W Niemczech nie ma szarej strefy wśród fotografów ślubnych, nie opłaca się to nikomu, zbyt duże ryzyko podpadnięcia tamtejszemu US. Uważaj abyś Ty nie wpadł na tej lewiźnie !
X
-
-
dzięki za podpowiedz - niemieckiego nie znam i ciezko cos mi było znaleśc na necie chociażby dla ogólnej orientacji.
Mówicie o psuciu rynku niskimi cenami - takie są realia małomiasteczkowe. u nas człowiek przejdzie na pieszo kilka km dziennie po wszystkich sklepach zeby masło znaleźć o 5 gr tańsze. a jeżeli chodzi o śluby to już się rezygnuje z kamerzystów (przynajmniej kilka ślubów na jakich byłem gościem ostatnio) żeby było taniej (najczęściej to jakiś wujek z kamerą z marketu) a fotografa najpierw w rodzinie szuka sie potem po znajomych. zakłady foto (2) w miescie przeżywają swoje kryzysy i szukają klientów z innych regionów polski. no ale ja do takich wypowiedzi nie jestem kompetentny i nie wiem dokladnie co i jak. Jeden zaklad idzie w jakosc kupuje sprzet i ceny odpowiednio rosna a drugi probuje go wygryśc i ceny ma śmiesznie niskie. ale co najfajniejsze to że ten pierwszy zakład wcale sie tym nie przejmuje. no ale ja sie głośno o tym nie wypowiadam bo to sprawy handlowe
jeszcze raz wielkie dzięki za rozjaśnienie sytuacji.Ostatnio edytowany przez moregun; 5748.Komentarz
-
-
rozmowa widze zeszła na inne tory.
swoja drogą jeżeli ktoś ma styl i świetna technikę to zawsze znajdzie odbiorców niezależnie od okoliczności
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
rozumiem że to są tylko DVD bez albumów i jako osobna usługa lub dodatkowa ? dobrze kapuję??Komentarz
-
Komentarz
-
-
Po pierwsze to wynika z powyższego, że kolega ma działalność więc żaden problem w Niemczech mieć zlecenia (w końcu to EU). A nawet jeśli nie ma, zawsze może podpisać umowę o dzieło, zlecenie etc.
Po drugie musiałby mieć wyjątkowego pecha/* żeby go złapali, bo by musieli udowodnić że wziął kasę bez odprowadzania podatku.
/* i tu mała dygresja. Koleżanka powyżej napisała, że:
Mój znajomy miał taki wypadek, że focił na ślubie dalekiej rodziny - nie wziął za to dużej kasy (wiadomo). W momencie jak przyszło do płacenia to mama młodej (ona płaciła) poprosiła o rachunek - zdziwiło go to odrobinę ale cóż jak chcą to mają. Później się okazało, że pracuje w UKS
. Z Dj (też znajomy) było identycznie
- nikt do dzisiaj nie wie po co były jej te rachunki
.
Cóż mogłoby być ciekawie gdyby chłop nie miał działalności
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Wiesz teoretycznych możliwości wykręcenia "kota ogonem" jest jeszcze wiecej (może już nie przytaczajmy
) ale jak człowieka coś takiego zaskoczy to w nerwach może być różnie. Pewnie że to co opisałem to raczej wyjątkowy "przypadek"
.
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Ale co żal ci guzik ściska czy 5D wciąż za drogi?
Policz sobie talent, odpowiedzialność, haracz dla zus i innych, na starcie jesteś w plecy.
Teraz możesz dodawać ceny eLek, Ds'a, licencji na soft.
Ktoś kogo stać i ceni sobie jakość (puść sobie filmik z 500D na 50+ calowym odbiorniku) zapłaci, kto inny kasy nie ma i weźmie 3 tysiące zdjęć na diwidi.the silence is deafeningKomentarz
-
Komentarz
-
Szczerze mówiąc jak patrze na to forum to mam odruchy wymiotne. Okej, rozumiem że można wymagać luksusu w tym dniu ale lansować się tym na forach?
Dopisek 86 przy nicku dużo mówi, 23 lata życiowego doświadczenia swoje robią
.
A od kiedy to Ci od młócenia robią takie foty? Cena jest proporcjonalna do jakości.Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.Komentarz
Komentarz