Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Na początku zeszłego roku leciałem do CPH liniami SAS z Gdańska. Miałem ze sobą tylko bagaż podręczny spakowany w torbę Naneu Pro Tango (laptop, jakieś papiery, 40D, T15-50/2.8, C50/1.8, filtry, kabelki, bateria, kosmetyki i trochę ciuchów - o dziwo się zmieściło ). Panowie ze Straży Granicznej dokładnie przetrzepali mi torbę, wyjmując prawie wszystko wszystkie przegródki w torbie mi nawet poodklejali
Z kolei w drodze powrotnej miła pani na lotnisku w Kopenhadze zabrała mi prawie pustą tubkę z pastą do zębów bo miał więcej 100ml
Wszystko zależy więc od widzimisię kontrolera.
Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX
Przepisy IATA są dość ciekawie sformułowane odnośnie bagażu podręcznego.
# Bagaż nierejestrowany (kabinowy) - Maksymalne wymiary bagażu nierejestrowanego zarówno przy systemie wagowym jak i ilościowym są następujące: długość 56 cm, szerokość 45 cm, głębokość 25 cm, jednocześnie suma wszystkich trzech rozmiarów może wynosić maksymalnie 115 cm. Podróżny może wziąć na pokład tylko 1 sztukę bagażu nierejestrowanego o maksymalnej wadze 5 kg, o ile wewnętrzny przepis przewoźnika nie stanowi inaczej. Przewoźnik ma prawo zmierzyć i zważyć bagaż. Bezpłatnie w kabinie pasażerskiej są również przewożone następujące przedmioty osobistego użytku, przewożone pod opieką podróżnego:
* mała torebka damska,
* płaszcz, szal albo przykrycie,
* parasol lub laska, * aparat fotograficzny albo kamera albo lornetka albo mały komputer osobisty albo telefon komórkowy,
* nosidełko i jedzenie dla dziecka na czas trwania lotu,
* kule i przyrządy ortopedyczne dla niepełnosprawnych pasażerów. Bezpłatnie jest również przewożony składany wózek inwalidzki, który ze względu na objetość jest umieszczany w luku bagażowym samolotu.
czyli poza torbą z podręcznym można mieć albo telefon albo aparat foto albo notebook....
Rozwiązanie: telefon i notebook do torby, aparat na szyi :-) Nawet z obiektywem 1200 mm to dalej będzie aparat foto :-)
Od ponad 30 lat 3-5 razy w roku latam "intercontinental" - zastrzeżenia co do ciężaru podręcznego przydarzyły mi się trzy razy. Frankfurt, Goleniów i Philadelphia ale to było trochę dawno i była wówczas jakaś "akcja" wszystkich linii dotycząca pilnowania podręcznego. Od 10 lat był spokój. Ostatnio coś zaczęli przebąkiwać o "ściślejszym" sprawdzaniu podręcznego. LOT (to skrót od "Landing On Tempelhof" albo "Later Or Tomorrow" bo raczej nie "Lot Of Trouble" ;-) ) nawet coś w prasie ogłaszał. Całkiem możliwa kolejna "akcja" pilnowania podręcznego. Hihihihi... chciałbym zobaczyć to przestrzeganie przepisów na lotnisku w Singapurze albo w Szanghaju. :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
[...]Nigdy nie miałem sytuacji, w której cokolwiek wypakowywałem lub dopłacałem, no może z wyjątkiem regionalnych przelotów w USA, bo tam nawet za podstawowy bagaż się płaci.
No bo Ryan to wlanie taki regionalny przewoznik
Zamieszczone przez Janusz Body
Przepisy IATA są dość ciekawie sformułowane odnośnie bagażu podręcznego.[...]
czyli poza torbą z podręcznym można mieć albo telefon albo aparat foto albo notebook....
Az korci zeby to druknac i pokazac na lotnisku.
Tylko wtedy moga odbic pileczke na zasadzie;
- Alez oczywiscie, prosze jednak wypakowac 5kg z Panskiej walizki bo jak Pan widzi punkt regulaminu wczeniej mamy 5kg..
Jak przepisowo to przepiowo
Ostatnio edytowany przez Parteq; 489.
Powód: Automerged Doublepost
Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto.
Czy ktokolwiek mial do czynienia z walizeczkami na kolkach? Wlasnie tymi ktore mozna zabrac na poklad? W computrekkera niezbyt sie mieszcze, tak zeby bylo bezpiecznie to wkladac w luk. Jak juz upcham wiekszosc to troche robi sie gruby. Dzwiganie na plecach tez nie jest najprzyjemniejsze. Mam jeszcze naneu tango, ale tam wchodzi jeszcze mniej i nie nadaje sie zupelnie na zestaw podstawowy + backup.
Znalazlem cos takiego i zdjecie sprzetu tam upchanego wyglada dosc imponujaco.
Dodatkowo na wierzch zmieszcza sie chyba gacie i karpetki - wiec zestaw idealny.
Czy mial ktos z tym do czynienia? Pomijam raczej opinie na stronie bo choc ciekawe to jest ich niewiele. I nie wiem czy sam producent czegos tam nie wkleil.
Nie wiem czy to najlepszy dzial, ale chcialem podpytac o sprzet firmy thinktankphoto
Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.
Od dość dawna badam temat "plecaka do samolotu" i z tego co widzę, to praktycznie nie ma alternatyw - ludzi sobie te Thinktanki niesamowicie chwalą. Jak znajdę czas, to będę się chciał w tutejszym sklepie (http://www.profotshop.ch/) umówić na obmacywanie.
Aha, jest w sumie jeszcze Gura Gear Kiboko - ale to jeszcze drożej i trzeba z US ściągać.
Ja właśnie planuję mieć do czynienia, a konkretnie kupić przy czym bardziej plecak, Airport Acceleration albo Addicted. Mam podobny problem jak Ty, tyle że z Nature Trekkerem. On niby jest "carry-on legal", ale te wszystkie pianki z tyłu go dość mocno pogrubiają - i jak przychodzi co do czego, w szczególności w koszyku Easyjeta to robi się ciasno.
A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe ? Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
A one mają więcej miejsca niż Nature Trekker czy mniej więcej tyle samo ale są bardziej wymiarowe?
Addicted, to wewnętrznie chyba bardziej z Protrekkerem można porównać Ja zakładam że włożę w niego 500/4, 300/2.8, 70-200, dwa (lub trzy) body i jeszcze na pierdoły zostanie A i nawet Acceleration jest z założenia przeznaczony do transportu 500tki "plus inne rzeczy". Problem (w pewnym sensie) z Lowepro jest taki, że są to stuprocentowe, wypasione plecaki, w pełnym tego słowa znaczeniu - co oznacza, że mają dużo rzeczy, których nie zawsze potrzebujesz w typowej wyprawie.
Zamieszczone przez Krzychu
Ja się zacząłem ostatnio zastanawiać na Think Tankiem z kółkami albo Peli 1514 - chyba się starzeję ;-)
I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.
Ktorys z think tankow ma zdaje sie oprocz kolek szelki Z tego co pamietam jest to chyba mniejsza wersja. Jezeli w londku jest jakis przedstawiciel to tez sie chetnie przymierze.
Starosc staroscia, mnie po okolo 50 przelotach w ciagu ostatnich dwoch lat zdecydowanie przeszla ochota na plecaki i torby. To jest dobre jak sie idzie na zlecenie lub gdzies w plener z rodzinka - bez dwoch zdan. Zwykla walizka podreczna na kolkach (w wymiarze) jest dla mnie o wiele wygodniejsza na lotnisku od najwygodniejszego plecaka czy torby na/przez ramie.
I co, będziesz tymi kółkami błotko w Fairford pogłębiał? Plecak to jednak plecak. Na kółkach zawsze możesz mieć bagaż nadany.
Nie wszędzie jest błotko, zresztą Peli by chyba nie zaszkodziło - a widziałem gości używających tego jako schodka/mini-drabinki... A te Think Tanki to strasznie kwadratowe jak na plecaki są ;-) a ogólnie targanie ciężki plecaków po lotniskach (+ z reguły jeszcze laptop) jakoś mi się zaczęło nudzić ;-)
No więc byłem, macałem Thinktanki i oczywiście skończyło się na Addicted :-) Do Acceleration niby wchodziło 500, 300, 2x1D, a przy odrobnie kreatywności dało się jeszcze 70-200 wcisnąć, ale... zewnętrznie one się aż tak nie różnią, a Addicted to praktycznie liga ProTrekkera jeśli chodzi o pojemność.
Pierwsze wrażenia:
+ Wykonanie 5+, powiedziałbym że co najmniej o pół klasy wyżej od Lowepro
- Zamek komory na laptopa... dziwny jakiś, ma się wrażenie że długo nie pożyje
- Noszenie (szelki itp)... jakby to powiedzieć, za dobre :-) Wolałbym jakieś byle co, bez pasa na biodro, bez tych wszystkich pianek, ale zajmujące mniej miejsca. To co jest dodaje jakiś 1cm do grubości plecaka.
+ Szelki w szczególności bardzo zmyślny sposób ich chowania w "torba mode"
+ Torba na laptopa i jej schowek w przedniej części, sensownie zrobione
- Ta sama torba... bo w sumie mi niepotrzebna, a gdyby ją (i schowek) wyciąć to kolejne parę milimetrów na wysokości do przodu...
- Układ wewnętrznych kieszeni na klapie. W Lowepro jest to: dwie małe (na karty CF, wizytówki itp) i jedna duża, mieszcząca kartkę A4. Tutaj - trzy, równoległe, podłużne. IMHO gorzej - duża rzecz nie wejdzie, a mniejsze będą się walać.
+ Ogromna ilość różnego rodzaju przegródek. Lowepro daje sporo, ale tu jest naprawdę pełny wypas.
- Pokrowiec przeciwdeszczowy jest w osobnej dyndającej torebce. Wolę Lowepro (przegroda na dolnej ściance), tak czy tak na długości plecaka jest jeszcze trochę zapasu.
+ 70-200/2.8IS wchodzi pionowo!
- Wymiary - 18cm głębokości ze specyfikacji to oczywiście bajki :-) Z wyjętym pokrowcem na laptopa i schowanymi szelkami jest solidnie poniżej 25cm... ale sporo ponad 20cm.
Jak trochę poćwiczę pakowanie, to wstawię jakieś zdjęcia.
Kupowałem tutaj - bardzo mnie zaskoczyła cena, bo to właściwie sklep dla zawodowców, typu "czy napije się Pan herbatki", panie przynoszące zabawki i ceny z kosmosu a zapłaciłem 400CHF, czyli niewiele więcej niż cena na stronie producenta.
Wydaje mi się, że to jest zależne od widzimisię panów odprawiających. Nie wiem jak wygląda sprawa ze statywem, ale byłem świadkiem, jak znajomej nie pozwolili zabrać jako podręczny bagaż kijków trekkingowych /do głównego sie nie mieściły/. Suma sumarum skończyło się na tym, że - nie pamiętam nazwy - nadała je jako odrębny bagaż /chyba bez dodatkowych opłat/. Może na miejscu zapytać i wtedy zadecydować, gdzie go schować ?
Pozdrawiam
coś w tym jest. Jak wracałem z Mediolanu to miałem problem z kontrolą, bo nie spodobał im się statyw, który wiozłem w bagażu podręcznym i kazali mi to do głównego przepakować (który już wcześniej odprawiłem). Trochę mnie poirytowali, bo nie uśmiechało mi się samego statywu wrzucać ponownie do głównego, jako dodatkową torbę i płacić niepotrzebnie, więc wyszedłem z kolejki do odprawy i ustawiłem się po 10-15 minutach przy innej bramce. Tutaj inny facet tylko pomruczał, że niby nie wolno statywu w podręcznym wozić, więc się go pytam, trzymając bilet i warunki lotu, aby mi wskazał miejsce w umowie, które mówi o zakazie wnoszenia statywu w podręcznym, ale on ciągle swoje, że raczej nie można. W końcu jednak zrezygnował i mnie przepuścił
Przedmioty, które można dodatkowo zabrać na pokład samolotu. Oprócz bagażu podręcznego i urządzeń technicznych, dodatkowo można zabrać ze sobą na pokład następujące przedmioty:
torebkę, mały neseser lub niewielką teczkę (bądź torbę na laptopa) wraz z zawartością
płaszcz, szal lub koc
mały aparat fotograficzny lub lornetkę
odpowiednią ilość gazet do czytania w czasie podróży
nosidło i jedzenie na podróż dla niemowlęcia
kule lub inne przedmioty o zastosowaniu ortopedycznym niezbędne w czasie podróży
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
No więc byłem, macałem Thinktanki i oczywiście skończyło się na Addicted :-) Do Acceleration niby wchodziło 500, 300, 2x1D, a przy odrobnie kreatywności dało się jeszcze 70-200 wcisnąć, ale... zewnętrznie one się aż tak nie różnią, a Addicted to praktycznie liga ProTrekkera jeśli chodzi o pojemność.
Muflon, a jak wygląda sprawa masy tego ustrojstwa? W specyfikacji podają przedział od 1.9-3 kg skąd ta różnica? 3 kg to 1/3 tego co można do LowCosta jako podręczny zabrać więc trochę sporawo. Mam Lowepro Vertex 300 i od biedy też do podręcznego by się zmieścił tylko ta masa ... 3,8 kg. Jeśli ten TT waży 1,9 to może warto się zastanowić.
Słabe to uzupełnienie, bez adnotacji której linii dotyczy (hint: każda linia ma swoje przepisy dotyczące przewożu bagażu).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez sfw
Muflon, a jak wygląda sprawa masy tego ustrojstwa? W specyfikacji podają przedział od 1.9-3 kg skąd ta różnica? 3 kg to 1/3 tego co można do LowCosta jako podręczny zabrać więc trochę sporawo. Mam Lowepro Vertex 300 i od biedy też do podręcznego by się zmieścił tylko ta masa ... 3,8 kg. Jeśli ten TT waży 1,9 to może warto się zastanowić.
Nie wiem czy muflon ważył sam plecak czy nie, ale obawiam się że jemu 1kg w tą czy tamtą różnicy nie robi, ponieważ:
<question> how heavy is the bag WITH all the stuff? <answer> 15kg
:-)
Ostatnio edytowany przez sal; 591.
Powód: Automerged Doublepost
Komentarz