Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez MMM
    Zastanawiałeś się z czego to wynika? Przede wszystkim z tego że 50/1.2L to po prostu kicha straszna. Gdyby to był dobry optycznie obiektyw to żaden USM ani nawet porządna mechanika 50/1.4 w sprzedaży L nic by nie namieszały.
    No niestety z tego linku powyżej widać że różowo nie jest. Za tyle kasy jest ciut lepszy kontrast ale ostrość szczególnie na brzegu nie rozpieszcza. Co nie zmienia faktu, że w "realu" można tym szkłem wyprodukować fantastyczne zdjęcia.

Co do 50/1.0 to dodam jeszcze, że podobno przy bagnecie EF da się zrobić jeszcze jaśniejsze szkło przy tej ogniskowej. Patent chyba nawet był na to - może ktoś pamięta.
    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

w temacie 50 wg mnie jedyna rzecz warta poprawy to 50 1,4 ( pod względem mechanicznym - normalny USM i brak wysuwanej mordki). Reszta to bzdety

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

Zamieszczone przez MMM
        Zastanawiałeś się z czego to wynika? Przede wszystkim z tego że 50/1.2L to po prostu kicha straszna. Gdyby to był dobry optycznie obiektyw to żaden USM ani nawet porządna mechanika 50/1.4 w sprzedaży L nic by nie namieszały.
        A co z nim jest nie tak, pomijając fakt, że nie jest super-ostry?
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Pytanie czy da się go zrobić bez szkła ołowiowego, a to dla miłującej ekologię firmy jaką jest C byłoby nie do przełknięcia. Jednak 200/1.8 się nie udało więc może coś być na rzeczy.
          Można... ale trzebaby użyć optyki DO
          zdRAWki
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez _igi
            A co z nim jest nie tak, pomijając fakt, że nie jest super-ostry?
            Na 1.2-1.4 to on w ogóle nie jest ostry, chyba że w samym centrum kadru, w dodatku gigant winieta co przy takiej ogniskowej jest już trochę dziwne i te okropne kocie oczka w bokehu w narożnikach oraz podłużna CA :-)
            Zależy co kto lubi, ten obiektyw nadaje się oczywiście do fotografowania i można nim uzyskać piękne obrazki ale stosunek jakość/cena jest fatalny.
            Digart

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

Dobra kochani,

było u mnie paru skośnych księgowych, którzy wyjątkowo upodobali sobie sake i przebąknęli o paru rzeczach. Mówili też, żebym nie mówił, więc oczywiście Wy też nie mówcie ;-)

Parę lat temu plan był na wprowadzenie 3D, który byłby 7D ale na matrycy FF. 5D od początku był brany jako entry-level dla FF. Niestety, plany "pokrzyżowała" cudowna sprzedaż 5D i zrobienie z tego prawie, że aparatu kultuwego (powiedzmy odpowiednika EOS 3).

Zmieniono więc taktykę, 5D mkIII będzie tym czym miało być 3D (7D+5DII w skrócie), puszczą to początkowo za trochę więcej (początkowo coś około 11-12 workach ryżu była mowa), aby ostatecznie cena zatrzymała się na granicy 9999 zł. Po obfitych 1.5-2 latach sprzedaży (i wykończeniu z magazynów 5DII, który nie stanieje praktycznie w ogóle), wejdzie entry level FF o nazwie 6D, albo 9D (tego nie wiem akurat), który dziwnym trafem będzie to 5DII tylko w mniejszym opakowaniu i oczywiście turbo plastikowym. Sprzedawany będzie na dzień dobry w cenie 7 worków ryżu (dziwnie, teraz coś kosztuje tyle, nie? ), by ostatecznie oscylować w okolicach 6 worków.

Tylko jak mówiłem, nikomu nie mówcie?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez MMM
              Zależy co kto lubi, ten obiektyw nadaje się oczywiście do fotografowania i można nim uzyskać piękne obrazki ale stosunek jakość/cena jest fatalny.
              Tobie nawet 35L nie pasowała w stosunku cena/jakość ;-)
              Ostatnio edytowany przez allxages; 5614. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• zanussi
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1696

Oczywiście, że nikomu nie powiemy Już możesz na nas liczyć.... Teraz tylko ryż kolekcjonować pozostało
                Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• dinderi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 3028

Zamieszczone przez allxages
                  (...) puszczą to początkowo za trochę więcej (początkowo coś około 11-12 workach ryżu była mowa) (...) Sprzedawany będzie na dzień dobry w cenie 7 worków ryżu (dziwnie, teraz coś kosztuje tyle, nie? ), by ostatecznie oscylować w okolicach 6 worków.
                  (...)
                  Widać, że "księgowi" canona pilnie obserwują naszą aurę. Coraz częstsze powodzie już niedługo sprawią, ze nie pozostanie nam nic innego, jak uprawa ryżu. Tylko ceny znacznie wzrosną, bo ryż stanieje.

BTW. Co Ty im dałeś do picia!? Sake to na pewno nie było. Chyba, że na makowinach
                  Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                  09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• allxages
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2549

Zamieszczone przez dinderi
                    BTW. Co Ty im dałeś do picia!? Sake to na pewno nie było. Chyba, że na makowinach
                    To było sake. Sekret twkił w jedzeniu. Zrobiłem sajgonki i tofu smażone głęboko w sosie sojowo-brzybowym. Do tego polski czerwony barszcz do picia.

Byś przyjechał do Wrocławia na jakiś "plener" to też byś dostał, bo jeszcze mi zostało

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Zamieszczone przez allxages
                      To było sake. Sekret twkił w jedzeniu. Zrobiłem sajgonki i tofu smażone głęboko w sosie sojowo-brzybowym.
                      Toś ich ugościł, po staropolsku

Byś przyjechał do Wrocławia na jakiś "plener" to też byś dostał, bo jeszcze mi zostało
                      Przybędę, przybędę. Jak się cieplej zrobi, bo nie lubię zimna.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• gietrzy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 5727

No i guzik muszą - kupujcie dalej te Rebele...

600D = 550D z lekkim tuningiem softu plus
                        - nowy (niekoniecznie szybszy ) algorytm CDAF w LV
                        - poziomica

Czyli dopiero 7D2 na 25 MPx - szkoda
                        No i drugi temat ma być - obstawiam około 30 stron (max dopuszczalna ilość postów na stronę) zanim ktoś napisze, że był i macał cudo w fotoit.
                        Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120. Powód: Automerged Doublepost
                        the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez gietrzy
                          No i guzik muszą - kupujcie dalej te Rebele...

600D = 550D z lekkim tuningiem softu plus
                          - nowy (niekoniecznie szybszy ) algorytm CDAF w LV
                          - poziomica
                          O najważniejszej zmianie zapomniałeś:
                          "Redesign of the model nameplate as well" .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

no ale ekranik abarotny toze
                            www albo tez flickr

Komentarz

• jotes25
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3608

Na razie to są ploty tylko. W przypadku 550d też były dość dalekie od rzeczywistości. Mi wystarczy, że poprawią matrycę (w to wątpię, niestety), a reszta funkcji to de facto nowy firmware.
                              Obrotowy ekranik niech sobe wsadzą ... do kolejnego G-ileś...
                              Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez akustyk
                                no ale ekranik abarotny toze
                                Wyrównanie do 60D pominąłem z oczywistego powodu.
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...