X
-
-
Czy latał ktoś z Was liniami Aer Lingus, jak wygląda tam kwestia bagażu podręcznego, chodzi mi o to czy wejdę do samolotu z torbą z aparatem + kilka obiektywów oraz z torbą z laptopem czy nie?Komentarz
-
a powiem wam że latam sporo (2 loty na tydzień) Lufthansą i LOT btw. koledzy zza gramanicy tłumaczą to jako Late Or Tomorrow
i jeszcze nigdy nie zdażyło mi się przy checkin żeby sie czepiali torby z laptokiem i dodatkowej z foto ale owszem za nadbagaż chcą 10euro/1kg grrr (to było za nim sie dorobiłem jakichś tam specjalnych statusów
bo teraz mam 40kg
)
albo mam szczęscie i trafiam na fajne panie w checkin
Komentarz
-
Odgrzeję nieco:
Jakiś czas temu wracałem w Irlandii trasa Shannon - Stansted - Strachowice. W głównym miałem 3 butelki Jameson Whisky owinięte w ręcznik i położona na dżinsach, a przykryte bluzą polarową i wszystko dotarło w całości, więc nie ma co demonizować.
A teraz pytanko: latał ktoś liniami Norwegian? Nie ma problemu ze sprzętem?Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?Komentarz
-
Przeczytałem cały temat jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Otóż w przyszłym tygodniu będe leciał na rodos liniami centralwings. W ich rególaminie znalazłem następujące informacje:
1. Pasażer ma prawo do przewozu 1 sztuki bagażu w kabinie dla pasażerów. Waga bagażu podręcznego na osobę, nie może przekroczyć limitu 5 kg oraz suma trzech wymiarów nie może przekraczać 115cm (np. 55x40x20 cm). Przewoźnik jest uprawniony do sprawdzenia wagi oraz wymiarów bagażu.
2. Do limitów dotyczących Bagażu Podręcznego, o których mowa w ust. 1 niniejszego § 14, nie są wliczane następujące przedmioty osobistego użytku, niezbędne pasażerowi w czasie podróży, które znajdują się pod opieką Pasażera, takie jak:
• mała torebka damska,
• płaszcz,
• parasol lub laska,
• aparat fotograficzny, kamera video, lornetka, komputer przenośny,
itd
Czy oznacza to, że do limitów bagażu podręcznego(max 1 szt o wadze do 5kg) nie wlicza się aparatu fotograficznego jeśli tak to czy dotyczy to całej torby z zparatem czy samego body+obiektyw. I oprócz tego mogę wnieść jeszcze 1 sztukę bagażu o wadze do 5kg?Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX IIKomentarz
-
Myślę że spokojnie możesz zabrać torbę ze sprzętem + coś jeszcze, ja co 2 miesiące latam z Irlandii do Polski i oprócz torby z całym sprzętem (na razie nie wielka torba bo Tamrac System 6) to jeszcze taszczę ze sobą laptopa i wszystko jest ok, ale czas na zmianę torby na coś duuużego może plecak z możliwością upchnięcia laptopa.Komentarz
-
Witaj
Ja w ubiegłym roku lecialem na trasie Warszawa-Malaga -Warszawa liniami Norwegian.
Sprzęt foto dwa zoomy,cztery stałki,lampa,filtry plus dwa aparaty i okolo trzydziestu filmów zapakowana w plecak Lowepro Plus AW.
Calość spokojnie mieści się w schowku bagażowym .
W trakcie odprawy i na pokładzie zero problemów.A plecak jest dość spory.
A czy leciał ktoś ostatnio liniami Finner i jak sprawa wygląda ze sprzętem foto?
Pozdrawiam__________________________Komentarz
-
-
bardzo dobre linie, zero problemówOdgrzeję nieco:
Jakiś czas temu wracałem w Irlandii trasa Shannon - Stansted - Strachowice. W głównym miałem 3 butelki Jameson Whisky owinięte w ręcznik i położona na dżinsach, a przykryte bluzą polarową i wszystko dotarło w całości, więc nie ma co demonizować.
A teraz pytanko: latał ktoś liniami Norwegian? Nie ma problemu ze sprzętem?www.t-jack.pl
Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.Komentarz
-
Trochę polataliśmy ostatnio :-)
CompuTrekker Plus AW ze wszystkim co mam i laptopem 17", o łącznej wadze około 11kg nie wzbudza żadnych uczuć na check-in ani w Europie, ani w Afryce, ani w USA. Nie ma znaczenia czy to LOT, KLM, Northwest (NWA), Lufthansa, Eurocypria... Teraz wybieramy się znów do USA (Continental) i jak czytam na ich stronach 18kg na pokład jest jak najbardziej OK.5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.infoKomentarz
-
Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?Komentarz
-
Ja zawsze mam 3 pakunki w podręcznym: laptopa 15,4'' w osobnej torbie, sprzęt foto w torbie Lowepro Nova 3 AW oraz plecak o pojemności 35 litrów. Nigdy nie miałem problemów z wejściem na pokład nawet w tanich liniach lotniczych - RyanAir - a też mają na stronie informację, że można mieć jedna sztukę bagażu w podręcznym.Komentarz
-
Gura Gear Kiboko - (ponoć) najlepsza torba foto do samolotu
$400
the silence is deafeningKomentarz
-
Cena też chyba "najlepsza". Ja osobiście jak będę coś takiego potrzebować, to poszukam taniej na naszym krajowym podwórku.C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 LKomentarz
-
szczerze to chyba przerost formy nad treścią, ja używam swojego D 650AW, a jak mniej sprzętu potrzebuje to tylko topa 75AW i też jest dobrze
30D+Grip | 50e+Grip | 17-40 f4L | 24-70 f/2.8L | 80-200/4.5-5.6 II | 550EX | 055MF3 M/F + 322RC2 | 680B | 650 AW | 75 AWKomentarz
Komentarz