Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chyba faktycznie się nie rozumiemy
Jedno i drugie ( CPU+RAM, GPU) ma swój udział w wydajności dla danej aplikacji
W grach jest inaczej a np w photoshopie inaczej (inne proporcje wykozystania mocy obliczeniowej)
I o wydajności PC stanowi całość, nie ogranicza jedno drugiego tylko ogólna wydajność jest inna oczywiście pod kontem danego programu
teraz pewnie się rozumiemy
Przyszedł czas na zmianę kompa.
Co powiecie o takim zestawie do obróbki zdjęć:
1 Pamięć PATRIOT DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz CL4 EP LLK
2 Procesor Intel Core 2 Duo E8400 3.0GHz
3 Płyta ASUS P5E-V HDMI IG35 Socket 775
4 Obudowa CHIEFTEC LBX-02B-B-B 400W
5 Dysk SEAGATE 500GB ST3500630NS SATA II 16MB
Czy lepiej może płytę główną wziąć bez grafiki (np P5K na p35) i oddzielnie kupić jakąś kartę tylko jaką, w gry raczej nie gram.
Przyszedł czas na zmianę kompa.(...)
Czy lepiej może płytę główną wziąć bez grafiki (np P5K na p35) i oddzielnie kupić jakąś kartę tylko jaką, w gry raczej nie gram.
Nie podałeś limitu kosztów.
Moje sugestie - jeśli kręcić procka nie będziesz to bebechy, chłodzenie itp zmieścisz w mniejszej obudowie. LBX jest naprawdę spora.
Karta graficzna zawsze się przyda a taki np GeForce 8600 GT Gainward 512MB SilentFX to ledwie 130zł.
Nie podałeś limitu kosztów.
Moje sugestie - jeśli kręcić procka nie będziesz to bebechy, chłodzenie itp zmieścisz w mniejszej obudowie. LBX jest naprawdę spora.
Karta graficzna zawsze się przyda a taki np GeForce 8600 GT Gainward 512MB SilentFX to ledwie 130zł.
Dzięki Vitez za odpowiedź.
Co do kosztów to 1600-1800zł, kręcić procka nie będę, a możesz jakąś obudowę zaproponować może coś z większym zasilaczem a mniejsza obudowa.
Co do karty to gdzie ją można znaleźć w tej cenie? Karta pewnie by się przydała można by w nową fifę pograć. A co z płytą główną? Asus P5K-E/ WIFI-AP Intel P35?
Konfiguracja z kartą którą zaproponowałeś i płytą P5K-E w Komputroniku około 1800 zł
Sproqet co do karty grafiki to propozycja Viteza bardziej do mnie przemawia, Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
Sproqet co do karty grafiki to propozycja Viteza bardziej do mnie przemawia, Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
Windows xp 32bit widzi do 3,75gb ramu. Tylko nie dokladnie pamietam przy jakim configu, musisz po googlac.
Zreszta ram jest tak tani ze pare zl oszczednosci mozna sobie darowac - niezaleznie od sprzetu zawsze to kilka mb wiecej niz tylko 2 gb
Ale dołożyć trochę trzeba, i tak dokładając, dokładając dojdziemy do "GTX 260 ostro spadły i są w zasięgu" , albo zaraz jakiś fan Radeonów wyskoczy. Dla kogoś kto nie gra to taka dywagacja nie ma sensu. Podałem najtańszą rozsądną kartę z chłodzeniem pasywnym (cisza).
Natomiast zastanawiam się czy jest sens brać 4 GB ramu skoro WInXP i tak ich nie widzi? Czy tak naprwdę coś zyskuję na wydajności? zamiast 2 to 4.
Ja pisałem łącznie o 2 GB czyli dwie kości po 1GB. XP widzi 3.2 GB, a niestety nie kupisz 2x1.5. 2GB ramu to i tak dużo, a zamiast wydawać dodatkową kase na ram, który nie bedzie obsługiwany możesz kupić UPS-a.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Vitez
Ale dołożyć trochę trzeba, i tak dokładając, dokładając dojdziemy do "GTX 260 ostro spadły i są w zasięgu" , albo zaraz jakiś fan Radeonów wyskoczy. Dla kogoś kto nie gra to taka dywagacja nie ma sensu. Podałem najtańszą rozsądną kartę z chłodzeniem pasywnym (cisza).
Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
Ostatnio edytowany przez Sproqet; 6186.
Powód: Automerged Doublepost
A przepraszam, to 8500GT, ale też lepsza niż zintegrowana .
8600GT to ok 160zł .
Przy firmie Gainward nie musisz się upierać a raczej tylko przy chłodzeniu pasywnym. 8500GT i 8600GT mają wersje pasywne. Natomiast nie widzę 8800GT chłodzonej pasywnie .
Co do płyty głównej to jest OK ale jak to mi wczoraj ojciec uświadomił - Asusy są dla osób lubiących kręcenie i dużo opcji (chciałem polecić mu i tobie Asus P5B SE - bardzo znana i lubiana i polecana płyta) a mniej przekombinowane podobno są np Gigabyte'y (nie wiem który model ma na oku). Ja od dawna używam Asusów i je lubię ale lubię też kręcić .
Co do obudowy to weź mniejszą, bez zasilacza a zasilacz jakiś naprawdę porządnej firmy a nie 'wbudowany' , np Be Quiet! Dark Power P7 PRO 450W (więcej mocy ci raczej nie trzeba).
Zamieszczone przez Sproqet
Używam tej karty w pracy do renderingu i przyznam że w porównaniu z 8800 GT jest żółwiem. Oczywiście przyznaje ze 8800 jest sporo droższa - to nie ulega wątpliwości.
Kiedyś robiłem testy w 3dMark05 z zestawem Quad 6600 + 2GB ramu + Gigabyte 8600GT + płyta Asusa P5K...
Mój zestaw dał wynik 18000 a quad 9000. Różnica jest dwukrotna.
Wszystko kwestia potrzeb. To wszystko o czym piszesz raczej wykracza daleko poza potrzeby pytającego.
Gdybym ja był pewien że w żadne nowsze gierki nie zamierzam grać to mając do wyboru kartę za 130zł a za 460zł... wybór byłby prosty .
Nie chodzi o to by była jak najlepsza a nadal w rozsądnej cenie a by była lepsza od zintegrowanej a w jak najniższej cenie+zapewne cisza. Wszystko ma swoje priorytety...
Ostatnio edytowany przez Vitez; 18.
Powód: Automerged Doublepost
Witam,
to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!
Przeczytałem sporo informacji dotyczących wyboru komputera do obróbki zdjęć tak na tym forum, jak i gdzie indziej, ale jestem tak zielony w tej materii, że lektura różnych sprzecznych wypowiedzi wprowadziła mi do głowy tylko jeszcze większy chaos.
Chciałbym prosić o poradę: potrzebuję komputer do obróbki zdjęć, z zaznaczeniem, że nie będę go używał do żadnych gier. Chciałem kupić na Allegro, ale wydaje mi się, że "graficzne potwory" są raczej dla graczy i nie jestem pewien, czy w obróbce zdjęć wykorzystam te możliwości, za które zapłacę. Zestawy podawane w tym wątku przekraczają raczej moje możliwości finansowe, a nie wiem, na czym mógłbym przyoszczędzić. Budżet, jakim dysponuję, to 1500 zł.
Z góry dzięki za pomoc,
pozdrawiam
Jestem wlasnie na etapie wybierania sprzetu do obrobki fotek, i zastanawiam sie ktory waszym zdaniem bedzie lepszy do sprawnego obrabiania zdjec pod PS CS2/3/4 i PS LightRoom2. Wybor jest pomiedzy wyzszym procesorem Core2Duo powiedzmy Intel® Core™ 2 Duo E8400 (3.00GHz, 1333MHz, 6MB cache) a podstawowym procesorem Intel® Core™ 2 Quad-Core Q6600 (2.4GHz, 8MB cache, 1066MHz), ceny zestawow (DELL) sa praktycznie na tym samym poziomie . Na co jeszcze zwrocic uwage przy doborze sprzetu do CS'a i LR'a, zalezy mi na jak najwiekszej wydajnosci i szybkosci wywolywania RAW do JPG, bo na moim obecnym laptopie obrobka wesela z 300 fotkami to naprawde juz ostra jazda :/
Pamiec to narazie 2 lub 3GB, chyba ze mocno polecacie upgrade do 4GB. I jeszcze pytanie czy wybor karty graficznej ma wplyw na szybkosc obrobki plikow przez PS'a ? Oczywiscie karta dedykowana a nie na plycie i z co najmniej 256MB.
Trochę to wróżenie z fusów - nie wiedząc na co nacisk położyli programiści w CS4. Pewniakiem na pewno jest procesor z szybszym zegarem, jeżeli natomiast programiści się postarali, to quad może pokazać kto tu rządzi.
Wybrałbym core2 i na pewno 3 lu 4GB RAM - nie 2!
Pod CS4 kup jakąś nową kartę nVidiii (na stronie Adobe są szczegóły), a sam procesor przestanie mieć znaczenie
A masz potwierdzenie na to, co napisałeś? Bo (o ile dobrze pamiętam) wsparcie ze strony karty graficznej mają tylko niektóre operacje - obracanie, zoom etc. (w zakresie 2d edycji). Czyli praktycznie każda dzisiejsza nVidia podchodzi.
Jeżeli kupujesz lapa, to pomyśl też o dysku 7200rpm - jest wyraźna różnica w wydajności w porównaniu do 5400.
Komentarz