Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Sprzęt zawsze należy mieć przy sobie. W żadnym wypadku w bagażu rejestrowanym. Tymi rzuca się po całym lotnisku podczas załadunku i wyładunku. Promieniowanie aparatów rentgenowskich jest tak słabe, że nie uszkadza kart, aparatu oraz innych urządzen elektroniczych. Zadne zdjęcie nie zginie Bez obaw. W zasadzie do samolotu możesz wnieść aparat w taki sposób w jaki nosisz go po ulicy.
Udanych zdjec
Tu proponowałbym jednak sprawdzić.
Ostatnio wracałem z Londynu i ewidentnie z głośników słyszałem, że bagaż podręczny to jeden „item”, i że torebka damska to też bagaż podręczny.
Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.
Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.
No nie wiem.
Też tak mi się wydawało.
Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.
Przedewszystkim lecąc z Dublina do Polski nie powinieneś przechodzić przez odprawę celną!! Jezeli już to przez odprawę bezpieczeństwa i kontrolę dokumentów.
Zasada jest jedna we szystkich liniach lotniczych. Bagaz podręczny jest liczony 1 sztuka max 5kg (są wyjatki 6,5kg oraz 10kg). Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
- torebka damska
- torba z laptopem
- torba ze sprzetem foto
- aktówka
Nalezy jednak pamiętać żeby zarówno podręczny jak i torebka, torba na laptopa, torba na aparat nie przekraczały rozmiarów tzw kabinowych. czasami nakazują włożenie do skrzynki i wszystko co się nie zmieści musi byc nadane na bagaż.
Dzięki andres bardzo mi pomogłeś i cieszę się że nie będzie problemu myślę że torba powinna się zmieścić jak by co to zagadam do stewardesy jak to ktoś wcześniej pisał i dam im na przechowanie, a ten Twój duży Tamrac to co to takiego?
No nie wiem.
Też tak mi się wydawało.
Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.
Teraz, to już sam nie wiem.
Dobrze słyszałeś.
Jakoś kilka tygodni temu odprowadzałem dziewczynę na samolot, też na Gatwick'u.
Miała tylko podręczny i w drugim ręku małą kosmetyczkę. Musiała włożyć kosmetyczkę do torebki i udowodnić że ma jednak "jeden" bagaż podręczny
Konkretnie - ma być jeden "przedmiot podręczny", a jak to sobie upchasz w środku to już mniej istotne.
Myślę jednak że w dużym stopniu jest to zależne od tego kto odprawia.
Jedna osoba mówi tak, a druga inaczej.
Miałem jeden przypadek (i to chyba wlasnie lot do lub z Dublina), że przyczepili sie do 2 toreb podręcznych i kazali związać je razem taśmią przylepną :-):-):-)
Natomiast podczas innego lotu do Dublina obok mnie siedziała babka, która zawaliła pół luku, pod nogami miała drugą torbę, a na kolanach trzecią
Statyw zawsze wrzucam w bagaż główny, czasem żeby zmniejszyć jego ciężar zabieram głowicę do podręcznego. Raz jednak przez 10 min mi ją badali ze zdziewieniem (to była głowica pistoletowa ;-) ) i to nie w Polsce. W Polsce za to raz chcieli mi robić dokładny przegląd torby foto, kazali wszysko wyjąć, jak zobaczyli ile tego jest i powiedzialem że lecę fotografować ptaki to machnęli ręką ;-) Co i tak mnie zdziwilo bo przeważnie nie czepiali sie do tego sprzętu.
A teraz mam inny problem-jak w bagaż podręczny wcisnąć 600mm z USA?
Mam takie zapytanie, jak wygląda przejście przez odprawę celną z torbą Tamrac Pro 12 + torba z laptopem? Przejdzie to jako bagaż podręczny czy nie bardzo bo mam 2 torby, czy też sprzęt fotograficzny i elektronika jako laptop inaczej jest brane pod uwagę? Wiem że w UK to o takim czymś muszę zapomnieć a jak jest gdzie indziej? Głównie interesuje mnie podróż z Irlandii-Dublin do Polski.
Pozdrawiam
Nie ma reguly. To mocno zalezy od:
- linii lotniczej
- stopnia zajecia miejsc na dany lot
- oraz chumoru czlowieka ktory Cie odprawia.
Jedne linie bardziej niz inne patrza na wielkosc i ilosc bagazu podrecznego. Jak samolot jest pusty, to Cie wpuszcza z wielka walizka. Jak jest zaladowany na maxa, to beda chcili zebys nadal jak najwiecej.
Z mojego doswiadczenia, low-costy, ktore czesto maja duza zajetosc miejsc, czesciej sa bardzo restrykcyjni, waza Cie co do kilograma bo chca tani bilet sobie odbic na oplatach za nadbagaz i kaza wkladac wszystko w jakies cudne klatki, zeby sprawdzic rozmiar.
Do Polski latam liniami Ryanair i wydawało mi się że widziałem ludzi co wchodzili z małą walizeczką + torba z laptopem ale chciałem się upewnić głównie jak sprzęt fotograficzny i laptopy są interpretowane. Jak wracam do Irlandii to lecę z Goleniowa tam zawszę mam dokładny przegląd sprzętu foto, tłumaczą się że widocznie mają nad interpretację przepisów ale tak każą im robić więc co mają zrobić.
Dwa tygodnie temu leciałem liniową Lufthansa i nie było najmniejszego problemu że oprócz 20litrowego plecaczka miałem osobno torbę z aparatem. Ale w drodze powrotnej we Frankfurcie sprawdzali mi dodatkowo jakimś papierkiem drugi obiektyw w plecaku (C70-200/f4). Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)
Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)
jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
ot cała filozofia.
W listopadzie leciałem do TelAviwu Lotem z Warszawy miałem Elan7 z BP, 17-40L, 24-105L, 50 1.8, ładowarkę do akumulatorów, S2IS, 30 filmów, palmtopa itp. Wszystko w podręcznym. Jedyna rzecz do której się przyczepili w Polsce to zapasowe akumulatory, bo włożyłem je do futerału po panelu z radia samochodowego i wyglądały na prześwietleniu jak magazynek do kałacha .
Co ciekawe w TelAviwie przy wylocie z powrotem mój sprzęt foto z podręcznego nikogo nie interesował, nawet nie otwierałem torby. Natomiast w rejestrowanym niepokój obsługi wzbudziła książka
jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
ot cała filozofia.
święte słowa...
podpisuję się pod nimi w pełni.
W większości przypadków jeżdżę na lotnisko i latam sam. Wówczas sprzęt (bagaż podręczny) zostawiam w aucie, po check'inie i odebraniu biletu biorę go z auta. I jak andres pisał, potem już nie ma problemów.
pzdr,
Fly
5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1
Komentarz