co powinno być osiągalne za przyzwoite pieniądze już od dawna) chyba się nie doczekam (wiem... jest Leica M9, ale zakup tego czegoś, to dla mnie tylko i wyłącznie żałosny snobizm, aparat jest do cykania fotek, a nie "onanizowania się" patrząc na czerwoną kropkę). Za ok. 0,5 roku, może za rok (kiedy będzie tych zabawek więcej na rynku) ceny "puszek" powinny w końcu "znormalnieć" do akceptowalnego dla mnie poziomu. I niestety jak widzę, będę musiał zmienić markę swego aparatu, bo ze ślamazarnej stajni Canon-a nadal nie wychodzi nic ciekawego.
Jak ktoś nie chce czekać, nie chce też przepłacać za "nowe niby lepsze", a chce Canon-a z serii G, to polecam zakup G9. Nie warto kupować za chore pieniądze "odgrzanego kotleta" - G11.
Dosyć ciekawie zapowiada się również Samsung EX1, zobaczymy jednak jak wyjdą testy. Niedługo powinien pojawić się także następca Lumix-a LX-3.Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Witam,
Kupiłem G11 w styczniu. O ile dobrze pamietam nieco taniej.
Zawiedziony nie jestem. Zachwycony również nie.
Jestem po prostu zadowolony z tego zakupu - i o to chodziło.
Miałem świadomość istnienia na rynku tańszego S90 z taką
samą matrycą, procesorem i nawet nieco jaśniejszym obiektywem,
ale G11 miał kilka cech za które gotów byłem więcej zapłacić.
1. Wygoda obsługi (koła nastawcze) której nie miałem w moim pierwszym cyfraku Canonie G3 z którego swego czasu byłem bardzo zadowolony - czyli dochodzi jeszcze sentyment do serii.
2. Możliwość podpięcia zewnętrznej lampy błyskowej i kierowania światła w innych kierunkach niż tylko do przodu.
3. Obrotowy ekran - czesto korzystam z tej funkcji - z przyzwyczajenia
miałem takie ekrany w więszości uzywanych cyfraków.
4. Masa i wielkość uchwytu - nie przepadam za zbyt lekkimi aparatami - zawsze mam wrażenie, że wylecą mi z ręki.
5. Możliwość montażu filtrów po zakupieniu dodatkowej tulejki - szczególnie interesują mnie polaryzacyjny i IR.
W tej chwili to chyba wszystkie główne różnice, które zadecydowały o zakupie G11 zamiast S90.Komentarz
-
-
-
W G11 nie ma opcji, żeby ręcznie ustawić sobie redukcję szumów. Na odszumianie w tym aparacie akurat użytkownik wogóle nie ma wpływu. Fabrycznie jest ustawiona dość spora redukcja szumów, ale nic się jej nie zmieni. Fakt, trochę szkoda, jednak wydaje mi się, że ustawili domyślnie redukcję na przyzwoitym poziomie (no może ewent. ciut za mocno).
pozdrawiam !Komentarz
-
To chyba nie tak do końca, posiadam lustrzankę ale dodatkowo zawsze gdzieś na półce leżał Olek 8080, teraz po ,, śmierci ,, Olka szukam drugiego aparatu i jak na razie mój typ to Canon G11 ewentualnie Sony Nex-5, niestety bardzo trudno kupić coś w miarę małego ale żeby fotki wychodziły w miarę . . . . . . . . .
Komentarz
-
To chyba nie tak do końca, posiadam lustrzankę ale dodatkowo zawsze gdzieś na półce leżał Olek 8080, teraz po ,, śmierci ,, Olka szukam drugiego aparatu i jak na razie mój typ to Canon G11 ewentualnie Sony Nex-5, niestety bardzo trudno kupić coś w miarę małego ale żeby fotki wychodziły w miarę . . . . . . . . .
Polecam Olympus PEN PL1.
Robi naprawdę lepsze zdjęcia, niż zwykłe kompakty, porównywalne ze zdjęciami z tańszych lustrzanek.
IMHO to znacznie lepsze rozwiązanie, niż zwykły kompakt.
Nie zamieniłbym go na G11.
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
Spędziłem weekend pracowicie
oglądając właśnie ten o którym piszesz i Panasonic GF1 i wszystko skłania ( za wyjątkiem kaski ) za Panasem, chociaż PEN PL1 jest zdecydowanie tańszy, i do końca tego miesiąca jest promocja - gratis ,, Olympus konwerter MMF-2 /MMF-1 ,, i to mnie trochę kusi by podpiąć 14-54
Komentarz
-
Mógłbyś coś więcej? Niedługo planuję zakup kolejnego body (mam gf1) i w zasadzie miał to być E-PL1 ze swoją stabilizacją pod 20/1.7
Inaczej: w czym był lepszy GF1?the silence is deafeningKomentarz
Komentarz