To jak to jest w porównaniu ze starszą wersją bez VC, lepiej, tak samo czy gorzej optycznie ? Jak z aberracją na szerokom końcu ?
X
-
-
Na to pytanie odpowiedzi nie udzielą - nigdy nie miałem bez stabilizacji - może pomoze ktoś kto miał lub ma obydwa, może kolega Cichy ?
Komentarz
-
Co do opinii o Tamronie 17-50mm f2.8 VC oraz starszej wersji bez VC = POLECAM wersje ze stabilizacją, nie jest duzo drozsza a jakosc fotek przy 2.8 jest lepsza (wg mnie). Moze nie porażająco, ale jednak jest!
Oczywiście z doświadczenia moge powiedziec, ze jednak bezkonkurencyjnym szkłem z tym światłem do cropa jest Canon 17-55 f2.8 IS USM. (niestety waga i gabaryty o wiele wieksze niz w Tamronie VC)
Co prawda Tamrona i tego starszego i nowszego z VC podpinalem do Eosa 50D
natomiast Canona 17-55 przez krotki okres mialem w użytku z Eosem 7D.
Moze dlatego Canon wydal mi sie lepszy (mam na mysli fotki przy 2.8 - zdecydowanie lepsze niz z Tamrona w 50D). Wiecej MPix, lepsze wysokie ISO itd.
Tak czy siak za Tamronem ze stabilizacją przemawia również o wiele ciszej chodzacy silniczek AF. W tej starszej wersji bylo tylko bzzzz bzzz bzzzzz....
.
Polecam Tamrona VC, o ile nie masz kaski na Canona
.
P.S.
Acha, tylko jezeli masz mozliwosc, to sprawdz przy kupnie czy jest wszystko ok z AF. Mi wyskakiwalo dzien po kupnie ERROR w komunikacji z body 50D.
Wiec wymienilem za ok tydzień na nowa sztuke, bo problem caly czas sie powtarzał :/.Ostatnio edytowany przez Wulkano; 43358.5D mk2 + Newell Grip
35L / 24-70L / 135L / 430 ex2
LoweproNova 200AW / Plecak DELTA SX2Komentarz
-
tez byłem posiadaczem obydwu egzemplarzy i powiem ,że pierwszy był stosowany z 400D. No i trzeba powiedzieć ,że owszem daje radę ,aczkolwiek nie jest to samo co wersja VC tego Tamrona. Dlatego też z czystym sercem bierz wersję VC.Komentarz
-
Trochę odświeżę...
Szukam, szukam i znaleźć nie mogę :-(
Czy ktoś z Szanownych Kolegów mógłbym mi wskazać gdzie znalazłbym jakieś sample z tego szkła podpiętego do APS-H? Interesuje mnie oczywiście winietowanie ;-)
Tak, tak... wiem, że się nie nadaje do APS-H ale chciałbym jednak zerknąć ;-)Komentarz
-
Wtrącę swoje 3 grosze. Używam tamiego vc od 2 miesięcy jestem zadowolony z jakości zdjęć świetnie sprawuję się zwłaszcza na zewnątrz. ale żeby przy pełnej dziurze jakość była naprawdę super to trzeba jeszcze wyostrzyć w PS.Przy 4.0 jakość jest po prostu wyśmienita. polecam dobry startCANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex IIKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
No ale czy z lampą czy bez to nadal 1/10s prawda
także jakoś mi cieżko sobie wyobrazić żeby się nikt nie poruszył, już nie mówiąc że ja na pewno nie mam takiej ręki stabilnej. chyba że statyw?
Canon 500D + 18-55 IS + 55-250 ISKomentarz
-
-
ale chyba posiadanie obiektywu z VC lub bez nie ma wpływu na to zamrażanie? ;-)6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135LKomentarz
-
Tamron AF 17-50 2.8 XR Di II VC jakieś luzy w środku
Witam,
właśnie stałem się szczęśliwym, a może nie posiadaczem tego obiektywu. Chwilowo (do poniedziałku) nie mam możliwości podpięcia go do puszki więc nie wiem czy w ogóle działa. Jakby co to jest gwarancja od 29.01.2012 więc aż tak bardzo się nie martwię.... Do rzeczy:
Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
Proszę o poradę.
Reklamować? Te typy tak mają? Trochę mnie to drażni!Komentarz
-
W moim jest tak samo.Witam,
właśnie stałem się szczęśliwym, a może nie posiadaczem tego obiektywu. Chwilowo (do poniedziałku) nie mam możliwości podpięcia go do puszki więc nie wiem czy w ogóle działa. Jakby co to jest gwarancja od 29.01.2012 więc aż tak bardzo się nie martwię.... Do rzeczy:
Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
Proszę o poradę.
Reklamować? Te typy tak mają? Trochę mnie to drażni!
Nie wiem jakie masz inne obiektywy ale to nie tylko w Tamronie tak jest...5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8Komentarz
-
Na uspokojenie polecam ci przeczytać testy obiektywów dokonane przez Kena Rockwell'a (www.kenrockwell.com). W jego testach obiektywów jest zakładka "Noises When Shaken". Różne są efekty potrząsania (wybacz że cytuję w oryginale):Witam,
[...]Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
Proszę o poradę.
Reklamować? Te typy tak mają? Trochę mnie to drażni!
- lots of clattering
- very mild clicking
- mild clicking from the diaphragm blades and actuation system
- only the most delicate clicking of the diaphragm blades and very slight clunking of the various optical groups which move when focused
- moderate klunking from the optics wiggling around
- lots of clicking, and the front group flops around a bit, too
- some clicking
- a little klunking
- etc.Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz
-
A tak w ogóle to wszystkie obiektywy z mojej stopki tak mają
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8Komentarz
Komentarz