X
-
-
Komentarz
-
ripek, w sumie różnica między obróbką a grafiką to temat na oddzielny długi wątek pełen zażartej dyskusji i pięciu kłótni.
Sam cały czas narzekam, że sporo muszę jeszcze obrobić w zdjęciach, żeby mieć to co chcę, ale jak siadam ze znajomymi do PSa to często okazuje się, że wcale aż tak dużo według nich nie robię. Także jak w każdym tego typu przypadku punkt widzenia zależy od punku siedzenia.canon, olympusKomentarz
-
Dlaczego niektórzy nie korzystają z RAW ów ?
bo
- nie umieją , lepiej ode nich robi to aparat (myślę ze to najczęstsza przyczyna)
- wymyślili sobie taką filozofie i się jej trzymają
- szkoda im czasu , (według mnie średni argument bo z RAW em też się da szybko i przyjemnie)
- nikt ich nie uświadomił o zaletach tego formatu
- ich kompakt nie ma tego formatu
- ogólnie nie interesują się fotografią, a fotki robią tylko na imprezach rodzinnych i na wakacjach z dzieciakami. (pewnie nawet nie zaglądają na CB hi hi hi )Komentarz
-
Sredni argument, bo kiedy robimy reportaż z wydarzeń i wysyłamy go online do redakcji, to nikt nie siedzi przy wołarce rawów. To raz, drugie mały jpg zdecydowanie szybciej wysyła się przez komórę niż najmniejszy RAW.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Jeszcze wiele powód można podać, nawet z pominięciem fotografii komercyjnej, gdy potrzeby klienta nie wymagają stosowania RAWów.canon, olympusKomentarz
-
U mnie to lenistwo :grin:. Natomiast znalazłem na to sposób - robić mniej zdjęć - działa idealnie :cool:.A widzisz... mamy podobnie. Niechęć do obróbki RAWów. Ja w sumie do obróbki w ogóle. Dlatego wolę rzucić tiulem niż dodawać drugą warstwę w PS z blurem gaussa i kryciem soft light
Ja w ogóle ostatnio dochodzę do wniosku, że chyba nie lubię obrabiać zdjęć
Już ciemnie wolę od PSa.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?Komentarz
-
Trochę generalizowałem.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
Ale karta Eye-Fi + telefon z WiFi i da się.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Na pewno da się, jak napisał dinderi, na iPhone i iPad na Androida nie wiem czy jest aplikacja eye-fi.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Jest prosty sposób, ale tylko dla aparatów z kartami SD. Wystarczy mieć kartę micro SD (obsługiwaną przez telefon) i adapter do tej karty na standardowy rozmiar do aparatu. Do przesyłania wystarczy wsadzić kartę do telefonu.znaczy jak przesłać z aparatu na komórkę?
Przydałby mi się taki ficzer, robię zdjęcia aparatem, potem w jakiś magiczny sposób wysyłam je prosto z aparatu na komórkę i wysyłam mms-y. Może i można to jakoś zrobić bez pomocy jakiegoś pośredniego ogniwa ale ja nie umiem. Jest taka możliwość?C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)Komentarz
-
Kolekcjoner,
no tak. To swoją drogą temat na kolejną ankietę, hehe.
Ile zdjęć robisz do zrealizowania jednego pomysłu/aranżacji.
Np. ja, w portretowej robię podczas 2-3 godzin sesji około 5-7 pomysłów i jakieś 150 zdjęć z czego wybieram 15-20. Tak z buta piszę, musiałbym dokładnie sprawdzić kilka ostatnich sesji.
Czy to dużo, czy mało? Nie wiem, w każdym razie na początku zabawy cyfrą miałem przyrost ilości zrobionych klatek, teraz notuję spadek. W całość pstrykniętych fotek wliczam oczywiście "braketing ostrości", przy manualnych obiektywach.
DLO - dotyczy szkieł Canona? No ja 90% swoich zdjęć robię starymi manualami, więc raczej nie skorzystam
BTW, ciekawy pomysł z wifi i telefonem, hehe, czasami sam się nad tym zastanawiałem jak wysłać szybko MMSem zdjęcie z aparatu
canon, olympusKomentarz
-
-
Hmmmmmm..... Zrób czarno-biale zdjecie prosto z apartu ale zeby wygladalo tak jak jedno z tych:
http://www.gregorlaubsch.com/Janusz, akurat Greg jest kiepskim przykładem jeżeli chodzi o obróbkę.@allxages: i znany i nie. Samouk, z zawodu budowlaniec bodajże. Chyba rok temu wygrał konkurs na autoportret w jednym z polskich czasopism fotograficznych - tym portretem co ma na pierwszej stronie. Był ostatnio w Szczecinie, nawet warsztaty jakieś na Kolumba zorganizowali. :-)
Po pierwsze, te "najlepsze" zdjęcia (z wypaśną głębią ostrości) to rollei SL66.
A po drugie sama obróbka Grega jest naprawdę kosmetyczna -- choć diabeł tkwi w szczegółach. Byłam na tych warsztach i widziałam i jeszcze się po tym pozbierać nie mogę
(akurat to nie na Kolumba, tylko Piotr Rojewski u Tomasha robił). Zresztą Greg teraz jeździ po Polsce z kolejnymi warsztatami, można się samemu przekonać - z tego co wiem to będzie bodajże Wrocław, Kraków, Gdańsk i chyba jeszcze raz Szczecin.
Pomijając w ogóle, że nie wstydzi się cyknąć zdjęcia komórką
Ja ogólnie nie "pasjonuję się" obróbką, ograniczam ją do minimum (pomimo że wiele osób uważa to za mój błąd).
Ale w moim trybie fotografowania nie wyobrażam sobie życia bez RAW. Nie zawsze i nie wszędzie jest czas na ustawianie aparatu w odpowiednie tryby nasycenia kolorów,kontrastu itp itd.
Robie na RAW +mały jpg, jpgi są właściwie tylko jako poglądówka.
Balans bieli ZAWSZE ustawiam na kompie (pomijając w ogóle fakt, że AWB w 40tce jest beznadziejny). Nakład pracy związany z przygotowaniem RAWów do publikacji jest chyba taki sam jak jpgów. Każde zdjęcie i tak trzeba przejrzeć, przykadrować, coś z nim zrobić.
Sama "bezstratność" operacji przemawia za RAW.www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exIIKomentarz
-
Ja bym musiał albo zmienić sposób obróbki, albo osobno robić RAWa i później jeszcze raz JPGa.
Z ręcznych nastaw robię wszystko. Balans bieli też, więc nie narzekam na automat. W ogóle w tym wypadku nie lubię automatu, bo potrafi ustawić nieco inaczej balans bieli na kilku kolejnych ujęciach.
Sporadycznie nasycenie kolorów. Czarno-białe na kompie.canon, olympusKomentarz
Komentarz