Wszystko zależy od budżetu. Gdyby było mnie stać to miałbym L, ale tak nie jest więc człowiek kombinuje na f/2 :-)
X
-
-
Uważam dokładnie tak samo.PS. Posiadanie eLi ma równiez tę zaletę, że kiedy robi się nią zdjęcia, to już nie ma tłumaczenia, że "ooo, a bo on ma najlepsze obiektywy, dlatego takie zdjęcia. Jakbym ja taki miał, to tez bym umiał takie robić". Nie ma przebacz. Trzeba zacisnąć poślady i wziąć się do roboty, bo szczyt techniczny został osiągnięty.
Pewnego dnia sprzedam swoje elki i tak jak jedna moja znajoma, zostawię sobie jeden, wcale nie jasny zoom. I w zupełności wystarczy.
Im mniej doświadczenia tym większe przeświadczenie, że lepszy sprzęt da dużo lepsze zdjęcia. Potem dochodzi się do etapu WTF
Wystarczy sobie znaleźć na forum temat związany z wykresem rozwoju fotografa np. tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80712 i wszystko wiadomo
35 f2 nigdy nie miałem a na Lkę przesiadłem się z c50 1.4. Powodem był kiepski AF, który czasem mi nie wystarczał.
Do zastosowań niekomercyjnych a nawet i wielu komercyjnych 35 f2 sprawdzi się wyśmienicie.Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5Komentarz
-
Witam!
Czy EF 35MM 2.0 w pozycji przełącznika na Af ma luźny pierścień ostrości? Czy jest tak jak w 50 1.8 II?
pozdr.Komentarz
-
Komentarz
-
A dlaczego niestety? przecież jest to dużo lepsze rozwiązanie niż w 50mm F1.8, przynajmniej nie można uszkodzić mechanizmu obracając przypadkowo pierścieniem w trybie AF lub hamując go podczas automatycznego ostrzenia.Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampyKomentarz
-
Komentarz
-
Chłopaki, poradźcie.
Zdecydowałem się na 35/2 do swojego 5d (wersja 1), mam tylko dylemat czy kupić go wysyłkowo czy pofatygować się do Wwy celem przestrzelenia i dobrania właściwego egzemplarza. Czy taki test jest w ogóle potrzebny w przypadku tego szkła? Jak jest z rozrzutem jakościowym poszczególnych egzemplarzy? Może niepotrzebnie się cykam i można brać wysyłkowo?
Pozdro!5D, stałki, zoomyKomentarz
-
Wysyłkowo przez neta? Masz 10 dni na testy i możesz odesłać jak ci szkło nie pasuje5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX IIKomentarz
-
Obaj z kumplem 35 2.0 kupowalismy w ciemno w roznym czasie od roznych ludzi.. oba egzemplaze bdb
Komentarz
-
A jak jest z pierścieniem ostrości bo optyczni piszą, że jest niestabilny i chwiejny?PozdrawiamKomentarz
-
Pomimo swojej szczątkowości daje się nim manualnie ostrzyć, i to całkiem wygodnie :smile: Niestabilny i chwiejny? Nieee!Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Ja dzisiaj się bawiłem 35/2 i muszę przyznać rację. Po jakimś czasie jest faktycznie niestabilny i chwiejny. Jednak generalnie to plastik, wiec nie spodziewajmy się cudów za tą cenę
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagramKomentarz
-
Ta cena to by było w okolicach 50 1.8... On już jednak trochę kosztuje...Jednak generalnie to plastik, wiec nie spodziewajmy się cudów za tą cenę
Komentarz
-
Niestety dobry sprzęt trochę kosztuje. W przypadku obiektywów ceny niestety nie są za niskie. Fakt, obudowa by mogła być lepsza, ale jeśli chcesz mieć lepszy optycznie obiektyw z lepszą obudową to kup Samyang'a 35mm 1.4
5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
blog.marcinszymkowski.pl | instagramKomentarz
-
Jak znajdę znowu czas na fotografowanie to raczej będę przymierzał się do elki. AF jest miły.Komentarz
Komentarz