Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Tym samym chyba oceniła poziom Twoich prac,albo...
albo myslala, ze zrobie za darmo, albo ma innego "fotografa" czyt. jelenia, albo....?
trudno powiedziec, z tego co wiem moje fotki jej sie podobaja, polecala mnie kilka razy.
Narazie robię za darmo (jutro ostatni ślub), ale jakbym na tą chwilę brał tyle co Ty za takie pakiety (1200zł bez odbitek) to bym musiał skakać ze szczęścia. Przez ostatnie miesiące udało mi się porozmawiać o cenach z kilkoma ludźmi: kiedy mówiłem (żartobliwie) o 800zł to słyszałem "sporo", kiedy mówiłem (trochę mniej żartobliwie) 1000-1200zł to słyszałem duuużo, bardzo duuużo, kiedy mówiłem (bez żartów) minimum 1500zł to najczęściej słyszałem, że tyle to jest bez sensu płacić itd lub nie słyszałem już nic, ale za to oczy rozmówcy mówiły wszystko, czyli "chyba cię chłopie [cenzura]".
Mam tylko nadzieję, że jak już wejdę w ten rynek to uda mi się w nim nieco zamieszać, bo przecież do odważnych świat należy Tylko, żebym później nie żałował
Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
No to czego się spodziewasz mówiąć kwotę jeśli sam w swoim regionie przyzwyczajasz ludzi do "Narazie robię za darmo".
Jeden z drugim przed ślubem liczy na właśnie takich pseudofotografów. człowieku, to jest tylko i wyłącznie wina takich ludzi jak Ty, ze ludzie przyzwyczaili się do pstrykaczy na ślubie za max. 500 pln.
Zamieszczone przez krystian123
albo myslala, ze zrobie za darmo, albo ma innego "fotografa" czyt. jelenia, albo....?
trudno powiedziec, z tego co wiem moje fotki jej sie podobaja, polecala mnie kilka razy.
Tak to właśnie jest ze znajomymi, wydaje im się, że jak mają Cię w znajomych na NK to z piskiem radości pobiegniesz fotografować nowonarodzone bachorki, śluby, urodziny cioci i co tam jeszcze. Później obraza majestatu jak powiesz hola, hola, mój sprzęt kosztuje i musi na siebie zarabiać.
Swoją drogą, oglądałem Twoją galerię, mógłbyś spokojnie krzyknąć 500pln. Za 200pln to deprecjonujesz cholernie swoje fajne zdjęcia.
Jest i drugi koniec kija. Podobno w Warszawie jest gościu który w miesiącu obskakuje mało ślubów, ale za to cenę ma powyżej 10 tys. zł, pstryka dla "warszawki". Trzeba się cenić - odpowiednio do jakości wykonanej pracy.
Też bym się obraził na takie dictum. Co innego "to jest moja druga praca, ja tak zarabiam na masło do chleba" .
zdRAWki
Nie, nic innego. To jest poświęcony czas. Czas nie tylko przy bezpośrednim foceniu ale i na nauczenie się tego wszystkiego co do pożądanego efektu jest konieczne. Ciekawe czy tłumacze przysięgli tłumaczą znajomym za free, czy mechanicy naprawiają samochody za darmo i nauczyciele dają korki też za friko ? Moze to kwestia wychowania ale mi by przez gardło nie przeszło poprosić kogoś o przysługę jednocześnie licząc, że zrobi to za darmo.
Nie, nic innego. To jest poświęcony czas. Czas nie tylko przy bezpośrednim foceniu ale i na nauczenie się tego wszystkiego co do pożądanego efektu jest konieczne. Ciekawe czy tłumacze przysięgli tłumaczą znajomym za free, czy mechanicy naprawiają samochody za darmo i nauczyciele dają korki też za friko ? Moze to kwestia wychowania ale mi by przez gardło nie przeszło poprosić kogoś o przysługę jednocześnie licząc, że zrobi to za darmo.
Zawsze trzeba znać umiar. Ja staram się swoim znajomym prowadzącym działalność płacić i nie domagam się jakich'ś zniżek (bo rozumiem, że to ich praca).
zdRAWki
Jest i drugi koniec kija. Podobno w Warszawie jest gościu który w miesiącu obskakuje mało ślubów, ale za to cenę ma powyżej 10 tys. zł, pstryka dla "warszawki". Trzeba się cenić - odpowiednio do jakości wykonanej pracy.
Pewnie i jest ,ale nie sądzę ,żeby jakość tego co robi była kosmicznie odległa o tego co robi paru chłopaków,chociażby z CB.Raczej to jest taki rodzaj lansu dla celebrytów i napuszonych nowobogackich,żeby zabłysnąć w towarzystwie fotografem co kosi kasę,jak śmierć. Jeszcze jedna sygnatura,marka,etykieta do ego i wszystko kręci się ;-)
Moze to kwestia wychowania ale mi by przez gardło nie przeszło poprosić kogoś o przysługę jednocześnie licząc, że zrobi to za darmo.
Niestety, ale ludzie stają się coraz bardziej bezczelni i wydaje się Im, że skoro mają znajomych, którzy mają sprzęt i potrafią go używać wręcz Im się należy wykonanie za darmo (przecież to znajomi!).
Ja wychodzę z założenia, że trzeba się od razu cenić, bo, jak już było to wspomniane w tej dyskusji, raz zrobisz taniej, to każdy następny będzie się dziwił, że teraz chcesz więcej.
Troyan- dzieki za mile slowa
jak sie idzie do znajomego mechanika czy innego gada to jak Ci stowke opusci to juz masz sie cieszyc jak glupek, a jak w naszym fachu opuscisz polowe to i tak Ci sie oberwie, ze za duzo bierzesz. olewam, nigdy nikomu juz nie opuszcze, zlecen bedzie mniej ale przynajmniej za godziwe pieniadze, a ja bede mial czas na swoje "projekty".
kiedys widzialem gdzies fajny plakacik, fotograf zrobil gdy zaczelo go meczyc robienie zdjec za pozowanie. na plakacie bylo cos takiego: nie robie TFP za to robie FTP (fotografowi trzeba placic
Tak Krystian... Tylko czego się spodziewasz?? Kilku tysięcy od startu ? Sorry, ale na zlecenia trzeba sobie zasłużyć, nie tylko mieć aparat i galerie.... Znam wielu fotografów którzy przez pierwszy rok uczyli się fotografii, następny inwestowali w sprzęt 5D + kilka eL, a przy tym wciąż się uczyli, kolejny rok zaczynali śluby za darmo, gdzie wkładali w to 100% swoich umiejętności i całowali po stopach pare młodą i oczekiwali tylko " podoba się ". Następny rok to kolejne inwestycje ad google, warsztaty u najlepszych w Polsce i wciąż robienie za free przekładane z rzadkimi zleceniami płatnymi, dopiero po zdobyciu portfolio, sprzętu i umiejętności czyli łącznie 3 lata wraz z 4 rokiem z pantoflową reklamą oraz dobrymiu zdjęciami wkraczali na rynek, teraz już koło 5tego mają całość zarezerwowaną. Troszkę mnie dziwi, że niektórzy odrazu mówią o 1k albo nawet jak słyszę o 2k. Potrzeba najbierw troszkę pracy włożyć, dobrze się wkręcić, żeby mówić o takich pieniądzach.
Tak Krystian... Tylko czego się spodziewasz?? Kilku tysięcy od startu ? Sorry, ale na zlecenia trzeba sobie zasłużyć, nie tylko mieć aparat i galerie.... Znam wielu fotografów którzy przez pierwszy rok uczyli się fotografii, następny inwestowali w sprzęt 5D + kilka eL, a przy tym wciąż się uczyli, kolejny rok zaczynali śluby za darmo, gdzie wkładali w to 100% swoich umiejętności i całowali po stopach pare młodą i oczekiwali tylko " podoba się ". Następny rok to kolejne inwestycje ad google, warsztaty u najlepszych w Polsce i wciąż robienie za free przekładane z rzadkimi zleceniami płatnymi, dopiero po zdobyciu portfolio, sprzętu i umiejętności czyli łącznie 3 lata wraz z 4 rokiem z pantoflową reklamą oraz dobrymiu zdjęciami wkraczali na rynek, teraz już koło 5tego mają całość zarezerwowaną. Troszkę mnie dziwi, że niektórzy odrazu mówią o 1k albo nawet jak słyszę o 2k. Potrzeba najbierw troszkę pracy włożyć, dobrze się wkręcić, żeby mówić o takich pieniądzach.
A ja znam wielu fotografów, którzy posiadają te wypasione eLki, po kilka korpusów 5D, a jak przychodzi do zrobienia ślubu to kaszana nie zdjęcia... ale Oni wtedy się bronią: "to jest właśnie sztuka" albo po prostu młodym to nie przeszkadza... Żeby daleko nie szukać, to przedwczoraj spotkałem się ze swoimi znajomymi, którzy obejrzeli zdjęcia jednego ze znanych, cenionych, wielbionych i uważanych za wzór polskich fotografów ślubnych (także tutaj na forum) i powiedzieli krótko: "fotki jak fotki" (nawet nie "zdjęcia"! "fotki").
Chcesz powiedzieć, że trzeba posiadać lustrzankę i same szkła-żylety, żeby robić dobry reportaż ślubny?
Jeśli ktoś widział portfolio Krystiana, wie, na co go stać i jest w stanie zapłacić za to godziwe pieniądze to Krystian nie ma tego robić, bo co? Bo nie ma za sobą 5 lat doświadczenia, warsztatów u najlepszych i obróbki na wysokim poziomie?
Tu nie trzeba się "wkręcać". Rynek fotografii to nie Kółko Wzajemnej Adoracji... Jeśli zdjęcia są dobre, to się same obronią i Klient oceni, czy Mu odpowiadają. Jeśli nie to cóż... Pójdzie do tych wszystkich cudotwórców z magicznymi eLżbietami i warsztatami.
Tak Krystian... Tylko czego się spodziewasz?? Kilku tysięcy od startu ?
napisalem cos takiego?
zarobie to zarobie, nie zarobie tez przezyje, ale dlaczego mam robic za free? nie mam zamiaru sie utrzymywac z fotografii, to jest moje hobby na ktorym moge od czasu do czasu sobie dorobic, ale niech nikt ode mnie nie wymaga, ze bede posiadal 5d z kilkoma elkami i bede robil za darmo
Żeby daleko nie szukać, to przedwczoraj spotkałem się ze swoimi znajomymi, którzy obejrzeli zdjęcia jednego ze znanych, cenionych, wielbionych i uważanych za wzór polskich fotografów ślubnych (także tutaj na forum) i powiedzieli krótko: "fotki jak fotki" (nawet nie "zdjęcia"! "fotki").
Chcesz powiedzieć, że trzeba posiadać lustrzankę i same szkła-żylety, żeby robić dobry reportaż ślubny?
Jeśli ktoś widział portfolio Krystiana, wie, na co go stać i jest w stanie zapłacić za to godziwe pieniądze to Krystian nie ma tego robić, bo co? Bo nie ma za sobą 5 lat doświadczenia, warsztatów u najlepszych i obróbki na wysokim poziomie?
Tu nie trzeba się "wkręcać". Rynek fotografii to nie Kółko Wzajemnej Adoracji... Jeśli zdjęcia są dobre, to się same obronią i Klient oceni, czy Mu odpowiadają. Jeśli nie to cóż... Pójdzie do tych wszystkich cudotwórców z magicznymi eLżbietami i warsztatami.
Ad. 1 Widocznie Twoi znajomi nie mają dobrego smaku, ale o gustach się nie dyskutuje.
Ad.2 Jak ktoś chcę zapłacić to jasne, czemu ma nie zapłacić, ale Krystian się dziwi, że ludzie jak usłyszą 1 500 to mówią " chyba Cie xxxxx ". Przecież 800 zł to minimalna stawka w Polsce, a właśnie tacy hobbiści jak on to sobie mogą robić za 300 zł jako dorobek. Z jakiego powodu hobbista ma brać stawki takie co profesjonaliści ? Niech bierze sobie pieniądze, ale niech się nie dziwi, że ludzie się dziwią, że tyle woła.
A o 5 lat doświadczenie i kursach miałem na myśli, że to dzięki ciężkiej pracy możemy oczekiwać wynagrodzenia, a nie, że troszkę poczytam kupię sobie aparat i chciałbym dostawać nie wiadomo co.
Jaki początkujący sportowiec kupując nowe buty oczekuje medali ? W fotografii jak we wszystkim, trzeba się pchnąć do przodu, aby zasłużyć na dobre wynagrodzenie.
Ad. 3 A jednak trzeba się wkręcać fotografia to nie tylko dobre zdjęcia, ale również kontakty i sprawy buisnessowe jak i psychologiczne podejście do klienta. Możesz robić dobre zdjęcia, ale dopóki nie wypromujesz ich będą uważane za zwykłe. Tak jak Jeremy Coward mówi najważniejsze nie jest robienie zdjęć, a dostarczanie ich.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez krystian123
napisalem cos takiego?
No wystarczy, że napisałeś
Edit : Krystian się dziwi, że ludzie jak usłyszą 1 500 to mówią " chyba Cie xxxxx "
Sorry to napisał ktoś inny :P
Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320.
Powód: Automerged Doublepost
Nic mi do tego, naprawdę. Różne wątki się tu przewijają, trochę jakby kompleksów (wawa ), kto elka a kto jadźka...
Czy tylko mnie to przypomina sytuację jak w latach 80tych, kiedy większość młodych mężczyzn, zwykle bez jakis kwalifikacji i ambicji rzuciła się na "intratne" posady np. kierownika taksówki?
Zawód który ma opinię niewymagającego, a tak jest z fotografią ślubną, tak długo będzie oblegany, jak długo będzie się ludziom wydawało, że to praca łatwa, przyjemna i dochodowa.
No bo słyszał ktoś o fotografach mody robiących za darmo? Albo portetach do paszportu za free, bo robię folio??
Zasada jest prosta, robisz coś dobrze, nigdy za darmo. Chcesz się uczyć, idziesz na terminatora a nie szarża w gratisie...
Współczuje tylko ludziom którzy traktują to poważnie i był to ich zawód....
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Komentarz