X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • A-la-N
    Coś już napisał
    • 2005
    • 96

Sprzęt zawsze należy mieć przy sobie. W żadnym wypadku w bagażu rejestrowanym. Tymi rzuca się po całym lotnisku podczas załadunku i wyładunku. Promieniowanie aparatów rentgenowskich jest tak słabe, że nie uszkadza kart, aparatu oraz innych urządzen elektroniczych. Zadne zdjęcie nie zginie Bez obaw. W zasadzie do samolotu możesz wnieść aparat w taki sposób w jaki nosisz go po ulicy.
    Udanych zdjec
    co mam to mam.
    www.aleksanderprugar.com
    http://aleksanderprugar.blogspot.com/

Komentarz

• andres
      Początki nałogu
      • 2006
      • 257

Zamieszczone przez Marcin K
      Tu proponowałbym jednak sprawdzić.
      Ostatnio wracałem z Londynu i ewidentnie z głośników słyszałem, że bagaż podręczny to jeden „item”, i że torebka damska to też bagaż podręczny.
      Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
      latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.
      kompakcik i stara smiena
      www.sport.3ct-phototeam.pl
      http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• Marcin K
        Bywalec
        • 2005
        • 142

Zamieszczone przez andres
        Odwiedzam co roku całą mase lotnisk w tym równiez Londyńskie Heathrow i nie spotkałem się z czymś takim
        latam SAS, Lufthansą, KLM, LOTem, United, AmericanAirlines, Thai, JAL, Cathay Pacific, Quantas, Air Canadą, British Airways i w tych liniach nie ma tego problemu.
        No nie wiem.
        Też tak mi się wydawało.
        Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
        To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
        Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.

Teraz, to już sam nie wiem.
        Marcin Kasiński
        http://itzone.pl

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Na niektorych zniesiono 1-bag rule, na niektorych nie.
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kabu
            Początki nałogu
            • 2007
            • 370

Przedewszystkim lecąc z Dublina do Polski nie powinieneś przechodzić przez odprawę celną!! Jezeli już to przez odprawę bezpieczeństwa i kontrolę dokumentów.
            Zasada jest jedna we szystkich liniach lotniczych. Bagaz podręczny jest liczony 1 sztuka max 5kg (są wyjatki 6,5kg oraz 10kg). Do bagażu podręcznego nie jest zaliczane:
            - torebka damska
            - torba z laptopem
            - torba ze sprzetem foto
            - aktówka
            Nalezy jednak pamiętać żeby zarówno podręczny jak i torebka, torba na laptopa, torba na aparat nie przekraczały rozmiarów tzw kabinowych. czasami nakazują włożenie do skrzynki i wszystko co się nie zmieści musi byc nadane na bagaż.
            Dzięki andres bardzo mi pomogłeś i cieszę się że nie będzie problemu myślę że torba powinna się zmieścić jak by co to zagadam do stewardesy jak to ktoś wcześniej pisał i dam im na przechowanie, a ten Twój duży Tamrac to co to takiego?

Pozdrawiam

Komentarz

• Parteq
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1159

Zamieszczone przez Marcin K
              No nie wiem.
              Też tak mi się wydawało.
              Wydaje mi się, że nie mogłem źle usłyszeć.
              To był koniec marca na lotnisku Gatwick.
              Stałem w kolejce do odprawy, kiedy z głośników leciała ta wiadomość.

Teraz, to już sam nie wiem.
              Dobrze słyszałeś.
              Jakoś kilka tygodni temu odprowadzałem dziewczynę na samolot, też na Gatwick'u.

Miała tylko podręczny i w drugim ręku małą kosmetyczkę. Musiała włożyć kosmetyczkę do torebki i udowodnić że ma jednak "jeden" bagaż podręczny
              Konkretnie - ma być jeden "przedmiot podręczny", a jak to sobie upchasz w środku to już mniej istotne.

Myślę jednak że w dużym stopniu jest to zależne od tego kto odprawia.
              Jedna osoba mówi tak, a druga inaczej.

Pozdr,
              Parteq

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

• dazz

Miałem jeden przypadek (i to chyba wlasnie lot do lub z Dublina), że przyczepili sie do 2 toreb podręcznych i kazali związać je razem taśmią przylepną :-):-):-)
                Natomiast podczas innego lotu do Dublina obok mnie siedziała babka, która zawaliła pół luku, pod nogami miała drugą torbę, a na kolanach trzecią

Statyw zawsze wrzucam w bagaż główny, czasem żeby zmniejszyć jego ciężar zabieram głowicę do podręcznego. Raz jednak przez 10 min mi ją badali ze zdziewieniem (to była głowica pistoletowa ;-) ) i to nie w Polsce. W Polsce za to raz chcieli mi robić dokładny przegląd torby foto, kazali wszysko wyjąć, jak zobaczyli ile tego jest i powiedzialem że lecę fotografować ptaki to machnęli ręką ;-) Co i tak mnie zdziwilo bo przeważnie nie czepiali sie do tego sprzętu.

A teraz mam inny problem-jak w bagaż podręczny wcisnąć 600mm z USA?
                Ostatnio edytowany przez Gość; 2635.

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

Zamieszczone przez Kabu
                  Mam takie zapytanie, jak wygląda przejście przez odprawę celną z torbą Tamrac Pro 12 + torba z laptopem? Przejdzie to jako bagaż podręczny czy nie bardzo bo mam 2 torby, czy też sprzęt fotograficzny i elektronika jako laptop inaczej jest brane pod uwagę? Wiem że w UK to o takim czymś muszę zapomnieć a jak jest gdzie indziej? Głównie interesuje mnie podróż z Irlandii-Dublin do Polski.
                  Pozdrawiam
                  Nie ma reguly. To mocno zalezy od:
                  - linii lotniczej
                  - stopnia zajecia miejsc na dany lot
                  - oraz chumoru czlowieka ktory Cie odprawia.

Jedne linie bardziej niz inne patrza na wielkosc i ilosc bagazu podrecznego. Jak samolot jest pusty, to Cie wpuszcza z wielka walizka. Jak jest zaladowany na maxa, to beda chcili zebys nadal jak najwiecej.

Z mojego doswiadczenia, low-costy, ktore czesto maja duza zajetosc miejsc, czesciej sa bardzo restrykcyjni, waza Cie co do kilograma bo chca tani bilet sobie odbic na oplatach za nadbagaz i kaza wkladac wszystko w jakies cudne klatki, zeby sprawdzic rozmiar.

Marcin
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez dazz
                    A teraz mam inny problem-jak w bagaż podręczny wcisnąć 600mm z USA?
                    Lens Trekker ?
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kabu
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 370

Do Polski latam liniami Ryanair i wydawało mi się że widziałem ludzi co wchodzili z małą walizeczką + torba z laptopem ale chciałem się upewnić głównie jak sprzęt fotograficzny i laptopy są interpretowane. Jak wracam do Irlandii to lecę z Goleniowa tam zawszę mam dokładny przegląd sprzętu foto, tłumaczą się że widocznie mają nad interpretację przepisów ale tak każą im robić więc co mają zrobić.

Komentarz

• m_f
                        • 2008
                        • 12

Dwa tygodnie temu leciałem liniową Lufthansa i nie było najmniejszego problemu że oprócz 20litrowego plecaczka miałem osobno torbę z aparatem. Ale w drodze powrotnej we Frankfurcie sprawdzali mi dodatkowo jakimś papierkiem drugi obiektyw w plecaku (C70-200/f4). Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)
                        40D, T17-50f2.8, C85f1.8, C70-200f4L, Metz 48AF-1

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez m_f
                          Myślę że to była jakaś błona dozymetryczna bo facecik w białych rękawiczkach pojeździł tym papierkiem po obiektywie zniknął na dwie minuty wrócił i powiedział że wszystko w porządku:-)
                          Test na obecnosc materialow wybuchowych...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• andres
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 257

jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
                            Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
                            ot cała filozofia.
                            kompakcik i stara smiena
                            www.sport.3ct-phototeam.pl
                            http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• zerolinux
                              Dopiero zaczyna
                              • 2005
                              • 37

Jak wszyscy piszą wspomnienia to i ja napiszę

W listopadzie leciałem do TelAviwu Lotem z Warszawy miałem Elan7 z BP, 17-40L, 24-105L, 50 1.8, ładowarkę do akumulatorów, S2IS, 30 filmów, palmtopa itp. Wszystko w podręcznym. Jedyna rzecz do której się przyczepili w Polsce to zapasowe akumulatory, bo włożyłem je do futerału po panelu z radia samochodowego i wyglądały na prześwietleniu jak magazynek do kałacha .

Co ciekawe w TelAviwie przy wylocie z powrotem mój sprzęt foto z podręcznego nikogo nie interesował, nawet nie otwierałem torby. Natomiast w rejestrowanym niepokój obsługi wzbudziła książka

Rafał

Komentarz

• Fly
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 58

Witam,

jedna rze o której zapomniałem wspomnieć....
                                Do check-in jak was ktos odprowadza podchodźcie tylko z tym bagażem do nadania, a podręczny w miarę możliwości zostawiajcie osobie Was odprowadzającej. Dokładnie wiele zalezy od chumoru osoby w checkinie a to oszczedza sporo nerwów, bo później już idziecie przez kontrolę bezpieczeństwa (ich nie obchodzi ile masz o ile jest to bezpieczne) i do gate-u. Pod Gatem jedyne o co mogą poprosić to o zostawienie podręcznego ze wzgledu na niewielki rozmiar schowków, i tam mozecie oddać podręczny a torbę z lapem i torbę foto zabieracie ze sobą...
                                ot cała filozofia.
                                święte słowa...
                                podpisuję się pod nimi w pełni.

W większości przypadków jeżdżę na lotnisko i latam sam. Wówczas sprzęt (bagaż podręczny) zostawiam w aucie, po check'inie i odebraniu biletu biorę go z auta. I jak andres pisał, potem już nie ma problemów.

pzdr,
                                Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Komentarz

Pracuję...