X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Zamieszczone przez MARANTZ
    Jak już napisałem na optycznych, moim zdaniem fotoreporterzy raczej muszą wybrac coś innego a już na pewno coś z innym AF-em muszą kupić robiący zdjęcia "sportowe".
    Już napisałem wcześniej, że fotoreporter nie uzna takiego kompromisu jak Tamron.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• kris-eco
      • 2008
      • 1

Przed testem zbierałem na C 70-200 F/4 L - po tym teście sam nie wiem już co robić Nie mam możliwości postrzelać każdym szkłem. Jestem w punkcie wyjścia
      C EOS 30D + klamotów kilka

Galeria fotograficzna
      http://www.krzysztofpawlowski.com

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez Sławek
        Większość firm niezależnych już dawno przeszła do historii.
        Kto dziś pamięta Soligora Vivitara czy Cosine a Tamron? proszę bardzo.
        Tokina taż właściwie nieźle sobie poczyna.
        Soligor, Vivitar, Exacta i jeszcze kilka innych , to wszystko brandy, a szkła są robione w fabach Cosiny.

^^^^^^^
        Zamieszczone przez fret
        Soligor, Vivitar, to były marki handlowe, a nie producenci, nie wiem jak z Cosiną. (....)
        Zamieszczone przez fret
        (....)Tamron, to nie cienki bolek, czy to przypadkiem nie Mamiya? (....)
        Nie.

Zamieszczone przez kris-eco
        Przed testem zbierałem na C 70-200 F/4 L - po tym teście sam nie wiem już co robić Nie mam możliwości postrzelać każdym szkłem. Jestem w punkcie wyjścia
        Najlepiej jednak porównać oba bezpośrednio. Może znajdzie się ktoś z forum kto pomoże (posiada np. 70-200) - jak napiszesz skąd jesteś .
        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• fret
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1503

No tak, Tamron to Bronica. Wiedziałem, że jakiś większy format

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez kris-eco
            Jak będę w Kutnie to możemy się umówić na przestrzelenie.

Komentarz

• sample

Jestem ciekaw jednego jak ten Tami poradzi sobie ze zdjeciami sportowymi i to w kiepsko osiwtlonej hali sportowej. Czy bedzie łapał dobrze ostrość a zdjecia beda nadal ostre? No chybz ze juz ktos testowal w taki sposób?

Komentarz

• Bonku5
                Początki nałogu
                • 2006
                • 280

Na optyczne jest kilka fotek z Tamiego

Minął już ponad rok, odkąd Tamron zaprezentował projektowany pod pełną klatkę obiektyw SP AF 70-200mm f/2.8. Od tamtego czasu dzień pojawienia się go w sklepach był ciągle odkładany, ale w końcu doczekaliśmy się i niedawno pojawił się on w sprzedaży w Polsce. A skoro jest już w kraju, to oczywiście wpadł w nasze ręce, dzięki czemu możemy zaprezentować galerię przykładowych zdjęć autorstwa Mariusza Małeckiego. ...

Komentarz

• Sławek
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 968

Jeszcze raz prosił bym o jakieś fotki ludzi.
                  Cichy!!! . Nie robiłeś wczoraj jakiegoś ślubu przypadkiem ?
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez Cichy
                  na początek

163mm, f=2.8

Reszta będzie później z pleneru wrzucona robiona przez różnych użytkowników.
                  Nie mogę się doczekać.
                  Nawiasem mówiąc, ta fotka...no cóż ,twarz troche płaska \, jakby komiksowa. To oczywiście może być sprawa światła.
                  Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                  www.fotokrajs.pl

Komentarz

• RafalTK
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 108

No właśnie ... i namieszał Tamron mi troche w moich planach :/

Bylem zdecydowany na C 70-200 f/4L IS USM, ale teraz pytanie czy nie lepiej jednak Tamrona? Światło niby lepsze ale z drugiej strony AF bez porównania z tym Canonowskim. Co byście zrobili? Z drugiej storny Tamron znowu też 600 PLN tańszy...
                    czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• fotobronx
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 134

Dzis przez jakies 15 min mialem to cudo w lapach )
                      Postrzelalem sobie troche do znakow drogowych i samochodow :PP Niby wszystko pieknie ale martwia mnie dwie rzeczy a mianowicie lekkie mydlo na 2.8 (w sumie
                      moge z czystym sumieniem stwierdzic ,ze problem wystepuje na dwoch 40D) i AF....

co do mydla :

f2.8

f4.0 Poprawe ostrosci widac golym okiem bez onaniozowania sie pod lupa

Strzelalem pare razy na zmiane w tych kombinacjach za kazdym razem wynik ten sam....

Co do AF jesli chodzi o ff/bf to bym sie zabardzo nie czepial wmiare trafia..moze minimalny ff ale praktyczie nie bral bym tego pod uwage, jest dobrze ))
                      Gorzej troche z predkoscia jego dzialania,w niektorych momentach porafil 2 razy przeogniskowac po calym zakresie po czym ustawial ostrosc.
                      W trybie servo to na 2.8 mialem sporo fot nieostrych przymkniecie do f4 poskutkowalo wzrostem liczby fot moim zdaniem akceptowalnych ale i tak rewelacji nie
                      ma czasami potrafi mocno przestrzelic
                      Samochody poruszaly sie tak na oko z predkoscia okolo 60 km/h

A tu jeszcze testowa galazka jako bonus

p.s wiem ,ze troche kompresja zabila te foty jesli ktos chce oryginaly prosze pisac na maila :P
                      Ostatnio edytowany przez fotobronx; 13652.

Komentarz

• Sławek
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 968

[quote=fotobronx;461065]Dzis przez jakies 15 min mialem to cudo w lapach )
                        Postrzelalem sobie troche do znakow drogowych i samochodow :PP Niby wszystko pieknie ale martwia mnie dwie rzeczy a mianowicie lekkie mydlo na 2.8

To dziwne bo na ,,optycznych,, zamieszczone próbki wydają się być ekstremalnie ostre już od pełnej dziury .
                        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• chavez
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 337

To dziwne bo na ,,optycznych,, zamieszczone próbki wydają się być ekstremalnie ostre już od pełnej dziury .
                          Bo na optycznych są sample z 5D... z resztą znacząca większość zdjęć od Cichego też. Zastanawiam się czy są ładne bo są z Tamrona czy z 5D?
                          Po Tamrona (zamiast droższego Canona) pewnie częściej będą sięgać cropowcy.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

[QUOTE=Sławek;461158]
                            Zamieszczone przez fotobronx
                            Postrzelalem sobie troche do znakow drogowych i samochodow :PP Niby wszystko pieknie ale martwia mnie dwie rzeczy a mianowicie lekkie mydlo na 2.8
                            Są 2 opcje, albo egzemplarz był słabszy, albo twoja pucha nie gadała z nim dobrze.

Komentarz

• sztajmes
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 89

Zamieszczone przez fotobronx
                              Postrzelalem sobie troche do znakow drogowych i samochodow :PP Niby wszystko pieknie ale martwia mnie dwie rzeczy a mianowicie lekkie mydlo na 2.8 (w sumie
                              moge z czystym sumieniem stwierdzic ,ze problem wystepuje na dwoch 40D) i AF....

P
                              Nie wiem skad masz to mydlo, u mnie 2.8 jest ostre jak brzytwa za kazdym razem a mam na sumieniu wiele znakow drogowych
                              Zreszta w calym zakresie jest ostry jak brzytwa.
                              Tez robione wszystko na 40D.

sztaj

Komentarz

• Sławek
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 968

[quote=Cichy;461194]

Są 2 opcje, albo egzemplarz był słabszy, albo twoja pucha nie gadała z nim dobrze.
                                Przy pełnej dziurze głębia ostrości jest tak płytka że ten znak drogowy który jest płaski, mógł być tuż przed, lub za nią.
                                Z fotografuj jakąś bryłę .
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                wydaje mi się że te gałązki na prawo od znaku są ostrzejsze niż sam znak !!!!!!!!
                                Ostatnio edytowany przez Sławek; 16575. Powód: Automerged Doublepost
                                www.fotokrajs.pl

Komentarz

Pracuję...