X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jellyeater
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1631

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Nie przesadzajmy, bo 135L to fenomenalne szkło w swojej kategorii, chociaż zawsze może być coś lepszego
    Po wyjściu Zeissa 135 to Canon zrobił się powiedzmy przyzwoity. Sigma nie ma jakiegoś szczególnie wielkiego wyzwania.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

dokladnie.
      zreszta.. niech Sigma wypusci 135/1.8 optycznie na poziomie 135L, ale poprawi prace pod swiatlo i juz bedzie mega konkurencja dla 135L
      a ja po wczorajszym zleceniu i randcce z Sigma 35/1.4 zaczynam walczyc z nawykiem robienia po 5 powtorzen waznych momentow, zeby jedno lub dwa zdjecia byly ostre
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• latant
        Początki nałogu
        • 2009
        • 410

Zamieszczone przez BeatX
        ponad rok od premiery, a nikt - doslownie nikt - nie napisal tak oczywistej uwagi jak wybor pracy czujnika AF w 5DIIII
        wszyscy fotografowie to wielka rodzina...
        O wyborze precyzyjnego lub nie było pisane rok temu po premierze, bo to była nowość. Teraz odgrzewasz stary kotlet i podajesz jako wielką nowość, przy okazji czyniąc jakieś zarzuty. Wiele osób dzieli się swoim doświadczeniem tylko że niektórym się nie chce czytać i nie potrafi wyszukać informacji.
        CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• BeatX
          PLUS member
          PLUS member
          • 2007
          • 1733

Zamieszczone przez latant
          O wyborze precyzyjnego lub nie było pisane rok temu po premierze, bo to była nowość. Teraz odgrzewasz stary kotlet i podajesz jako wielką nowość, przy okazji czyniąc jakieś zarzuty. Wiele osób dzieli się swoim doświadczeniem tylko że niektórym się nie chce czytać i nie potrafi wyszukać informacji.
          jakis konkret link do tych informacji o wyborze precyzyjnego punktu AF?

Komentarz

• latant
            Początki nałogu
            • 2009
            • 410

Żeby nie szukać daleko, z tego forum link, widziałem też lepsze opisy na tym forum i po za, link do fajnego poradnika.
            CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

o widzisz, dzieki za info.
              temat mega istotny, a ukryty na maxa w gaszczu postow o dziwnych problemach ripk'a z AF w nowej piatcce, w dziale "usterki" - w dziale, ktorym omijam z daleka szerokim łukiem
              w wolnej chwili poczytam sobie.

Komentarz

• McLaren
                Bywalec
                • 2009
                • 200

Zamieszczone przez BeatX
                jasne
                z przedostatniego wesela kilka pod swiatlo.
                zdjecia z ostatniego zlecenia dopiero bede obrabiac.
                -

http://img197.imageshack.us/img197/6268/glrg.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/373/mheu.jpg
                -
                http://img832.imageshack.us/img832/2751/9ufg.jpg
                Ostatnie zdjęcie z 24mm
                5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• BeatX
                  PLUS member
                  PLUS member
                  • 2007
                  • 1733

haha no tak
                  sami widzicie, ze stosunkowo podobnie obrazuja obydwa obiektywy (24/1.4 i 35/1.4), sam sie wlasnie pomylilem..
                  .. wiec posiadanie obydwu o juz taki bardziej deluxe bajer niz koniecznosc ;]
                  aczkolwiek przy pro repo slubnym jeden z dwoch powinno sie miec obowiazkowo.
                  ja po ostatnim zleceniu, gdzie 3/4 zdjec mam z Sigmy 35/1.4 (stanowcza wiekszosc trafionych w punkt), zastanawiam sie nad wymiana 24L na 16-35L + Sigma 85/1.4
                  Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• McLaren
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 200

A ja najbliższy zakup to wymiana 35/2.0 na tytułową sigmę :-)
                    5DMk3 ; G7X ; 17-40L ; 35/1.4 Art ; 50/1.4 ; 85/1.2L ; 135/2.0L ; 70-200/2.8L IS ;580EXII ;

Komentarz

• WojtekW
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 20

Zamieszczone przez BeatX
                      ja po ostatnim zleceniu, gdzie 3/4 zdjec mam z Sigmy 35/1.4 (stanowcza wiekszosc trafionych w punkt), zastanawiam sie nad wymiana 24L na 16-35L + Sigma 85/1.4
                      Ja poczyniłem dokładnie taki sam krok od lutego focę takim zestawem i baaaardzo mi to pasuje.
                      8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• moritto
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 80

U mnie 5D MK2 z obiektywem 35/2,0 właściwie nie ma żadnych problemów ,trafia nawet pod światło ,brakuje mi jedynie szybkości i światła ,zastanawiam się nad tą sigmą ale trochę mało opinii jest na temat zestawu 5dmk2 + sigma 35/1,4

Komentarz

• BeatX
                          PLUS member
                          PLUS member
                          • 2007
                          • 1733

kumpel ma, dobrze wszystko dziala ;] (uzywa tylko centralnego czujnika AF)

Komentarz

• benicjusz
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 185

Z 5D2 pewnie działa w zasadzie tylko centralny, skrajne boczne czasem mydlą, a pod światło są nie używalne, choć to co przedstawiono wcześniej, że niby pod światło to IMO w lekkiej kontrze bardziej, niż pod swiatlo, dla mnie pojęcie pod światło to np. z zachodzących słońcem w kadrze, a wtedy spada kontrast na tyle, że tylko centralny, i to nie zawsze, dlatego ręką trzeba "wymaskować" źródło światła, a wtedy i on daje radę, tyle że wspomniany kontrast i tak spada powodując słabszą jakość zdjęć, no ale zależy czego kto oczekuje, bo do wybielonego hartyzmu się nadaje ale to i tak "pod słońce" i mało co wtedy daje radę, zatem trzeba założyć, iż nie jest źle i z jakością i z trafianiem.

Niestety w mk2 nie możemy poprawić AFu z poziomu menu, a włączenie rozszerzonego pola, z moich pstryków, nie mogę dojść czy to pomaga czy wręcz przeszkadza i ustawia ostrość na okoliczne punkty wspomagające co skutkuje ustawieniem ostrości na tuż przed, a nie na źrenice i niedoszedlem czy to mój kiwaczek plus płytka GO czy AF się czasem myli, jednak gdy żona weźmie go w obroty ma zawsze ostro, dlatego stawiam chyba na wbudowanego kiwaka.

Specjalnie, aby wyeliminować błąd pomiaru, pożyczyłem drugą sztukę 35/2 (bo niby pierwsza była podejrzanie mydlana i ogólnie taka sobie bo nie wzbudziła mego zachwytu, a przecież wszyscy ją chwalą) i ta druga była bardzo podobnie mydlana do pierwszej z tym, że dźwięk silniczka od wyeksploatowania to już porażka, a o braku przełącznika AF/MF nie wspomnę. Ogólnie to poza podobną ogniskową Sigma miażdży 35/2 i mimo prawie 4-krotnej różnicy cenie i 5-krotnej w wadze warto.

Jednak aby nie ulec naszym gloryfikacjom dot. Sigmy samemu trzeba podpiąć do 5D2 i sprawdzić forumowe opisy z rzeczywistością.
                            Efekt żylety @1.4 jeszcze długo po zakupie powoduje banana na mej zmarszczonej twarzy.

A na marginesie czy teraz coś jest perfekcyjne, po prostu płać i płacz. Nie ma ideału, a ci co twierdzą inaczej są IMO w błędzie.
                            Ostatnio edytowany przez benicjusz; 35527.
                            |CANON FF|

Komentarz

• moritto
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 80

Moja 35/2,0 na pełnej jest ostrzejsza niż 16-35 na f2,8 a 16-35/2,8 mam naprawdę ostrą na ogniskowej 35mm ,poza tym do zdjęć ślubnych nie potrzebuję obiektywów ostrych na żyletę a raczej szybkich i celnych.Jeżeli Sigma jest szybsza i celniejsza od 35/2,0 a do tego jaśniejsza to w tej cenie był by to dla mnie doskonały zakup .

Komentarz

• benicjusz
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 185

Tak, taka właśnie jest, porównując side by side. Kiedy w 35/2 @2 masz namiastkę ostrości Sigma @1.6 już kosi z czego @1.4 zaczyna być 100% używalna. AF nie zwraca uwagi jak stado moskitów wbudowanych w EF.
                                Ale jak czytając tę zachwyty nad 35/2 alba ja trafiłem na dwie sztuki mydlane, albo sigma pokazała co to jest ostrość i praktycznie brak abberacji wyznaczając tym nowy rozdział w pojęciu ostre/Nieostre. Ale zawsze jest to prawdopodobieństwo, błędu pomiarowego wynikajacego z małej ilości EF jako grupa reprezentatywna. A sigme kupiłem pierwszą z brzegu.
                                A sama prędkość i celność, po zabawie wysokimi żółtymi życie i cały system kfanona traci jednak sens.
                                Ostatnio edytowany przez benicjusz; 35527.
                                |CANON FF|

Komentarz

Pracuję...