X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

A ja znowu przywiozlem z sobotniego reportazu tone ostrych zdjec z Sigmy 35/1.4
    Jutro mam plener, to sprawdze w boju nowo zakupiona Sigme 85/1.4 (w repo sie sprawdzila)
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

A ja mam taką sugestię dla osób które wzywają innych do robienia zdjęć - Co Wy tu jeszcze robicie? To jest forum dyskusyjne, forum wymiany doświadczeń, sugestii, myśli etc. - nie jest to miejsce do robienia zdjęć więc takie akty strzeliste są delikatnie mówiąc bez sensu.
      Pomijam już obraźliwe teksty o tym jakie to niektórzy robią gnioty czy co tam. Kto Was prosił o takie oceny? Kto dał Wam patent do oceniania innych?
      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Lucky Luck
        Bywalec
        • 2012
        • 170

Zamieszczone przez Kolekcjoner

Pomijam już obraźliwe teksty o tym jakie to niektórzy robią gnioty czy co tam. Kto Was prosił o takie oceny? Kto dał Wam patent do oceniania innych?

A to pewnie dlatego, że większość uważa, że właściciel lamborghini aventador jest zawsze utalentowanym kierowcom,

właściciel audiofilskiego sprzętu ma słuch idealny, a posiadacz prawe wszystkich czerwonych pasków prawdziwym artystą,

potem zaskoczeni konstatują, że aventador leży w rowie, audiofil jest przygłuchy, a artyście najlepiej wychodzi ględzenie

o swoim artyżmie ... lub sprzęcie którym go tworzy .... No i są nieco zawiedzeni ....
        Ostatnio edytowany przez Lucky Luck; 46089.

Komentarz

• digital.photography
          Zablokowany
          • 2013
          • 126

Należy pamiętać, że zdjęcia wykonuje fotograf, nie aparat... Jest on jedynie narzędziem rejestrującym otaczającą nas rzeczywistość. W przypadku braku poczucia estetyki, dobrego rzemiosła, dużego zaangażowania, wytrwałości i wielu lat praktyki nawet zakup Hasselblad'a (lamborghini aventador) nie uczyni amatora zaawansowanym fotografem czy tym bardziej świadomym i wrażliwym artystom.

Forum stwarza możliwość wymiany myśli, spostrzeżeń i wielu cennych uwag zarówno na temat sprzętu jak i samej fotografii. Osobiście uważam, że osoby fotografujące amatorsko lub pasjonaci "technologii fotograficznej" również mogą mieć coś ciekawego do powiedzenia i nie powinno się takich działań w żaden sposób zabraniać o ile wypowiedzi są przemyślane, rzeczowe i "kulturalne" o co zadbają z pewnością moderatorzy.

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Zamieszczone przez digital.photography
            Należy pamiętać, że zdjęcia...
            ...są do oglądania, pikle do jedzenia a sprzęt do pracy. I tak jak artyści potrafią godzinami ględzić o swojej sztuce, tak sprzętowcy mogą memłać w te i wewte aspekty techniczne. Nic w tym dziwnego.

Co to ja chciałem? ... dziwie się że Kolekcjoner nie napisał swojego posta na czerwono.
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Matsil
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2022

Owszem, też uważam, że forum jest do dyskusji i wymiany doświadczeń. Ale wszystko ma swoje granice i jak ktoś pisze, że zielone jest czerwone albo cukier kwaśny, to jak ma się to do rzeczywistości? Choć w dzisiejszym świecie wiele nienormalności staje się normalnością. Kiedyś Matejko jak malował obraz, spędzał przy nim kilka miesięcy, czasem lat, wkładał to wiele pracy i serca a efekt do dziś pozostawia wrażenie. W dzisiejszych czasach wystarczy rozmazać patykiem psie odchody na białej kartce i 10 "krytyków" będzie się zachwycać "dziełem" i co autor chciał przez to przekazać. TV pokaże to w 15 kanałach a większość uzna to za normalność i nazwie nowoczesnym modernizmem. Przepraszam za to porównanie, ale niestety taka jest brutalna rzeczywistość.
              I nawet na tym forum pojawiają się opinie bardzo różnorodne i trzeba je po prostu selekcjonować. Dodatkowo jak mówił Kobuszewski: "Chamstwu w życiu..." .
              Nie piszę do nikogo personalnie, mam jedynie prośbę, żeby starać się przemyśleć, co ma się zamiar napisać.
              R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

A ja mam prośbę żebyś zakończył ten OT i całe to filozofowanie bo to nie miejsce na takie dywagacje. chcesz o tym dyskutować - jest hydepark - chyba nawet był wątek o tym - proszę bardzo. Tutaj dyskutujemy o szkle i takie uwagi jak Twoje powyżej są niemile widziane. Koniec kropka.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• wiktor2323
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 1290

Kończąc OT powiem Wam, że szkło jest genialne. Nie miałem w rękach 35L ale sigma daje rade niesamowicie patrząc na zdjęcia z powrotu piechotą ze sklepu Ilość pomyłek marginalna, ostrość na 1.4 IMo bardzo fajna jednym słowem polecam A więcej napisze po sesji jak ją konkretnie wypróbuje

Ps. Podpinałem pod classica
                  Facebook

Komentarz

• YaneC
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 367

Zamieszczone przez wiktor2323
                    sigma daje rade niesamowicie patrząc na zdjęcia z powrotu piechotą ze sklepu Ilość pomyłek marginalna, ostrość na 1.4 IMo bardzo fajna
                    W słoneczną pogodę w samo południe

Wytalkowane z GT-I9100
                    BYKOM STOP

Komentarz

• kurczeblade
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 337

Ja mam pomysł :-)
                      Dużo zostało powiedziane na temat tego szkła, wyszło na to że jest rewolucyjne szkło w stajni sigmy i w porównaniu do konkurencji.
                      Jeśli już wiemy jak ono działa i że jest takie fantastyczne, to możemy w spokoju zakończyć rozmowę o niczym i w końcu umieścić jakieś zdjęcia z tego szkła - ewentualnie zrobić wątek tylko z fotkami wykonanymi tym szkiełkiem ? :-)
                      Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Zamieszczone przez kurczeblade
                        Dużo zostało powiedziane na temat tego szkła, wyszło na to że jest rewolucyjne szkło w stajni sigmy i w porównaniu do konkurencji.
                        Jeśli już wiemy jak ono działa i że jest takie fantastyczne, to możemy w spokoju zakończyć rozmowę o niczym i w końcu umieścić jakieś zdjęcia z tego szkła - ewentualnie zrobić wątek tylko z fotkami wykonanymi tym szkiełkiem ? :-)
                        E tam, nic tak nie wpływa na ilość i jakość komentarzy jak chęć opisania produktu, który się widziało jedynie na zdjęciach w internetach.

Komentarz

• Nie_Talentny
                          • 2012
                          • 10

Zamieszczone przez kurczeblade
                          Jest już taki wątek...

ale jak widzę nikt tam nie zaglądał od dłuższego czasu a ja z chęcią bym zobaczył więcej fotek z tego szkiełka
                          Ostatnio edytowany przez Nie_Talentny; 46345.

Komentarz

• homesicalien
                            Początki nałogu
                            • 2012
                            • 295

Po obejrzeniu kilkuset sampli z 35L i tej Sigmy na tematach z samplami na POTN mój wniosek: użytkownicy obiektywu canona fajniej wybierają światło i lepiej obrabiają zdjęcia pod względem kolorów, wydaje się też, że lepiej wybierają tło. Wiem, że pewnie wychodzę na pierdołę i hejtera Sigmy, ale tak nie jest. Naprawdę chcę polubić Sigmę, a mój portfel tym bardziej chce, od początku z zainteresowaniem śledzę temat. Ale ciągle widzę tę różnicę w charakterze obrazu. Wiem... jak tak lubię to mogę sobie kupić, ale piszę z prośbą do użytkowników obu tych obiektywów tym razem nie o sprawdzenie AF (gorzej niż z C50/1.4 nie będzie) w trudnych warunkach itp., ale o:

subiektywną ocenę obrazka, nie na cropie 100%, tylko całego pod względem koloru, kontrastu, sposobu rozmycia.

Bo moje wrażenie może być autosugestią, póki nie wykonam na sobie blind testu sampli. Jestem gotów wydać >5k na najuniwersalniejsze szkło w zestawie, ale tylko jeśli to konieczne. Sigma jest megaostra, dobrze zbudowana i wystarczający AF ma, ale priorytety mam inne: ogólny look obrazka. I moja opinia na ten temat mi nie wystarcza, jeśli to autosugestia, to wydaję pozostałe 2000 na 17-40.

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

Wybrałem z Sigmy 45 zdjęć z Barcelony problem taki , że nie wrzuce ich na raz z oczywistych powodów :P

--- Kolejny post ---

OK, wrzuciłem na razie 5 do odpowiedniego działu

http://www.canon-board.info/pozostale-galerie-29/sigma-35-1-4-dg-hsm-a012-zdjecia-tylko-zdjecia-bez-komentarzy-max-800px-89395/#post1172824
                              Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

Zamieszczone przez homesicalien
                                ...mój wniosek: użytkownicy obiektywu canona fajniej wybierają światło i lepiej obrabiają zdjęcia pod względem kolorów, wydaje się też, że lepiej wybierają tło...
                                To bardzo ciekawe nie sądzę jednak że istnieje jakikolwiek związek przyczynowo-skutkowy.
                                Jestę fotografę
                                miszcz martwi się o podpis

Komentarz

Pracuję...