Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tom01
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 2600

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Czyli jednak ta burza w szklance wody tak na prawdę o nic - bo tym potwierdzasz że da się.
    Oczywiście, że się da. Pisałem o tym na samym początku. Jednak nie jest to obligatoryjne, i na to zwracam uwagę.

Zamieszczone przez Delt4
    Jeżeli chodzi o płyty Intela są na średnim poziomie. Za dużą kasę praktycznie nic nie oferują zadnych dodatków. Kolekcjoner może mi odpowiesz dlaczego płyty Abita oraqz Asusa na 8 z 10 przypadków zawsze zajmują 1 miejsce w róznych rankingach chyba coś w tym musi być.
    Po pierwsze. Dodatki nie są synonimem jakości. Daewoo z klimą nie zostanie Mercedesem.

Po drugie. W testach są różne ciekawostki. Jakiś czas temu win-modemy Zoltrix okupowały czołowe miejsca przed USR.
    Ostatnio edytowany przez Tom01; 9315. Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: [email protected]

Komentarz

• Silwe
      Bywalec
      • 2005
      • 164

A ja mam taką propozycję, jak już skończycie te wzajemne krucjaty wobec siebie to może ktoś komu chciało by się przeczytać ze zrozumieniem cały ten bełkot podsumował by wszystkie odpowiedzi i wyciągnął by z nich jakąś średnią i napisał na koniec, a potem jakiś admin zamknął by wątek.

Ja rozumiem Panowie że dyskusja pociąga, i wzajemne najeżdżanie na siebie. Ale później przez taki przydługie tematy nic nie można znaleźć. Konkretna odpowiedź, czy propozycja do pytania. Wchodząc do takiego tematu szukam konkretnych odpowiedzi a nie czytania kilkunastu stron różnych zmagań słownych z których po godzinie dopiero można wyciągnąć jakiś wniosek który zachęca do założenia nowego tematu.

Bez sens...
      Staram się, ale za mało...

Komentarz

• Kaworu
        Bywalec
        • 2006
        • 149

Zamieszczone przez Tom01
        Wyjaśnij proszę, na ten przykład, po co są spiralne wężyki na druku na "najlepszych" płytach np firmy Abit a dlaczego ich nie, lub prawie nie ma, na płytach Intela?
        Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.

W każdym razie, jeśli o płyty głowne chodzi to najlepsze są Intele, ale najlepsze są płyty powiedzy ASUStek'a, coś dziwnego napisałem? Pointa jest w tym, czy zalezy na super-wdajności i podkręcaniu czy na calkiem dobrej wydajności i do tego calkiem doskonałej stabilności. Fakt, opcji overclockerskich to intele jakos dużo nie mają, ale jak to moja znajoma ostatnio stwierdziła "coś za coś, bo jak chcesz inaczej, to tylko w Erze".

Komentarz

• Tom01
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 2600

Zamieszczone przez Kaworu
          Cewki jak na mój gust. Bo te wykonane na laminacie są tańsze, no i gorsze oczywiscie, ale na ogół to większej roznicy i tak nie robi.
          Tak, to są indukcyjności, ale całkiem przypadkowo, bo każda spiralka jest cewką. Tylko po co cewka w sygnale sterującym, czy w niektórych ścieżkach linii adresowych? To są elementy poprawiające przebiegi czasowe sygnałów w krytycznych miejscach układu. Obecność dużej liczby takich "cewek" świadczy o problemach w zapanowaniu nad propagacją sygnałów, czyli niedbałym projektowaniu układu. Na dodatek indukcyjności wsadzone bez sensu, maja wpływ na kondycję pracy. Bynajmniej nie pozytywny. Płyty drukowane, dobrze dopracowane, nie wymagają takiego rodzaju korekt, więc jest to jeden z czynników kiedy można naocznie stwierdzić na ile ktoś się postaral.

Komentarz

• energia_ki
            Początki nałogu
            • 2007
            • 291

jak widze, zapadla cisza po burzy... i dobrze, możemy wrocic do konkretow

mialam wrazenie, jakby toczono wojne o moja dusze [oraz innych osob stających przed podobnym wyborem]

and the winner is...

Kolekcjoner et consortes!
            namawiający mnie do ‘złego’
            [proszę się zglosic po rzeczoną dusze za kilkadziesiat lat, wczesniej nie planuje :wink: ]

rzeczywiście złożenie komputera jest jedynym racjonalnym wyjściem, kiedy się konkretnie wie, czego się chce, a na nadmiar funduszy się nie cierpi

skoro już mnie zwiedliscie na komputerowe manowce, to podajcie pomocna dlon i udzielcie jeszcze kilku wyjasnień/rad:

1. w sprawie karty graficznej - padły w tym watku rady:
            a. jakakolwiek, nie warto szczególnie inwestowac
            b. karta 512 MB
            c. 512 za duzo, 256 wystarczy
            d. 256 za duzo do PS
            - troche spory rozrzut opinii...

2. jak optymalnie skonfigurowac dyski, zeby PS dzialal jak najwydajniej
            - biorac pod uwage, ze będą obrabiane ciezkie pliki [TIFFy wolane z RAWow z 5D, wielowarstowe]

nie wiem, czy dobrze kombinuje:
            WD Raptor 36,7 GB - na nim system operacyjny oraz PS
            dysk [80GB?] z 2 partycjami: na jednej scratch dla PSa, na drugiej aktualnie obrabiane pliki
            duzy dysk [320GB?] na archiwum [robie duzo zdjec]
            - hm, troche drogo to wyjdzie
            może zle mysle i zamiast dwu ostatnich wystarczy jeden duzy [500GB?] z 3 partycjami?

powyzsze pomysly wynikaja z lektur [ale moglam wyciagnac zle wnioski, bo to jak dla mnie wyzsza szkola jazdy]:

3. jeśli chodzi o backup - HDD zewnetrzne podlaczane kabelkiem USB, czy lepiej dorzucic do zestawu kieszen [z wentylatorem] na dysk - czy nie ma roznicy?

Komentarz

• DoMiNiQuE
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3548

Kup maka a nie bedziesz miala tyle niepotrzebnych dylematow

Komentarz

• tmaciak
                Uzależniony
                • 2006
                • 610

Ad. 1 -> nie warto inwestować, te najtańsze starczą Ci aż nadto, o ile nie grasz. Zresztą popatrz, ile Matroxy mają RAMu...

Ad. 2
                Cały hint w tym, że system i pliki przejściowe wrzucamy na szybki dysk. Partycje na tym samym fizycznie dysku nie dadzą aż takiego efektu. Jeśli zatem nie stać cię na razie na rozwiązanie klasy Raptor + coś, to IMHO podziel duży na 2 partycje na system i dane, tak będzie bezpieczniej dla danych i wygodniej w razie (odpukać) reinstalacji.

Ad. 3
                Weź USB, będzie bardziej przenośne i wygodniejsze w używaniu.
                Pozdrawiam, Tomek
                Canon S-120PC II

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

W rzeczonej sytuacji ja bym zrobił tak:
                  1. Zwykłą taką z 256 MB wystarczy (ja mam 128 i też działa bez pudła). Ew. możesz rozważyć jakąś dwumonitorową. W niektórych sytucjach jest to genialne rozwiązanie.
                  2. Raptor + 500GB ew. z czasem jeszcze jedno 500 .
                  3. USB/FireWire zdecydowanie. Z kieszeniami bywa taki problem, że nie zawsze dysk jest prawidłowo widziany (czasami chyba te styki szwankują).
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• energia_ki
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 291

DoMiNiQuE, to nie dylematy, to możliwości :-)

skoro tak obstajesz za makiem, to mam prośbę:
                    doradź konkretnego maka, ktory ma
                    - monitor do grafiki minimum 19" [lepiej byloby 21"]
                    - procesor Intel [najchętniej dwurdzeniowy]
                    - 2 GB RAM i minimum 250 GB [lepiej byloby 320] na dysku
                    - cenę taką jak zlożony PC z monitorem graficznym [ok. 8-9 tys]

tmaciak, Kolekcjoner - jak zwykle można na Was liczyć
                    dzieki!

Komentarz

• DoMiNiQuE
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3548

Zamieszczone przez energia_ki

Powiem krotko - iMac Model 20" lub 24" w zaleznosci ile chcesz na to wydac. W obydwu wariantach miescisz sie w tej sumie i jeszcze Ci sporo zostanie. Radosc z uzywania OS X - bezcenna

Komentarz

• energia_ki
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 291

szybki jak blyskawica

w takim razie mam jeszcze jedno pytanie - moze głupie, ale co tam - jak, mając maka, przygotowuje dla kogos plyte ze zdjeciami, zeby bez problemow otworzyla mu sie w jego pececie pod windowsem?

Komentarz

• tmaciak
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 610

tmaciak, Kolekcjoner - jak zwykle można na Was liczyć
                          dzieki!
                          Zacytuję post #5

Zamieszczone przez tmaciak
                          Jak DoMiNiQuE napisał, z monitorem może się wstrzymać, więc w sumie się prawie wyrobisz, 20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz.

Za PCta tej klasy nie dasz dużo mniej...
                          Pozdrawiam, Tomek
                          Canon S-120PC II

Komentarz

• Tom01
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 2600

jak, mając maka, przygotowuje dla kogos plyte ze zdjeciami, zeby bez problemow otworzyla mu sie w jego pececie pod windowsem?
                            A w czym problem?

Komentarz

• energia_ki
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 291

tmaciak, dzieki za przypomnienie, ten wątek rzeczywiście za bardzo sie rozrósł i deczko sama się pogubiłam

wlasnie sprawdzam maki i ich ceny - robi się ciekawie :-)
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Tom01
                              A w czym problem?
                              myślalam, że jest problem, ponieważ na naszych dwoch domowych komputerach [Optimusy] nie chcialy sie otwierac plyty przygotowane na makach
                              Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tmaciak
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 610

No nie każdy musi wiedzieć...

energia_ki: Format zapisu na płytach CD/DVD jest normowany standardem i (nie licząc jakiś starych i egzotycznych wynalazków) nie powinnaś mieć problemu z odczytem pod Windows płyty nagranej czy to pod MacOS X czy to pod Linuxem itp.

Co więcej, w Linuxie i MacOS X możesz czytać i zapisywać dyski twarde sformatowane pod Windows XP (FAT "od zawsze" NTFS czytać "od zawsze" zapisywać od jakiegoś czasu) aczkolwiek zwykle wymaga to doinstalowania małego drivera.
                                Pozdrawiam, Tomek
                                Canon S-120PC II

Komentarz

Pracuję...