X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Fotografujący
    • 2009
    • 2129

Wszystko zależy od budżetu. Gdyby było mnie stać to miałbym L, ale tak nie jest więc człowiek kombinuje na f/2 :-)

Komentarz

• dreamstorm
      Uzależniony
      • 2009
      • 642

Zamieszczone przez dinderi
      PS. Posiadanie eLi ma równiez tę zaletę, że kiedy robi się nią zdjęcia, to już nie ma tłumaczenia, że "ooo, a bo on ma najlepsze obiektywy, dlatego takie zdjęcia. Jakbym ja taki miał, to tez bym umiał takie robić". Nie ma przebacz. Trzeba zacisnąć poślady i wziąć się do roboty, bo szczyt techniczny został osiągnięty.
      Pewnego dnia sprzedam swoje elki i tak jak jedna moja znajoma, zostawię sobie jeden, wcale nie jasny zoom. I w zupełności wystarczy.
      Uważam dokładnie tak samo.
      Im mniej doświadczenia tym większe przeświadczenie, że lepszy sprzęt da dużo lepsze zdjęcia. Potem dochodzi się do etapu WTF
      Wystarczy sobie znaleźć na forum temat związany z wykresem rozwoju fotografa np. tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80712 i wszystko wiadomo
      35 f2 nigdy nie miałem a na Lkę przesiadłem się z c50 1.4. Powodem był kiepski AF, który czasem mi nie wystarczał.
      Do zastosowań niekomercyjnych a nawet i wielu komercyjnych 35 f2 sprawdzi się wyśmienicie.
      Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• gavin
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1339

Witam!

Czy EF 35MM 2.0 w pozycji przełącznika na Af ma luźny pierścień ostrości? Czy jest tak jak w 50 1.8 II?

pozdr.

Komentarz

• jacek_73
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2587

Zamieszczone przez gavin
          ...Czy EF 35MM 2.0 w pozycji przełącznika na Af ma luźny pierścień ostrości?..
          Niestety TAK.
          Jestę fotografę
          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• haze
            Bywalec
            • 2012
            • 203

A dlaczego niestety? przecież jest to dużo lepsze rozwiązanie niż w 50mm F1.8, przynajmniej nie można uszkodzić mechanizmu obracając przypadkowo pierścieniem w trybie AF lub hamując go podczas automatycznego ostrzenia.
            Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
            6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

Komentarz

• michael_key
              Fotografujący
              • 2009
              • 2129

Zamieszczone przez haze
              A dlaczego niestety? przecież jest to dużo lepsze rozwiązanie niż w 50mm F1.8, przynajmniej nie można uszkodzić mechanizmu obracając przypadkowo pierścieniem w trybie AF lub hamując go podczas automatycznego ostrzenia.
              Dokładnie. Ja to uważam za zaletę obiektywu.

Komentarz

• fleder
                Początki nałogu
                • 2010
                • 297

Chłopaki, poradźcie.
                Zdecydowałem się na 35/2 do swojego 5d (wersja 1), mam tylko dylemat czy kupić go wysyłkowo czy pofatygować się do Wwy celem przestrzelenia i dobrania właściwego egzemplarza. Czy taki test jest w ogóle potrzebny w przypadku tego szkła? Jak jest z rozrzutem jakościowym poszczególnych egzemplarzy? Może niepotrzebnie się cykam i można brać wysyłkowo?
                Pozdro!
                5D, stałki, zoomy

Komentarz

• raado
                  Bywalec
                  • 2010
                  • 149

Wysyłkowo przez neta? Masz 10 dni na testy i możesz odesłać jak ci szkło nie pasuje
                  5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Komentarz

• iktorn92
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 605

Obaj z kumplem 35 2.0 kupowalismy w ciemno w roznym czasie od roznych ludzi.. oba egzemplaze bdb
                    Flickr
                    Portfolio Ślubne

Komentarz

• welury
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 171

A jak jest z pierścieniem ostrości bo optyczni piszą, że jest niestabilny i chwiejny?
                      Pozdrawiam

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Pomimo swojej szczątkowości daje się nim manualnie ostrzyć, i to całkiem wygodnie :smile: Niestabilny i chwiejny? Nieee!
                        Jestę fotografę
                        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• szymkowski
                          Bywalec
                          • 2012
                          • 179

Ja dzisiaj się bawiłem 35/2 i muszę przyznać rację. Po jakimś czasie jest faktycznie niestabilny i chwiejny. Jednak generalnie to plastik, wiec nie spodziewajmy się cudów za tą cenę
                          5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
                          blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Komentarz

• jellyeater
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1631

Jednak generalnie to plastik, wiec nie spodziewajmy się cudów za tą cenę
                            Ta cena to by było w okolicach 50 1.8... On już jednak trochę kosztuje...

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• szymkowski
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 179

Zamieszczone przez jellyeater
                              Ta cena to by było w okolicach 50 1.8... On już jednak trochę kosztuje...
                              Niestety dobry sprzęt trochę kosztuje. W przypadku obiektywów ceny niestety nie są za niskie. Fakt, obudowa by mogła być lepsza, ale jeśli chcesz mieć lepszy optycznie obiektyw z lepszą obudową to kup Samyang'a 35mm 1.4
                              5D MK III | 35 1.4 L II | 85 1.2 L II | 16-35 4.0 L IS | 40 2.8 STM
                              blog.marcinszymkowski.pl | instagram

Komentarz

• jellyeater
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1631

Jak znajdę znowu czas na fotografowanie to raczej będę przymierzał się do elki. AF jest miły.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

Pracuję...