Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Bonk. Zostań w Kraju. Jeśli wszyscy normalni wyjadą, to kto zostanie...
a' propos, jeśli ktoś potrzebuje kilka rad jak zabezpieczyć swoje okna i drzwi, służę pomocą. Moimi klientami są firmy "okienne" PCV / Alu/ drewno stąd kilka prostych rad sie może przydać. Proszę z góry by nie było komentarzy z cyklu "teraz sobie zrobi biznes itp" sprzedaję B2B więc nie jest to dla mnie giga interesem, a wiem jak się samemu zabezpieczyć.
Jeśli ktoś ma się włamać to i tak się włamie, można to jednak utrudnić. Wiem bo sam miałem próby... odpukać jak na dziś.
Jest jeszcze jedna opcja...chodzić z zalożoną kolczugą i wtedy żadna kosa Ci nie straszna....trochę siniaków ale to wszystko...no chyba, że kolo poderżnie nam gardło...
A gdyby tak do aparatu można bylo zamonować coś w stylu GPS-a :] ew gdyby był montowany jakiś system umożliwiający jego namierzenie po kradzieży... rowiązało by trochę problemów, choć pewnie sprytny polak znalazł by i na to sposób :/
pomysł z gps nie był by zły tyle że raz wielkość urządzenia, dwa gdzie je montować - w samochodach montuje się je w różnych miejscach - żeby złodziej od razu na to nie wpadł , poza tym koszt monitorowania raczej przekraczałby wartość sprzętu (każdy element osobny GPS?)
No dobra, skoro pomysł GPS-u odpada z przyczyn wielkości itd... zresztą on nie eliminuje samego problemu złodziejstwa, więc może do każdego zakupionego body powinien być dodawany mały kieszonkowy dezaktywator złodziei, może Colt, bo Beretta jest troszkę za duża. Można sobie pożartować, ale problem jest poważny, niestety znam go z autopsji;(
Co do GPS to jego skuteczność maleje w obliczu tego
Co do róźnych patentów widziałem kiedyś takie coś fajnego - mianowicie było to wielkości paczki papierosów (trochę większe) na baterię 9V. Miało jakieś uchwyciki żeby przyczepić w miarę trwale do chronionej np. torby. z tego wystawał sznureczek (taka smycz) wczepiona do tego wtykiem typu jack- przyczepiało się tą smycz na stałe do czegoś - działało tak że jak złodziej wyrwał np. torbę to włączał się przeraźliwy sygnalizator umieszczony w tym czymś - na 99$ przypadków gość wypuszczał torbę i w szybkim tempie się oddalał kompletnie zaskoczony/ogłuszony - bo z torbą która wyje 100dB trudno wtopić się w tłum.. Nie kojarzę kto takie coś może robić / sprzedawać bo to było z 8 lat temu ale patent ciekawy
jeżeli chodzi o motocykle to jest to porostu blokada tarczy/kola z alarmem ruchu niektórzy tez stosują do motorów Linke bezpieczeństwa czyli ze jak cie wywala z motoru na światłach czy cos to wypada "kluczyk" na gumowej sprężynce co daje odcięcie zapłonu
a wracając do tematu
jest możliwość do torby wrzucenie GPS nadajnika
ma sie przy sobie palmtopa i można obrazu zlokalizować torbie ale sprzęt ten kosztuje trochę kiedyś takie widziałem za 1500dolarow
jak tak wszyscy opowiadacie historyjki to tez opowiem lecz nie chcieli mi ukraść aparatu bo jeszcze takowego nie posiadam ;p
wiec
Kiedyś jadę rano do szkoły tramwajem (2 wagon sam koniec) siedzę na wolnym miejscu i czytam książkę z historii bo miąłem zaliczenie bardzo ważne
Podchodzi do mnie jakiś typ mówi "siemka" i wyciąga rękę
patrzę na niego a tam helup i mowie siema i dalej zaczynam czytać on mi cos tam mówi pyta się co robie itd ja go olewam i próbuje się skupić a on żebym sobie wzioł działeczkę to się wyluzuję ja tam mu odpowiadam lekki śmiech i mowie jasne tak żeby rozluźnić atmosferę bo wiedze ze biedzie chciał kasę albo cos w tym stylu
3 przystanków po tym helupie grupka chłopaków z jakieś inne szkoły
hellup się mnie zapytał czy to moi znajomi a ja zrobiłem błąd i powiedziałem ze nie
on do nich cos tam krzyczy i odraz się odwraca do mnie i mówi :"teraz będziemy mówić ciszej , bo przez takich jak ty miąłem juz parę sytuacji niemiłych "
to ja wstaje ręce w kieszeń żeby znaleźć juz cos ciężkiego ten nagle wyjmuje strzykawkę z jakimś gównem w środku (naszczepcie na igle było nałożone zabezpieczenie ) a ja znalazlem telefon w kieszeni kurtki 3310 naprawiałem koleżance wyświetlacz i pytam sie ten chcec ?
"taK"
to ja zamach i mu w morde tym telefon nie ważne ze go rozwaliłem (wyświetlacz )ale on Sie złożył (jak to helup)
to ja po policje oni go zabrali okazali sie ze w strzykawce miął działkę .... ;/
i się spóźniłem na zaliczenie ale jak wszedłem do sali z policjantem i powiedzieli mojemu historykowi dlaczego sie spóźniłem to mnie dopuścił i nawet dostałem lepsza ocenę bo on tez nie znosi drechów, na obozie integracyjnym w zakopanym przyczepili się do naszych dziewczyn to on wstano z nami w ich obronie i sie napierdala ...
sorrka ze tak długo ale krócej sie nie dało;p
Ostatnio edytowany przez kula; 8261.
Powód: mój błąd a co do polskiego to mam problemy i problemy z literka u, f, g
jezeli chodzi o motocykle to jest to poprostu blokada tarczy/kola z alarmem ruchu niektorzy tez stosuja do motorow linke bezpieczesnsta czyli ze jak cie wywala z motoru na swiatlach czy cos to wypada "kluczyk" na gumowej sprezynce co daje odciecie zaplonu
a wracajac do tematu
jest mozliwosc do torby wrzucenie GPS nadajnika
ma sie przy sobie palmtopa i mozna odrazu zlokalizowac torbe ale sprzet ten kosztuje troche kiedys takie widzialem za 1500dolarow
jak tak wszyscy opowiadacie historyjki to tez opowiem lecz nie chcieli mi ukrasc aparatu bo jeszcze takowego nie posiadam ;p
wiec
Kiedysc jade rano do szkoly tramwajem (2 wagon sam koniec) siedze na wolnym siedzonku i czytam ksiazke z histori bo mialem zaliczenie bardzo wazne
Podchodzi do mnie jakis typ mowi "siemka" i wyciaga reke
patrze na niego a tam helup i mowie siema i dalej zczynam czytac on mi cos tam mowi pyta sie co robie itd ja go olewam i proboje sie skupic a on zebym sobie wziol dzialeczke to sie wylozoje ja tam mo odpowiadam lekki smiech i mowie jasne tak zeby rozloznic atmoswere bo widze ze bedzie chcial kase albo cos w tym stylu
3 przystatnko po tym helupie gropka schopakow z jakies inne szkoly
hellup sie mnie pyta czy to moi znajomi a ja zrobilem blad i powiedzialem ze nei
on do nich cos tam krzyka i odrazu sie odwraca do mnie i mowi :"teraz bedziemy mowic ciszej , bo przez takich jak ty mialem juz pare sytulacji niemilych "
to ja wstaje rece w kieszen zeby znalesc juz cos ciezkiego ten nagle wyjmoje strzykawke z jaakims gownem w sirodku (naszczescie na igle bylo nalozone zabezpieczenie ) a ja znalazlem telefon w kieszeni kurtki 3310 naprawialem kolezance wyswietlacz i pytam sie ten chcec ?
"taK"
to ja zamach i mo w morde tym telefon nie wazne ze go rozwalilem (wysiwetlacz )ale on sie zlozyc (jak to helup)
to ja po policje oni go zabrali okazali sie ze w strzykawce mial dzialke .... ;/
i sie zsoznilem na zaliczenie ale jak wszedlem do sali z policjantem i powiedzieli mojemu historykowi dlaczego sie spoznilem to mnie dopuscil i nawet dostalem lepsza ocene bo on tez nie znosi drechwo, na obozie integracyjnym w zakopanym przyczpieli sie do naszych diewczyn to on wstanol z nami w ich obronie i sie napierdala ...
sorrka ze tak dlugo ale krocej sie nie dalo ;p
Wprawdzie nie mialem zadnej sytuacji w ktorej ktos mnie zaczepil w trakcie fotografowania i chcial zabrac aparat czy cos podobnego ale zainteresowal mnie fragment o noszeniu ze soba noza i straszeniu nim potencjalnych napastnikow.
Panie i Panowie tak sie sklada ze ta rada policjanta to za przeproszeniem straszna bzdura swiadczaca przede wszystkim o braku wyobrazni. Tak sie sklada ze tematyka nozowa interesuje sie od lat (wiecie takie zboczenie polegajace na kupowaniu i uzywaniu nozy w cenie dobrych obiektywow). Nosze tez ze soba noz przy czym jedynie w celach uzytkowych (taki zawod).
Prawda jest taka ze wyciaganie noza przy napastniku to wyrazne proszenie sie o jeszcze wieksze klopoty. I to nawet nie dlatego ze on moze miec wiekszego i lepiej nim operowac. Co w przypadku kiedy okarze sie ze Wasz kozik nie odstraszy nikogo ... uzyjecie go ? Efektem ugodzenia nozem jest szok pourazowy majacy czesto gorsze skutki niz sama rana. Jesli ktos z Was byl ofiara takiego szoku (niewazne w jakiej sytuacji) wie ze do omdlenia jest albo bardzo blisko albo czlowiek mdleje. Adrenalina oczywiscie jest w stanie zlagodzic skutki ale co jesli nie pomoze. Facet pada Wy uciekacie on wykrwawia sie na smierc a Wy idziecie do pierdla. Gorzej jak sytuacja jest odwrotna ... nieumiejetnie uzywacie noza ... napastnik Wam go zabiera dostajecie cios on ucieka a Wy wykrwawiacie sie. Jeden z trenerow walki nozem pisal ze jesli wyciaga sie noz na ulicy to tylko po to zeby zabic ... nie ma sie co nastawiac na inne rozwiazanie.
Nie jestem guru w tych sprawach ale jesli ktos mysli na powaznie o kupieniu sobie noza i noszeniu go dla postrachu to zapraszam do archiwum portalu budo.net.pl gdzie takie dyskusje pojawialy sie wielokrotnie. Poczytacie troche i od razu sie Wam odechce nozy, batonow itp. Nie ma to jak pozadny gaz ktory umozliwia szybkie oddalenie sie i unikniecie bijatyki.
Komentarz