X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kwapiszon
    Początki nałogu
    • 2011
    • 449

To jak to jest w porównaniu ze starszą wersją bez VC, lepiej, tak samo czy gorzej optycznie ? Jak z aberracją na szerokom końcu ?
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• andymis
      Bywalec
      • 2007
      • 113

Na to pytanie odpowiedzi nie udzielą - nigdy nie miałem bez stabilizacji - może pomoze ktoś kto miał lub ma obydwa, może kolega Cichy ?

Komentarz

• Wulkano
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 20

Co do opinii o Tamronie 17-50mm f2.8 VC oraz starszej wersji bez VC = POLECAM wersje ze stabilizacją, nie jest duzo drozsza a jakosc fotek przy 2.8 jest lepsza (wg mnie). Moze nie porażająco, ale jednak jest!

Oczywiście z doświadczenia moge powiedziec, ze jednak bezkonkurencyjnym szkłem z tym światłem do cropa jest Canon 17-55 f2.8 IS USM. (niestety waga i gabaryty o wiele wieksze niz w Tamronie VC)

Co prawda Tamrona i tego starszego i nowszego z VC podpinalem do Eosa 50D
        natomiast Canona 17-55 przez krotki okres mialem w użytku z Eosem 7D.
        Moze dlatego Canon wydal mi sie lepszy (mam na mysli fotki przy 2.8 - zdecydowanie lepsze niz z Tamrona w 50D). Wiecej MPix, lepsze wysokie ISO itd.

Tak czy siak za Tamronem ze stabilizacją przemawia również o wiele ciszej chodzacy silniczek AF. W tej starszej wersji bylo tylko bzzzz bzzz bzzzzz.....

Polecam Tamrona VC, o ile nie masz kaski na Canona .

P.S.
        Acha, tylko jezeli masz mozliwosc, to sprawdz przy kupnie czy jest wszystko ok z AF. Mi wyskakiwalo dzien po kupnie ERROR w komunikacji z body 50D.
        Wiec wymienilem za ok tydzień na nowa sztuke, bo problem caly czas sie powtarzał :/.
        Ostatnio edytowany przez Wulkano; 43358.
        5D mk2 + Newell Grip
        35L / 24-70L / 135L / 430 ex2
        LoweproNova 200AW / Plecak DELTA SX2

Komentarz

• Zbyszko666
          Uzależniony
          • 2008
          • 970

Zamieszczone przez andymis
          Na to pytanie odpowiedzi nie udzielą - nigdy nie miałem bez stabilizacji - może pomoze ktoś kto miał lub ma obydwa, może kolega Cichy ?
          tez byłem posiadaczem obydwu egzemplarzy i powiem ,że pierwszy był stosowany z 400D. No i trzeba powiedzieć ,że owszem daje radę ,aczkolwiek nie jest to samo co wersja VC tego Tamrona. Dlatego też z czystym sercem bierz wersję VC.

Komentarz

• DarekB
            Bywalec
            • 2005
            • 182

Trochę odświeżę...
            Szukam, szukam i znaleźć nie mogę :-(
            Czy ktoś z Szanownych Kolegów mógłbym mi wskazać gdzie znalazłbym jakieś sample z tego szkła podpiętego do APS-H? Interesuje mnie oczywiście winietowanie ;-)
            Tak, tak... wiem, że się nie nadaje do APS-H ale chciałbym jednak zerknąć ;-)

Komentarz

• komer34
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 39

Wtrącę swoje 3 grosze. Używam tamiego vc od 2 miesięcy jestem zadowolony z jakości zdjęć świetnie sprawuję się zwłaszcza na zewnątrz. ale żeby przy pełnej dziurze jakość była naprawdę super to trzeba jeszcze wyostrzyć w PS.Przy 4.0 jakość jest po prostu wyśmienita. polecam dobry start
              CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Komentarz

• malutka00
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 17

Zamieszczone przez Cichy
                Każdy robi jak lubi, ja 95 % zdjęć z tańca robię na czasach 1/10 - 1/30, z kościoła z reguły 1/10 do 1/100, no chyba, że jest jasny.
                Odległy wątek ale zastanawia mnie jak i przedmówców.. 1/10 i fotki z ręki i takie dobre? nieporuszone?
                Canon 500D + 18-55 IS + 55-250 IS

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez malutka00
                  Odległy wątek ale zastanawia mnie jak i przedmówców.. 1/10 i fotki z ręki i takie dobre? nieporuszone?
                  Z lampą zapewne.
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• malutka00
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 17

No ale czy z lampą czy bez to nadal 1/10s prawda także jakoś mi cieżko sobie wyobrazić żeby się nikt nie poruszył, już nie mówiąc że ja na pewno nie mam takiej ręki stabilnej. chyba że statyw?
                    Canon 500D + 18-55 IS + 55-250 IS

Komentarz

• gavin
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 1339

flash "zamraża" ruch

Komentarz

• tojacc
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 157

ale chyba posiadanie obiektywu z VC lub bez nie ma wpływu na to zamrażanie? ;-)
                        6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Komentarz

• 1st
                          • 2012
                          • 3

Tamron AF 17-50 2.8 XR Di II VC jakieś luzy w środku

Witam,
                          właśnie stałem się szczęśliwym, a może nie posiadaczem tego obiektywu. Chwilowo (do poniedziałku) nie mam możliwości podpięcia go do puszki więc nie wiem czy w ogóle działa. Jakby co to jest gwarancja od 29.01.2012 więc aż tak bardzo się nie martwię.... Do rzeczy:
                          Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
                          Proszę o poradę.

Reklamować? Te typy tak mają? Trochę mnie to drażni!

Komentarz

• KUBAwo
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 449

Zamieszczone przez 1st
                            Witam,
                            właśnie stałem się szczęśliwym, a może nie posiadaczem tego obiektywu. Chwilowo (do poniedziałku) nie mam możliwości podpięcia go do puszki więc nie wiem czy w ogóle działa. Jakby co to jest gwarancja od 29.01.2012 więc aż tak bardzo się nie martwię.... Do rzeczy:
                            Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
                            Proszę o poradę.

W moim jest tak samo.
                            Nie wiem jakie masz inne obiektywy ale to nie tylko w Tamronie tak jest...
                            5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• MaciejDlugosz
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 103

Zamieszczone przez 1st
                              Witam,
                              [...]Czy Wam coś w tym obiektywie stuka/lata w środku? Może to mechanizm VC, a może mój jest uszkodzony? Poniżej link do YouTube, jakość filmu nienajlepsza, ale wyraźnie słychać o co mi chodzi.
                              Proszę o poradę.

Na uspokojenie polecam ci przeczytać testy obiektywów dokonane przez Kena Rockwell'a (www.kenrockwell.com). W jego testach obiektywów jest zakładka "Noises When Shaken". Różne są efekty potrząsania (wybacz że cytuję w oryginale):
                              - lots of clattering
                              - very mild clicking
                              - mild clicking from the diaphragm blades and actuation system
                              - only the most delicate clicking of the diaphragm blades and very slight clunking of the various optical groups which move when focused
                              - moderate klunking from the optics wiggling around
                              - lots of clicking, and the front group flops around a bit, too
                              - some clicking
                              - a little klunking
                              - etc.
                              Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Komentarz

• KUBAwo
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 449

A tak w ogóle to wszystkie obiektywy z mojej stopki tak mają
                                5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

Pracuję...