Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max_im
    Uzależniony
    • 2006
    • 668

sal

Chyba faktycznie się nie rozumiemy
    Jedno i drugie ( CPU+RAM, GPU) ma swój udział w wydajności dla danej aplikacji
    W grach jest inaczej a np w photoshopie inaczej (inne proporcje wykozystania mocy obliczeniowej)
    I o wydajności PC stanowi całość, nie ogranicza jedno drugiego tylko ogólna wydajność jest inna oczywiście pod kontem danego programu
    teraz pewnie się rozumiemy
    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Diabeł
      Początki nałogu
      • 2004
      • 356

Przyszedł czas na zmianę kompa.
      Co powiecie o takim zestawie do obróbki zdjęć:
      1 Pamięć PATRIOT DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 EP LLK
      2 Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
      3 Płyta ASUS P5E-V HDMI IG35 Socket 775
      4 Obudowa CHIEFTEC LBX-02B-B-B 400W
      5 Dysk SEAGATE 500GB ST3500630NS SATA II 16MB

Czy lepiej może płytę główną wziąć bez grafiki (np P5K na p35) i oddzielnie kupić jakąś kartę tylko jaką, w gry raczej nie gram.
      Moje zdjęcia
      Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Diabeł
        Przyszedł czas na zmianę kompa.(...)
        Czy lepiej może płytę główną wziąć bez grafiki (np P5K na p35) i oddzielnie kupić jakąś kartę tylko jaką, w gry raczej nie gram.
        Nie podałeś limitu kosztów.
        Moje sugestie - jeśli kręcić procka nie będziesz to bebechy, chłodzenie itp zmieścisz w mniejszej obudowie. LBX jest naprawdę spora.
        Karta graficzna zawsze się przyda a taki np GeForce 8600 GT Gainward 512MB SilentFX to ledwie 130zł.

Komentarz

• Diabeł
          Początki nałogu
          • 2004
          • 356

Zamieszczone przez Vitez
          Nie podałeś limitu kosztów.
          Moje sugestie - jeśli kręcić procka nie będziesz to bebechy, chłodzenie itp zmieścisz w mniejszej obudowie. LBX jest naprawdę spora.
          Karta graficzna zawsze się przyda a taki np GeForce 8600 GT Gainward 512MB SilentFX to ledwie 130zł.
          Dzięki Vitez za odpowiedź.
          Co do kosztów to 1600-1800zł, kręcić procka nie będę, a możesz jakąś obudowę zaproponować może coś z większym zasilaczem a mniejsza obudowa.
          Co do karty to gdzie ją można znaleźć w tej cenie? Karta pewnie by się przydała można by w nową fifę pograć. A co z płytą główną? Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35?
          Konfiguracja z kartą którą zaproponowałeś i płytą P5K-E w Komputroniku około 1800 zł
          Moje zdjęcia
          Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Sproqet
            Bywalec
            • 2006
            • 167

Core2duo E8400 449 zł
            Gigabyte GA-EP35C-DS3R DES IP35 s775 275 zł
            Gigabyte 8800GT 512MB 256bit PCI-e Zalman 465 zł
            2 GB RAM dual chanel 150 zł
            Tagan 400W 210 zł
            HDD 500GB 200 zł

Suma 1749

Obudowa 100 zł
            ---------------------------
            stopka

Komentarz

• Diabeł
              Początki nałogu
              • 2004
              • 356

Sproqet co do karty grafiki to propozycja Viteza bardziej do mnie przemawia, Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
              Moje zdjęcia
              Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Alzail
                Uzależniony
                • 2005
                • 574

8800GT jest na pewno dużo lepsza niż 8600
                350D

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Sproqet co do karty grafiki to propozycja Viteza bardziej do mnie przemawia, Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
                  Windows xp 32bit widzi do 3,75gb ramu. Tylko nie dokladnie pamietam przy jakim configu, musisz po googlac.

Zreszta ram jest tak tani ze pare zl oszczednosci mozna sobie darowac - niezaleznie od sprzetu zawsze to kilka mb wiecej niz tylko 2 gb
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez Alzail
                    8800GT jest na pewno dużo lepsza niż 8600
                    Ale dołożyć trochę trzeba, i tak dokładając, dokładając dojdziemy do "GTX 260 ostro spadły i są w zasięgu" , albo zaraz jakiś fan Radeonów wyskoczy. Dla kogoś kto nie gra to taka dywagacja nie ma sensu. Podałem najtańszą rozsądną kartę z chłodzeniem pasywnym (cisza).

Komentarz

• Sproqet
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 167

Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
                      Ja pisałem łącznie o 2 GB czyli dwie kości po 1GB. XP widzi 3.2 GB, a niestety nie kupisz 2x1.5. 2GB ramu to i tak dużo, a zamiast wydawać dodatkową kase na ram, który nie bedzie obsługiwany możesz kupić UPS-a.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Vitez
                      Ale dołożyć trochę trzeba, i tak dokładając, dokładając dojdziemy do "GTX 260 ostro spadły i są w zasięgu" , albo zaraz jakiś fan Radeonów wyskoczy. Dla kogoś kto nie gra to taka dywagacja nie ma sensu. Podałem najtańszą rozsądną kartę z chłodzeniem pasywnym (cisza).
                      Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
                      Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
                      Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
                      Ostatnio edytowany przez Sproqet; 6186. Powód: Automerged Doublepost
                      ---------------------------
                      stopka

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Co do karty to gdzie ją można znaleźć w tej cenie?
                        Na pewno nie w komputroniku a np na ceneo.pl

A przepraszam, to 8500GT, ale też lepsza niż zintegrowana .

8600GT to ok 160zł .

Przy firmie Gainward nie musisz się upierać a raczej tylko przy chłodzeniu pasywnym. 8500GT i 8600GT mają wersje pasywne. Natomiast nie widzę 8800GT chłodzonej pasywnie .

Co do płyty głównej to jest OK ale jak to mi wczoraj ojciec uświadomił - Asusy są dla osób lubiących kręcenie i dużo opcji (chciałem polecić mu i tobie Asus P5B SE - bardzo znana i lubiana i polecana płyta) a mniej przekombinowane podobno są np Gigabyte'y (nie wiem który model ma na oku). Ja od dawna używam Asusów i je lubię ale lubię też kręcić .

Co do obudowy to weź mniejszą, bez zasilacza a zasilacz jakiś naprawdę porządnej firmy a nie 'wbudowany' , np Be Quiet! Dark Power P7 PRO 450W (więcej mocy ci raczej nie trzeba).

Zamieszczone przez Sproqet
                        Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
                        Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
                        Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
                        Wszystko kwestia potrzeb. To wszystko o czym piszesz raczej wykracza daleko poza potrzeby pytającego.
                        Gdybym ja był pewien że w żadne nowsze gierki nie zamierzam grać to mając do wyboru kartę za 130zł a za 460zł... wybór byłby prosty .
                        Nie chodzi o to by była jak najlepsza a nadal w rozsądnej cenie a by była lepsza od zintegrowanej a w jak najniższej cenie+zapewne cisza. Wszystko ma swoje priorytety...
                        Ostatnio edytowany przez Vitez; 18. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• compur
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 16

Witam,
                          to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
                          Przeczytałem sporo informacji dotyczących wyboru komputera do obróbki zdjęć tak na tym forum, jak i gdzie indziej, ale jestem tak zielony w tej materii, że lektura różnych sprzecznych wypowiedzi wprowadziła mi do głowy tylko jeszcze większy chaos.
                          Chciałbym prosić o poradę: potrzebuję komputer do obróbki zdjęć, z zaznaczeniem, że nie będę go używał do żadnych gier. Chciałem kupić na Allegro, ale wydaje mi się, że "graficzne potwory" są raczej dla graczy i nie jestem pewien, czy w obróbce zdjęć wykorzystam te możliwości, za które zapłacę. Zestawy podawane w tym wątku przekraczają raczej moje możliwości finansowe, a nie wiem, na czym mógłbym przyoszczędzić. Budżet, jakim dysponuję, to 1500 zł.
                          Z góry dzięki za pomoc,
                          pozdrawiam

Komentarz

• miszaqq
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 678

Komputer do PS CS - Core2Duo czy Core2Quad

Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek, i zastanawiam sie ktory waszym zdaniem bedzie lepszy do sprawnego obrabiania zdjec pod PS CS2/3/4 i PS LightRoom2. Wybor jest pomiedzy wyzszym procesorem Core2Duo powiedzmy Intel® Core™ 2 Duo E8400 (3.00GHz, 1333MHz, 6MB cache) a podstawowym procesorem Intel® Core™ 2 Quad-Core Q6600 (2.4GHz, 8MB cache, 1066MHz), ceny zestawow (DELL) sa praktycznie na tym samym poziomie . Na co jeszcze zwrocic uwage przy doborze sprzetu do CS'a i LR'a, zalezy mi na jak najwiekszej wydajnosci i szybkosci wywolywania RAW do JPG, bo na moim obecnym laptopie obrobka wesela z 300 fotkami to naprawde juz ostra jazda :/
                            Pamiec to narazie 2 lub 3GB, chyba ze mocno polecacie upgrade do 4GB. I jeszcze pytanie czy wybor karty graficznej ma wplyw na szybkosc obrobki plikow przez PS'a ? Oczywiscie karta dedykowana a nie na plycie i z co najmniej 256MB.
                            EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Bahrd
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 3053

Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie

PS
                              Szczegółów garść znalazłem na stronie nVidii: http://www.nvidia.com/object/io_1222263345260.html
                              Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Potwierdzenie? ;)
                              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• rysiaczek
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 897

Trochę to wróżenie z fusów - nie wiedząc na co nacisk położyli programiści w CS4. Pewniakiem na pewno jest procesor z szybszym zegarem, jeżeli natomiast programiści się postarali, to quad może pokazać kto tu rządzi.

Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!

Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie
                                A masz potwierdzenie na to, co napisałeś? Bo (o ile dobrze pamiętam) wsparcie ze strony karty graficznej mają tylko niektóre operacje - obracanie, zoom etc. (w zakresie 2d edycji). Czyli praktycznie każda dzisiejsza nVidia podchodzi.

Jeżeli kupujesz lapa, to pomyśl też o dysku 7200rpm - jest wyraźna różnica w wydajności w porównaniu do 5400.
                                Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

Pracuję...