X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jellyeater
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1631

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

To miło, że forum na coś się przydało. I miło, że Sigma zrobiła tak dobry obiektyw. Czekamy na 135.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• kaindox
      Uzależniony
      • 2009
      • 598

135mm a na deser 24mm do pełni szczęścia

Komentarz

• rafal1980
        Bywalec
        • 2012
        • 236

Zamieszczone przez BeatX
        dobra, jestem po kolejnym repo slubnym gdzie testowalem prace AF zarowno Sigmy jak i 5DIIII
        wpierw wprowadzilem korekty mikroregulacji w obiektywie, z +8 na +13
        to pomoglo znacząco jezeli chodzi o brak w miare regularnego FF, po zmianie obiektyw nie wykazywal zadnych tendencji do FF czy do BF
        ale dalej pudlowal na bocznych w slabszych warunkach oswietleniowych.
        przelaczylem tryb pracy czujnika AF w 5DIII z precyzyjnego, na standardowy.. i opad szczeki.
        poprawa celnosci o jakies 200%
        na wszystkich punktach (tzn tylko krzyzowych, bo tylko tych uzywam), w kazdych warunkach, bez wzgledu na oswietlenie.
        no masakra.
        poczulem sie, jakbym dostal w rece zupelnie nowy aparat i tak naprawde dopiero wczoraj zrozumialem jaka moc tkwi w AF w nowej piatcce.
        jedynie zdjecia w ruchu to mialem czesto nierafienia, ale to pewnie dlatego ze jeszcze nie ogarnalem trybu servo w 5DIII (za duzo konfiguracji i nastaw)
        no w kazdym badz razie w one shot, przy normalnym trybie czujnika AF celnosc Sigmy 35/1.4 rewelacyjna.
        wszystkiemu o czym pisalem poprzednio winny byl zle dobrany tryb pracy czujnika AF w 5DIII
        wlasciwie nie tyle zle dobrany, co zle udokumentowany/opisany w instrukcji - co wprowadza w blad.
        bo jak mozna inaczej interpretowac specjalny tryb "precyzyjny", pracujac na b. jasnych stalkach gdzie glebia ostrosci jest czesto papierowa?
        czlowiek oczekuje precyzji, celnosci..
        ten tryb (precyzyjny czujnik AF) powinno sie uzywac w naprawde specyficznych warunkach.
        z moich doswiadczen wynika, ze swietnie sprawdza sie w zastosowaniach kiedy fotografujemy na b. malych przeslonach obiekty daleko oddalone (powiedzmy od 12m i dalej)
        wtedy normalny tryb pracy AF regularnie zawodzi, ale przelaczenie na precyzyjny czujnik zalatwia sprawe.
        albo np. jak sie foci z mega bliskiej odleglosci twarz z np. 85/1.4 i chce ustawic ostrosc na oko a nie na rzesy , to wtedy tez precyzyjny czujnik sprawdza sie znakomicie.
        w zasadzie w kazdych innych warunkach powinno sie uzywac normalnego trybu pracy AF.
        nie wiem jeszcze co sie lepiej sprawdza w servo (ktora nastawa czujnika), ale to z czasem tez ogarne i podziele sie wnioskami.

w kazdym badz razie, reasumujac..
        moje dotychczasowe opisy i kontrowersje pracy AF Sigmy 35/1.4 w przypadku pracy w polmroku, w zacienionych miejscach czy w b. trudnych warunkach oswietleniowych sa spowodowane tylko i wylacznie nieodpowiednio dobranym trybem pracy czujnika AF w 5DIII.
        wczoraj przywiozlem ze slubu tyle ostrych zdjec, ze przez 2 tygodnie nie ogarne sie z ich selekcja
        Czyli, że warto jednak zastanowić się nad Sigmą, która jest tańsza od C35 L o około 2k?
        Czy masz porównanie z C35 L ?

Komentarz

• BeatX
          PLUS member
          PLUS member
          • 2007
          • 1733

no ja tez czekam na 135 od Sigmy
          jak bedzie tak dobre jak Sigma 35/1.4 to wymieniam 135L na Sigma 135/1.8 OS, bo 135L mimo iz daje wypas obrazek po calosci, to jednak pod swiatlo jest do bani (a ja bardzo lubie focic pod swiatlo)
          no i mi sie lapska strasznie trzesa, tak ze dla bezpieczenstwa ustawiam czasy 1/400 (jak pstrykam ze 135L)
          przy 1/320 polowa zdjec poruszona.
          przy 1/250 czasem trafi sie nie poruszone.
          przy 1/160 jeszcze nie udalo mi sie uzyskac nie poruszone zdjecie ze 135L
          stabilizacja obrazu przydalaby mi sie na maxa

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ
          Czyli, że warto jednak zastanowić się nad Sigmą, która jest tańsza od C35 L o około 2k?
          Czy masz porównanie z C35 L ?
          nie mam porownania ze 35L, ale bez dwoch zdan warto sie zastanowic.
          35L imho warto wybrac, jak NAPRAWDE ma sie parcie na b. szybki AF
          AF z Sigmy 35/1.4 styka do repo slubnego - na luzaku.
          Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

Zamieszczone przez BeatX
            Słabo chłopie. Przy moich notorycznie trzęsących się rękach potrafię się skupić na tyle, żeby mieć na 1/160 ostre obrazki. I to na manualnej 135-tce :-) Może trochę treningu, jakaś siłownia by się zdały?

Komentarz

• rafal1980
              Bywalec
              • 2012
              • 236

Muszę przestać czytać to forum Jak już byłem zdecydowany na 35 L to tu taki post od Pana i znowu sprawa się komplikuje
              Mógłbyś jakieś 2-3 foty pokazać z wesela, coś pod światło najlepiej?

Komentarz

• BeatX
                PLUS member
                PLUS member
                • 2007
                • 1733

Zamieszczone przez strideer
                Słabo chłopie. Przy moich notorycznie trzęsących się rękach potrafię się skupić na tyle, żeby mieć na 1/160 ostre obrazki. I to na manualnej 135-tce :-) Może trochę treningu, jakaś siłownia by się zdały?
                chodze na silownie
                ale sila miesni, czy to w przedramionach czy w nadgarstkach nie wplynie na efekt drzenia rak
                nasz dyskusja o wyzszosci w repo 135L (czy tam ogolnie obiektywow z AF), nad manualnymi Zeiss'ami bedzie tak dlugo bezowocna, dopoki ktoregos pieknego dnia nie poszlibysmy razem na calodzienne repo slubne.
                wrocili z tego repo do domciu, obrobili material.
                i sprawdzili kto ma ile "trafionych" momentow
                poki co nie podnosze rekawicy aby dyskutowac nad tym jaka joge uprawiac zeby z manualna 135mm robic nieporuszone zdjecie z reki przy 1/160
                Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• YaneC
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 367

Czyli jaki moral z tych testów BeatX ?
                  Sigma i owszem, ale... w duecie z 5DIII.
                  Teraz już wiem dlaczego miałem pudło za pudłem w półmroku z 12m na niskich przyslonach na 5DII..
                  No ale 5 DIII szybko mi nie zagraża więc dobrze zrobiłem pozbywając się tej Sigmy ....

Wytalkowane z GT-I9100
                  BYKOM STOP

Komentarz

• BeatX
                    PLUS member
                    PLUS member
                    • 2007
                    • 1733

Zamieszczone przez RAFAL_PAWLEWICZ
                    Muszę przestać czytać to forum Jak już byłem zdecydowany na 35 L to tu taki post od Pana i znowu sprawa się komplikuje
                    Mógłbyś jakieś 2-3 foty pokazać z wesela, coś pod światło najlepiej?
                    jasne
                    z przedostatniego wesela kilka pod swiatlo.
                    zdjecia z ostatniego zlecenia dopiero bede obrabiac.
                    -

-

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez YaneC
                    Czyli jaki moral z tych testów BeatX ?
                    Sigma i owszem, ale... w duecie z 5DIII.
                    Teraz już wiem dlaczego miałem pudło za pudłem w półmroku z 12m na niskich przyslonach na 5DII..
                    No ale 5 DIII szybko mi nie zagraża więc dobrze zrobiłem pozbywając się tej Sigmy ....
                    moral taki, ze masa uzytkownikow ma 5DIII i żaden sie nie podzieli wrazeniami, wnioskami i uwagami z uzytkowania.
                    tak jakby przez to ze sie podziela wiedza - ich fotografia stracila na jakosci ;]
                    ponad rok od premiery, a nikt - doslownie nikt - nie napisal tak oczywistej uwagi jak wybor pracy czujnika AF w 5DIIII
                    wszyscy fotografowie to wielka rodzina...

w Twoim przypadku jak Sigma Ci pudluje na dalekie odleglosci, to zamiast walczyc z wiatrakami to bym sie przeprosil z Live View
                    a jak chcesz mega szybko, to pozostaje albo kupno 5DIII, albo sprawdzic co u żółtych w stajni jest do wybrania
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.

Komentarz

• strideer
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1905

Przecież nie mówiłem o przewadze AF nad MF (i vice versa) tylko o czasie koniecznym do utrzymania ostrego kadru, gdzie ja mam jakby nie patrzeć dodatkową komplikację. Fakt faktem, powyżej 100 mm układ stabilizacji obrazu jest dużą pomocą, wyraziłem jednak zdziwienie jak krótkich czasów potrzebujesz, żeby mieć ostro. Pamiętam historię z mojego życia, kiedy wdrapałem się na mostek zawieszony ponad 60 metrów nad ziemią między dwiema wieżami kościoła, żeby zrobić fotkę do dokumentacji pewnej imprezy. Miałem wtedy chyba jeszcze 10D, 70-200/4 bez stabilizacji i do tej pory funkcjonujący duży lęk wysokości. Na górze byli dwaj goście specjalizujący się w pracach na wysokościach, którzy mieli ze mnie niezłą bekę kiedy trząsłem się jak galareta. A mimo to, dałem radę przy czasach rzędu 1/320-1/500. Stąd moje zaskoczenie widełkami, jakie podałeś. A co do samego ostrzenia to moja praktyka zawodowa pokazuje, że łatwiej się ostrzy ręcznie nieco dłuższymi ogniskowymi (85-200) niż krótszymi (24-50), trochę odwrotnie do tego co się powszechnie uważa. Po prostu przy dłuższych ogniskach separacja od tła jest większa, podobnie większe jest zbliżenie, więc widać dokładniej co się dzieje w kadrze niż przy szerszych kątach.

Komentarz

• tojacc
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 157

Zamieszczone przez BeatX
                        no ja tez czekam na 135 od Sigmy
                        jak bedzie tak dobre jak Sigma 35/1.4 to wymieniam 135L na Sigma 135/1.8 OS, bo 135L mimo iz daje wypas obrazek po calosci, to jednak pod swiatlo jest do bani (a ja bardzo lubie focic pod swiatlo)
                        no i mi sie lapska strasznie trzesa, tak ze dla bezpieczenstwa ustawiam czasy 1/400 (jak pstrykam ze 135L)

--- Kolejny post ---

Kurdę a ja się martwiłem, że mam problem bo 1/160 poruszę 1/5 ;-)))
                        6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Komentarz

• BeatX
                          PLUS member
                          PLUS member
                          • 2007
                          • 1733

no widzisz, wiec sie obejdziesz bez OS - a mi sie przyda

Komentarz

• merida
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 416

Nie przesadzajmy, bo 135L to fenomenalne szkło w swojej kategorii, chociaż zawsze może być coś lepszego jak OS będzie w podobnej cenie, to... Ale owszem, Sigma zabija ją pracą pod światło
                            Instagram

Komentarz

• Fotopstryczek
                              Uzależniony
                              • 2013
                              • 653

Zamieszczone przez BeatX
                              no widzisz, wiec sie obejdziesz bez OS - a mi sie przyda
                              A to nie bierzesz statywu na śluby?
                              Wężyk spustowy i krzesełko obowiązkowo!

Komentarz

• BeatX
                                PLUS member
                                PLUS member
                                • 2007
                                • 1733

nojakniejaktak
                                przeciez moja fotografia slubna opiera sie na 800L i focenie zza organow koscielnych

Komentarz

Pracuję...