X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JerzyC
    Bywalec
    • 2006
    • 103

W Niemczech nie ma szarej strefy wśród fotografów ślubnych, nie opłaca się to nikomu, zbyt duże ryzyko podpadnięcia tamtejszemu US. Uważaj abyś Ty nie wpadł na tej lewiźnie !

Komentarz

• moregun
      Początki nałogu
      • 2006
      • 351

dzięki za podpowiedz - niemieckiego nie znam i ciezko cos mi było znaleśc na necie chociażby dla ogólnej orientacji.

Mówicie o psuciu rynku niskimi cenami - takie są realia małomiasteczkowe. u nas człowiek przejdzie na pieszo kilka km dziennie po wszystkich sklepach zeby masło znaleźć o 5 gr tańsze. a jeżeli chodzi o śluby to już się rezygnuje z kamerzystów (przynajmniej kilka ślubów na jakich byłem gościem ostatnio) żeby było taniej (najczęściej to jakiś wujek z kamerą z marketu) a fotografa najpierw w rodzinie szuka sie potem po znajomych. zakłady foto (2) w miescie przeżywają swoje kryzysy i szukają klientów z innych regionów polski. no ale ja do takich wypowiedzi nie jestem kompetentny i nie wiem dokladnie co i jak. Jeden zaklad idzie w jakosc kupuje sprzet i ceny odpowiednio rosna a drugi probuje go wygryśc i ceny ma śmiesznie niskie. ale co najfajniejsze to że ten pierwszy zakład wcale sie tym nie przejmuje. no ale ja sie głośno o tym nie wypowiadam bo to sprawy handlowe

jeszcze raz wielkie dzięki za rozjaśnienie sytuacji.
      Ostatnio edytowany przez moregun; 5748.

Komentarz

• krzychoo
        Początki nałogu
        • 2007
        • 349

Zamieszczone przez JerzyC
        W Niemczech nie ma szarej strefy wśród fotografów ślubnych, nie opłaca się to nikomu, zbyt duże ryzyko podpadnięcia tamtejszemu US. Uważaj abyś Ty nie wpadł na tej lewiźnie !
        No bez przesady, przecież POLIZEI nie wpadnie na salę weselną wylegitymować fotografa...
        Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• moregun
          Początki nałogu
          • 2006
          • 351

rozmowa widze zeszła na inne tory.
          swoja drogą jeżeli ktoś ma styl i świetna technikę to zawsze znajdzie odbiorców niezależnie od okoliczności
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez ryszard_p
          Google :
          "Alle Bilder des Tages auf einer DVD für nur 700€ ohne weitere Kosten!"

czyli - 700 EU za wszystkie zdiecia z tego dnia na DVD bez dodatkowych kosztow.
          rozumiem że to są tylko DVD bez albumów i jako osobna usługa lub dodatkowa ? dobrze kapuję??
          Ostatnio edytowany przez moregun; 5748. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• JerzyC
            Bywalec
            • 2006
            • 103

Zamieszczone przez krzychoo
            No bez przesady, przecież POLIZEI nie wpadnie na salę weselną wylegitymować fotografa...

To nie Polizei tym się zajmuje a bardzo sprawne służby skarbowe, które mają sprawdzone sposoby na wyłapanie lewusów.

Komentarz

• Nesla
              Bywalec
              • 2009
              • 107

Skarbowka bym sie nie przejmowala. Na takie plotki szkoda czasu.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Po pierwsze to wynika z powyższego, że kolega ma działalność więc żaden problem w Niemczech mieć zlecenia (w końcu to EU). A nawet jeśli nie ma, zawsze może podpisać umowę o dzieło, zlecenie etc.
                Po drugie musiałby mieć wyjątkowego pecha/* żeby go złapali, bo by musieli udowodnić że wziął kasę bez odprowadzania podatku.

/* i tu mała dygresja. Koleżanka powyżej napisała, że:
                Zamieszczone przez Nesla
                Skarbowka bym sie nie przejmowala. Na takie plotki szkoda czasu.
                Mój znajomy miał taki wypadek, że focił na ślubie dalekiej rodziny - nie wziął za to dużej kasy (wiadomo). W momencie jak przyszło do płacenia to mama młodej (ona płaciła) poprosiła o rachunek - zdziwiło go to odrobinę ale cóż jak chcą to mają. Później się okazało, że pracuje w UKS . Z Dj (też znajomy) było identycznie - nikt do dzisiaj nie wie po co były jej te rachunki .
                Cóż mogłoby być ciekawie gdyby chłop nie miał działalności .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Cóż mogłoby być ciekawie gdyby chłop nie miał działalności .
                  Czemu ciekawie? Umowa o dzieło i rozliczasz. Nie musisz mieć działalności a niestety w takim przypadku rachunku nie wystawisz ale umowa wystarczy do rozliczeń.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez Vitez
                    Czemu ciekawie? Umowa o dzieło i rozliczasz. Nie musisz mieć działalności a niestety w takim przypadku rachunku nie wystawisz ale umowa wystarczy do rozliczeń.
                    Tijaa szczególnie podpisywana - po - wykonaniu poracy .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Chris_11
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 572

Już widzę, jak Pan Urzędnik stoi nade mną i czeka aż Mu pokażę umowę. Przecież nie muszę mieć jej ze sobą, a do następnego dnia to zdąży się ją napisać.
                      Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Zamieszczone przez Chris_11
                        Już widzę, jak Pan Urzędnik stoi nade mną i czeka aż Mu pokażę umowę. Przecież nie muszę mieć jej ze sobą, a do następnego dnia to zdąży się ją napisać.
                        Wiesz teoretycznych możliwości wykręcenia "kota ogonem" jest jeszcze wiecej (może już nie przytaczajmy ) ale jak człowieka coś takiego zaskoczy to w nerwach może być różnie. Pewnie że to co opisałem to raczej wyjątkowy "przypadek" .
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• kubaj
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 280

ile za slub u ... nie biednych

jako ze odwieczne pytania nastepuja to dzis z grubszej rurki ale tez i konkretnie

Multimedia:
                          Fotograf – 7000 zł
                          Film ~ 6000 zł

pozdrawiam wszytskich co za 600pln mluca wieczorami kg rawow

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez kubaj
                            Ale co żal ci guzik ściska czy 5D wciąż za drogi?
                            Policz sobie talent, odpowiedzialność, haracz dla zus i innych, na starcie jesteś w plecy.
                            Teraz możesz dodawać ceny eLek, Ds'a, licencji na soft.
                            Ktoś kogo stać i ceni sobie jakość (puść sobie filmik z 500D na 50+ calowym odbiorniku) zapłaci, kto inny kasy nie ma i weźmie 3 tysiące zdjęć na diwidi.
                            the silence is deafening

Komentarz

• Viqy
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 407

Zamieszczone przez kubaj
                              Ja też ich pozdrawiam ... nikt im nie karze
                              rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• wojkij
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1915

Szczerze mówiąc jak patrze na to forum to mam odruchy wymiotne. Okej, rozumiem że można wymagać luksusu w tym dniu ale lansować się tym na forach?

Dopisek 86 przy nicku dużo mówi, 23 lata życiowego doświadczenia swoje robią.

Zamieszczone przez kubaj
                                A od kiedy to Ci od młócenia robią takie foty? Cena jest proporcjonalna do jakości.
                                Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                                www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...