X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Matsil - mamy takie same spostrzeżenia tyle , że ja nie raz o tym pisałem na forum
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

dobra chlopaki, to co proponujecie?
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• digital.photography
        Zablokowany
        • 2013
        • 126

Zamieszczone przez BeatX
        dobra chlopaki, to co proponujecie?
        Iść robić zdjęcia?

Komentarz

• Sunders
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2746

Zamieszczone przez digital.photography
          Iść robić zdjęcia?
          Ale którymi 35mm, S czy C 35/1,4
          http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• BeatX
            PLUS member
            PLUS member
            • 2007
            • 1733

za godzine wyjezdzam na repo, wlasnie pije kawe i wzmagam w sobie wewnetrzny spokoj/chillout
            cos jeszcze?
            wyglada na to, ze najrozsadniej jest zamknac watek, bo co sie nie napisze to i tak zle.
            co waszym zdaniem jest mniej wnoszace do dyskusji? analizowanie pracy AF tytulowego szkla (ktore to analizy zdaje sie sa realnie "mierzone" na podstawie trafień przy powiekszeniach 100%), czy marudzenie, ze sie o tym analizowaniu dyskutuje?
            matsil, crazy - akurat wasze posty kompletnie nic nie wniosly do dyskusji, jedynie zasiały ferment i robia balagan w watku ;]
            zniechecacie skutecznie, aby dzielic sie wiedza i doswiadczeniami
            Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• Slawek-Laski
              • 2010
              • 5

Ja z kolei dziś siedzę w robocie ale jutro mam sesyjkę. Postaram się porobić trochę tą 35-ką i jak się klientka zgodzi to wrzucę kilka fotek
              FB Sławomir Łaski Fotografia

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

BeatX - ja co miałem do napisania o tym szkle, napisałem, pokazałem też zdjęcia więc Twój zarzut mało zasadny
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• BeatX
                  PLUS member
                  PLUS member
                  • 2007
                  • 1733

no w sumie racja.. zwracam honor

proponuje założyć osobny wątek w hydepark, gdzie można będzie się wypowiadać o testujacych Sigme 35/1.4 jak i marudzić na to szkło i wychwalać 35L, a póki co tutaj zostać jednak jedynie przy stricte technicznych aspektach tytułowego obiektywu

Komentarz

• Veox
                    Bywalec
                    PLUS member
                    • 2012
                    • 116

Echh ja jednak się poddaję.
                    Mam wrażenie że mikroregulacja w body załatwia tylko część problemu. Po wyregulowaniu, w odległości do 1m od celu - focus w punkt. W odległości 2m i więcej mega back focus.
                    Wysyłam szkło do Gdyni bo nie przeboleję.

Apropos.
                    Ktoś się orientuje jak teraz jest z tym wysyłaniem obiektywu i body do kalibracji do foto-service Gdynia?

Na ich stronie wyczytałem:
                    Od 1 kwietnia 2010 r. koszt wysyłki sprzętu nadanego do serwisu celem kalibracji ponosi Klient - Sigma Foto::Strona główna Sprzęt po kalibracji odsyłany jest do Klienta na koszt serwisu.
                    Hmm byłem święcie przekonany że skoro szkło jest na gwarancji to i kuriera mam na koszt Sigmy.

Wysyłał ktoś ostatnio do nich jakieś szkło do kalibracji? Na jaki koszt się przygotować i ile to może trwać?
                    Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• latant
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 410

Zamieszczone przez Veox

Hmm byłem święcie przekonany że skoro szkło jest na gwarancji to i kuriera mam na koszt Sigmy.

Wysyłał ktoś ostatnio do nich jakieś szkło do kalibracji? Na jaki koszt się przygotować i ile to może trwać?
                      Jeżeli gwarancja jest door to door to wtedy jest bezpłatnie, jeśli nie to trzeba płacić. Koszt wysyłki zależy od Ciebie, czym wyślesz, raz kosztowało mnie 30 zł a ostatnio po doliczeniu naklejek żeby bezpiecznie itd to 60 zł.
                      CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• kaindox
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 598

W takim razie spróbuj uderzyć do punktu w którym kupowałeś szkiełko (oczywiście jeśli odbierałeś osobiście a nie zamawiałeś w necie). Oni mają obowiązek je przyjąć, wtedy wysyłka będzie na ich koszt.

Komentarz

• kurczeblade
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 337

Zamieszczone przez Matsil
                          Przestałem w tym wątku udzielać się dawno temu, ale nadal od czasu do czasu tu zaglądam i nic się nie zmienia. Dalej służy on - przepraszam za wyrażenie, ale idealnie oddaje ono co się tu dzieje - "brandzlowaniu" się sprzętem i prześciganiu co i w czym jest lepsze. Jak czytam porównania niektórych co do AFu z 5D, 5DII i 5DIII, to oczy ze zdumienia przecieram. Po prostu brak słów.
                          Kiedyś startowałem w rajdach, jak jeszcze robiłem licencję w KJSach, to 10-15 lat temu na starcie było 10 maluchów, 5 CC, 3 polonezy i 1 subaru. Ludzie dawali radę i to co niektórzy wyprawiali polonezami i seryjnymi kaszlakami było niesamowite. Dziś jak się pójdzie na taką imprezę to na starcie jest 10 subaraków, 10 EVO, kilkanaście aut po PZM i 2 SC. Jak się popatrzy na to co rąbią ci "zawodowcy" z mocnych aut 4x4, to płakać się chce. Podobnie na tym forum. Mam wrażenie, że ludzie nakupowali sobie sprzętu, nie mają pojęcia jak się tym posłużyć i wypisują tu takie dyrdymały. Zamiast iść i robić zdjęcia zastanawiają się czy w 100% cropie nie trafił o 2mm 5DIII czy to może za wysokie ISO czy jeszcze coś innego.
                          Nie wiem do czego ten wątek dojdzie, będę go dalej śledził. Ale wszystkim, którzy wykorzystują go do pozyskania potencjalnej wiedzy na temat sprzętu, który chcieliby może kupić chciałbym powiedzieć, że sensu i rzeczywistości w wypowiedziach jest jakieś 20%.

Już pisałem to kiedyś, dużooo większa część z forum powinna pomyśleć o pracy w sklepie fotograficznym i sprzedawaniu sprzętu, niż robieniu zdjęć. A zdjęcia to pamiątkowe u cioci na imieninach, bo przecież w fotografii liczy się tylko ostry obiektyw i duże używalne iso w body - bo inaczej bez tego nie da się robić zdjęć, bo wyobraźnie ogranicza tylko do parametrów w sprzęcie i kupowania systematycznie czegoś nowego, coby pomyśleć że jest się lepszym, bo się ma ostrzejszy obiektyw. G... prawda 90 procent użytkowników tutaj zapewne w portfolio mają takie gnioty aż oczy rażą ... i nawet najostrzejsze szkła i najlepsze body nie pomagają

35 Canona da się robić zdjęcia.
                          35 Sigmy też się da robić zdjęcia.

Bez urazy nie mówię tego do Ciebie, Ciebie, ani do Ciebie....
                          Ostatnio edytowany przez kurczeblade; 44459.
                          Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• Lucky Luck
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 170

Zamieszczone przez kurczeblade
                            Już pisałem to kiedyś, dużooo większa część z forum powinna pomyśleć o pracy w sklepie fotograficznym i sprzedawaniu sprzętu, niż robieniu zdjęć. A zdjęcia to pamiątkowe u cioci na imieninach, bo przecież w fotografii liczy się tylko ostry obiektyw i duże używalne iso w body - bo inaczej bez tego nie da się robić zdjęć, bo wyobraźnie ogranicza tylko do parametrów w sprzęcie i kupowania systematycznie czegoś nowego, coby pomyśleć że jest się lepszym, bo się ma ostrzejszy obiektyw. G... prawda 90 procent użytkowników tutaj zapewne w portfolio mają takie gnioty aż oczy rażą ... i nawet najostrzejsze szkła i najlepsze body nie pomagają

A do mnie też nie? .... tak tylko się chciałem upewnić ...
                            Ostatnio edytowany przez Lucky Luck; 46089.

Komentarz

• digital.photography
                              Zablokowany
                              • 2013
                              • 126

Zamieszczone przez kurczeblade

Oczywiście po części masz rację. Uwaga jest jak najbardziej słuszna do wielu udzielających się na forum osób. Nie mniej jednak, należałoby spojrzeć na to również z drugiej strony. Na chwilę obecną pracuję przy fotografii reklamowej 16h na dobę więc "nie próżnuję". Mając na wydanie np. kilkadziesiąt tysięcy złotych, chciałbym dokonać jak najlepszego wyboru. Doświadczyłem pracy na części sprzętu z oferty Canona, większość z tego co oferuje firma jest mi jednak nieznana. Fotografując do tej pory, mam świadomość czego mi brakowało podczas np. reportażu, co sprawiało mi problem z obecnym sprzętem i jak mógłbym poprawić komfort i efektywność swojej pracy poprzez właściwe zakupy. W życiu kieruję się zasadą, że przed zakupem czegokolwiek, staram się zapoznać zarówno ze specyfikacją danego produktu, opinią innych na jego temat oraz ofertą konkurencji, która może przecież okazać się atrakcyjniejsza. Do tej pory wychodzi mi to na dobre, a każdy zakup jest udany i służy przez długie lata. To trochę jak z zakupem samochodu, wraz z siostrą rozmyślałem czy wziąć Renault czy Toyotę. Na forach i rozmowie z właścicielami aut oraz mechanikami spędziłem wiele czasu. Po 4 latach, siostra marzy o sprzedaży upierdliwej, awaryjnej Renówki, a ja cieszę się wspaniałym, bezpiecznym i kompletnie bezawaryjnym produktem od Toyoty.

Tak więc drodzy koledzy, fotografujmy i skupiajmy się na swojej wspaniałej pracy. Każde zakupy, które w przyszłości mają "przynieść chleb" dokładnie przeanalizujmy, gdyż w wielu przypadkach mają to być narzędzia, które posłużą w pracy zawodowej. Imieniny u cioci czy impreza u wujka Staszka niechaj pozostanie wyzwaniem dla tej grupy fotoamatorów, która skłania się ku właśnie takim wyzwaniom.
                              Ostatnio edytowany przez digital.photography; 49386.

Komentarz

• Matsil
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2022

W sobotę byłem u kumpla na weselu. Tak się złożyło, że także w charakterze fotografa . Była też fajna ekipa filmowców, którzy kręcili lustrzankami 6D, 5DII i 5DIII. Zagadałem ich, ponieważ zauważyłem, że do 6D mają podpiętą sigmę 35/1.4. Stwierdzili, że na zakup ten zdecydowali się głównie z uwagi ceny i przeczytanych ocen, przy filmowaniu AF nie ma znaczenia, bo i tak ostrzy się ręcznie. Korzystając z okazji zaproponowałem chwilową wymianę sprzętu i z godzinę pobiegałem z wątkową sigmą (podpinałem pod 5DII i 5DIII). Miałem już okazję kilka miesięcy temu z nią popracować i tylko potwierdziłem to, co zauważyłem dawno. Odczucia opisałem wcześniej, więc powtarzał nie będę. Co do samej jakości zdjęć, to wrzuciłem na szybko kilka na komputer i różnicy pomiędzy canonem i sigmą nie widzę. Może jak zacznę porównywać cropy na powiększeniu 200%, to się czegoś dopatrzę, ale aż tak zboczony nie jestem . Zdjęcia robiłem w ciemnej sali na ISO do 3200 i głównie w zakresie przysłon F1.4 - F1.8.
                                Obydwoma szkłami da się robić świetne zdjęcia i wybór to kwestia indywidualnych odczuć kupującego.
                                R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

Pracuję...