Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Ja ze swojej strony polecam to co powiedziałem czyli domke f1x duza pojemna torba zmiescisz tam wszystko co chcesz i jeszcze bedziesz miał zapasu,ewentualnie domke f2 które posiadam dla mnie jest rewelacyjna bo ma dosyć kompaktowe wymiary ale jest bardzo pojemna,tyle że do niej to tylko jeden korpus z podpietym szkłem plus 4 szkła do inserta i w boczne kieszenie lampy czy akcesoria,2 body dało by rade zmiescić ale to już bez szkieł...
Chociaż ja tak mówie o domke a nie wiadomo jaki masz budżet bo obie te torby o ktorych mówie to wydatek ponad 500zł
No dobra pas i pokrowce dobrze się sprawdzą w czasie pracy ale jak sobie wyobrazasz przewożenie czy transport tego? będziesz w tym ciągle na sobie paradował ? czy w samochodzie zdjemował i kładł na siedzenie z tyłu? trochę bez sensu... to się sprawdzi dobrze ale w opcji gdy mamy wrazie czego torbe i do niej przekładamy rzeczy z pasa gdy idziemy na plener np
Z reguły i tak mam ze sobą torbę/plecak, bo nie używam wszystkiego naraz.
Nieraz się jednak zdarza, że jadąc np. na koncert w znane już dobrze miejsce zabieram tylko pas i body na szelkach. Nic nie zostaje w aucie, nic nie trzeba nosić - wygodne rozwiązanie.
Plenerowo - zgadzam się, jeden aparat do ręki a reszta do jakiegoś nosidła jest optymalnym rozwiązaniem.
Używam Naneu U220 (spory kawał plecaka + kółka), Tamrac Pro12 (wieksza, pełna pokrywa), Kata PR460 (mniejsza od Tamrac ale dostęp od góry), Kata 3N1 (sling na body+kilka mniejszych szkieł), Kata Bumblebee (kiedy trzeba zabrać dużo i nosić na plecach).
Miałem kate 3n1-30 kawał plecaka i ostatnio postawiłem na to iż chce coś jak najmniejszego i jak najbardziej niepozornego do przenoszenia sprzetu...postawiłem na domke f-2 i jestem bardzo zadowolony nie powiem złego słowa,kompaktowa,bardzoe pojemna,bardzo szybki dostęp do wszystkiego...
Chociaz pewnie przyjdzie moment gdy pojade gdzieś w góry czy miejsce gdzie potrzeba trochę się powspinac czy pogimnastykować i bedzie mi doskwierał brak plecaka...co prawda na rower mam do tego specjalnie slingshota lowepro ale w teren jednak lepiej sprawdzają się normalne podwójne szelki,prawdopodobnie przed wakacjami bede musiał pomyśleć nad jakimś plecakiem...
Puki co przy tym co robie świetnie sprawdza się torba
Ja ze swojej strony polecam to co powiedziałem czyli domke f1x duza pojemna torba zmiescisz tam wszystko co chcesz i jeszcze bedziesz miał zapasu,ewentualnie domke f2 które posiadam dla mnie jest rewelacyjna bo ma dosyć kompaktowe wymiary ale jest bardzo pojemna,tyle że do niej to tylko jeden korpus z podpietym szkłem plus 4 szkła do inserta i w boczne kieszenie lampy czy akcesoria,2 body dało by rade zmiescić ale to już bez szkieł...
Chociaż ja tak mówie o domke a nie wiadomo jaki masz budżet bo obie te torby o ktorych mówie to wydatek ponad 500zł
popatrzyłem na ceny domke i to zdecydowanie nie na moją kieszeń na dzień dzisiejszy:-?
Cos max do 400zł to by mi odpowiadało. A plecaki choć fajne ale torba wygodniejsza bo nie trzeba zapinać i można przeniesc z miejsca na miejsce
popatrzyłem na ceny domke i to zdecydowanie nie na moją kieszeń na dzień dzisiejszy
Cos max do 400zł to by mi odpowiadało. A plecaki choć fajne ale torba wygodniejsza bo nie trzeba zapinać i można przeniesc z miejsca na miejsce
No niestety na domke trzeba wydać troche więcej,ewentualnie są podobne odpowiedniki pod nazwa Mekko są tanie a też bardzo chwalone.
Co do torby,zależy co robimy przy reporterce napewno sprawdzi się lepiej bo jest lepszy i szybszy dostęp i ciągle pod ręką...natomiast na dłuższe wypaday to opinie są różne
Plecak kata rzeczywiście oferuje szybki dostęp do sprzętu. Moim zdaniem jedyny minus to wygląd plecaka, który zdradza jego zastosowanie. Zamiast domke można zainteresować się torbami mekko. Są zdecydowanie tańsze, a oferują podobne rozwiązania.
Plecak kata rzeczywiście oferuje szybki dostęp do sprzętu
Co do tego trochę bym się posprzeczał,oferuje szybki dostęp ale do samego apratu,a gdy chcemy zmienić szkło zaczyna się problem bo mamy do rozpięcia 2 zatrzaski i zamek no i oczywiście najwiekszy minus to klapa która zakrywa przedział ze sprzetem odkrywa się tylko do połowy,druga czesc pod ktorą sa miejsca na szkła jest zasłonięta i trzebą grzebać na ślepo...to mnie denerwowało najbardziej,co do wykonania rewelacja,wyglad fajny,tylko właśnie jednym będzie się odrazu rzucał w oczy a innym nie,ale większości będzie bo widać że to raczej na sprzet ze wzgledu na to że ma sztywną konstrukcje
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do toreb mekko to już wspominałem,niektóre wygladają dosłownie tak samo jak domke,z tego co pamietam jest taki model jak r1 czy coś takiego odpowiednik domke f1x bardzo pakowna i tania bo coś koło 200zł
Ostatnio edytowany przez Bartek_902; 34670.
Powód: Automerged Doublepost
Miałem o tym właśnie pisać, ale pomyślałem, że nie ma chyba plecaka, który umożliwia szybki dostęp to każdego z elementów wyposażenia. Zgadzam się, że szybki dostęp jest tylko do aparatu. Jak dla mnie największa wadą jest wygląd. Może nie jest typowo fotograficzny, ale jest ogólnie "nietypowy" i na pewno zwraca uwagę
Co do tego trochę bym się posprzeczał,oferuje szybki dostęp ale do samego apratu,a gdy chcemy zmienić szkło zaczyna się problem bo mamy do rozpięcia 2 zatrzaski i zamek no i oczywiście najwiekszy minus to klapa która zakrywa przedział ze sprzetem odkrywa się tylko do połowy,druga czesc pod ktorą sa miejsca na szkła jest zasłonięta i trzebą grzebać na ślepo...
Na pewno mówisz o 3N1 ? W 22 mam dostęp do wszystkich szkieł (wejdą 4 + aparat ze szkłem) przez otwartą klapę tylko na bocznej ściance.
Nie trzeba rozpinać zatrzasku. Kwestia ustawienia przegród.
No tak przecięż miałem ten plecak przez rok jakoś,z boku dostęp był ok ale na pleneże często kładłem plecak na ziemi na ,,plecach" i brakowało mi możliwosci otworzenia całej klapy żeby miec swobodny dostęp do wszystkiego
Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zmianą mojego wysłużonego defendera 200 na coś innego. Szukałem oglądałem i prawie się zdecydowałem na Lowepro Reporter d200/d300 (chociaż ogólnie średnio mi się podobają ich torby ;/) ale dziś przez przypadek znalazłem w internecie torby Vanguarda Up-Rise 28 i Up-Rise 33. Torby bardzo mi sie podobają, ale niestety nie mam okazji ich pomacania. Może ktoś z forumowiczów posiada taką torbę i zechciał by się podzielić wrażeniami?
Pozdrawiam
"Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit
Komentarz