Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wain
    Uzależniony
    • 2007
    • 630

Zamieszczone przez Bahrd
    [url]

(...)
    [*]Jak - wydaje się - słusznie zauważył komentujący tam niejaki Micah, będzie trudno (o ile w ogóle się da) zaimplementować to aparatach z FF. Stąd być może plotki o owym 1Dx z 20fps i matrycą 1.6x?[/LIST]
    Ale to i tak wskazywalo by na to ze tryb ULTRAGIGATURBOUNBELIEVABLE!20!FPS bylby tylko w trybie zombie?

Oczyma wyobrazni widze te tlumy repo z 400/2.8IS operujacych ..
    40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
    www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez Sławek
      W czasach analoga element światłoczuły nie był częścią aparatu.
      A widzisz - tego nie wiedziałem 8).
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Canona patent na AF przy lv
        http://www.optyczne.pl
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• janmar
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3468

Zamieszczone przez Sławek
          W czasach analoga element światłoczuły nie był częścią aparatu.
          Czy Leika m6 była pro czy nie, przy swoich możliwościach ?
          To nie aparat ma być pro, tylko to coś między uszami.
          : Możesz może napisać czemu twierdzisz że "element swiatloczuly w czasach analoga nie był częścią aparatu. ?" To znaczy że blisko pięćdziesiąt lat byłem w błędzie
          Aparat pro musi być zgodny z jego definicją.Różni się od amatorskiego zaczynając od założeń projektowych aż do momentu złomowania.Nie ma to nic wspólnego z uszami.
          A moze to zart i niepotrzebnie stukam w klawisze

Komentarz

• BuRton
            Uzależniony
            • 2008
            • 675

Jeśli mowa o "to coś między uszami" to Sławkowi chodziło chyba o mózg i to , na ile jest on rozwinięty u danego fotografa .
            Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• Slider
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1052

Zamieszczone przez janmar
              : Możesz może napisać czemu twierdzisz że "element swiatloczuly w czasach analoga nie był częścią aparatu. ?"
              Zapomniał dodać, że element światloczuły byl tylko oboczną częścią aparatu, a nie stałą (jak w przypadku matrycy) stąd nieporozumienie a Wy wiedząc o co chodzi dalej nawijacie..:grin:

Komentarz

• Sławek
                Uzależniony
                • 2008
                • 968

To może zacytuje mojego dawnego pracodawce, który mawiał, gdy tylko zaczynałem narzekać że lampa za słaba albo że obiektyw za ciemny.
                ,,RĘKA MISTRZA WIĘCEJ ZNACZY NIŻ NARZĘDZIA U PARTACZY,,
                Ja dalej bardzo lubię swoje narzędzia więc chyba pozostałem partaczem
                www.fotokrajs.pl

Komentarz

• janmar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3468

Zamieszczone przez Slider
                  Zapomniał dodać, że element światloczuły byl tylko oboczną częścią aparatu, a nie stałą (jak w przypadku matrycy) stąd nieporozumienie a Wy wiedząc o co chodzi dalej nawijacie..:grin:
                  Nie chcę marudzić ale dalej nie rozumiem.Byl wbudowany tak jak dzisiaj.[Pierwsza lustrzanka z wbudowanym światłomierzem to Konica F,dalmierzowe wcześniej]W Bydgoszczy jest muzeum fotografii,polecam :smile: Wiem ze dla wielu kolegów fotografia zaczyna sie od cyfrówek,
                  ale trzymajmy się faktów.Podobnie nie mieszałbym cech aparatu z wiedzą fotografa.Oczywiście ze ważne jest jedno i drugie.Nie zapominajmy jednak że nie każdy aparat ma jednakową przydatnosć dla każdego rodzaju fotografii i niestety nie zawsze małpką zrobić można to co Haselbladem bo się ma wiedzę.Niestety nie,choć szkoda :smile:Pozdrawiam :smile:

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Byl wbudowany tak jak dzisiaj
                    Wbudowany, ale wymienny. Czy w czasach analogów było tak, że cyknęło się 36 klatek i aparat konczył dzialalność? teraz rozumiem dlaczego wtedy było to "hobby dla bogatych":grin:

niestety nie zawsze małpką zrobić można to co Haselbladem bo się ma wiedzę
                    Wystarczy poczekac, az producenci zaczną pakować 50Mpix do małpek i jakośc będzie porównywalna..

Pozdrawiam

Komentarz

• Sławek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 968

No rzeczywiście, wyraziłem się nieprecyzyjnie. mówiąc o elemencie światłoczułym myślałem o negatywie bądź slajdzie. Ale i światłomierz w aparatach pojawił się stosunkowo puźno i przy olbrzymiej krytyce ówczesnych fotografów. Andrzej Mroczek pisał o tym w swojej pierwszej ksiąrzce ,,O Fotografii,, A co do muzeum to polecam to w mieście Szawle na Litwie. Ponoć największe w europie. Kiedyś to było w ZSRR ale po rozpadzie zostało na Litwie ze wszystkim co Rosjanie nakradli w Europie.
                      www.fotokrajs.pl

Komentarz

• janmar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3468

Wbudowany, ale wymienny. Czy w czasach analogów było tak, że cyknęło się 36 klatek i aparat konczył dzialalność? teraz rozumiem dlaczego wtedy było to "hobby dla bogatych":grin:

Wystarczy poczekac, az producenci zaczną pakować 50Mpix do małpek i jakośc będzie porównywalna..

Pozdrawiam
                        Jejkuu ...coś sie na mnie uparł .. .Nie "wymienny "chyba że młotkiem.Pierwsze mierzyły nad obiektywem na [ogół selenowe] siedziały w budce pryzmatu. Bodajże :smile: początek lat siedemdziesiątych kupilem Practicę PLC .Miała TTL [pomiar światła przez obiektyw] Element swiatłoczuły współczesny.Wskazania światłomierza dokladnie jak dziś we wizjerze,czulość nastawiało się pokretłem jak w G9 ,tyle że w DIN-ach.elektryczna symulacja przysłony [obiektywy electric] a więc pomiar światla odbywal sie tak jak dziś na pelnym otworze.Do dziś mam ten aparat ,obiektywy cudne np.pancolar 50/1,4. Ciekawe ile dziś wytrzyma np. 40d czy inny aparat .A lekko to ta praktica ze mna nie miała.Ja nie widze żadnej róznicy bo automatyki nie używam za często i dziś.Brak jedynie histogramu.A przecież enerdowska Praktica podobnie jak dziś sztandarem światowego postępu nie była :smile: .Ja też nie byłem kupujacym prototypy klientem .Pocieszę narzekajacych dziś na ceny że [mimo kupna w Berlinie] poszły na nią dwuletnie oszczędności ,a zarabiałem dobrze.Slider nie męcz juz starszego pana ok? Pozdrawiam :smile:
                        Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

Jejkuu ...coś sie na mnie uparł ..
                          Wybacz, musiałem z Ciebie trochę wycisnąć tej wiedzy bo nosisz w sobie niezgłębione tajniki sztuki fotograficznej:-) ale i tak minąłes się z przeznaczeniem, bo Sławkowi chodzilo o negatyw; dasz wiarę?

Slider nie męcz juz starszego pana ok? Pozdrawiam :smile:
                          Dobrze, Panie Starszy. Pozdrawiam

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Zamieszczone przez slider
                            wybacz, musiałem z ciebie trochę wycisnąć tej wiedzy bo nosisz w sobie niezgłębione tajniki sztuki fotograficznej:-) ale i tak minąłes się z przeznaczeniem, bo sławkowi chodzilo o negatyw; dasz wiarę?

dobrze, panie starszy. Pozdrawiam
                            Dzięki

Komentarz

• arturs
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4196

Wybacz, musiałem z Ciebie trochę wycisnąć tej wiedzy bo nosisz w sobie niezgłębione tajniki sztuki fotograficznej:-)
                              Oj, to jak będzie jakieś forumowe spotkanie to musisz przyjechać bo Marek to także świetny "opowiadacz" na żywo i możne jeszcze więcej się dowiedzieć... ma też wyjątkowe zdolności przekonywania - wystarczy że dał popatrzeć mojej żonie w 5d z przypiętym 35L i od razu stwierdziła że to co mamy już jest fe i trzeba takie kupić
                              a z tym "Panem Starszym" Marku to przesada..
                              Pozdrawiamy ciepło..
                              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Martins
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 62

I to 5d, które z tego co pamiętam nie działało Także przyłączam się do pozdrowień.

FF, Crop, parę szkiełek i dwie lampy

Komentarz

Pracuję...