X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pikczer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2578

No ladnie odkopales moj watek
    Kurcze - jak go zakladalem, to faktycznie bawilem sie trybami - teraz, tylko M i nie wyobrazam sobie innego 8)

Komentarz

• streaker
      Początki nałogu
      • 2009
      • 389

W ankiecie brakuje opcji 'Często używam trybu M'

- dla zdjęć z lampą
      - dla wszystkich innych gdy jest mało światła (reguluję iso, którego jak wiadomo automatycznego w canonach nie-jedynkach nie ma)
      - do specyficznych ujęć gdy jest dużo światła (pod światło, ogromne kontrasty, długie naświetlania - np. strumienie, etc.)

- dla pozostałych zdjęć na zew. gdy jest dużo światła - AV - dobieram żądaną przysłonę, iso100, czas niech aparat ustawia (czy to będzie 1/400 czy 1/4000s jest mi obojętne ) - do tego tylko korekta do wskazań światłomierza
      "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• RNz
        Uzależniony
        • 2007
        • 708

90% M. Tak się przyzwyczaiłem :-)
        Gdyby nie auto ISO, które czasem się przydaje, w trybach TV i AV, to pewnie byłoby 100% M
        Pozostałe 10% TV i AV

Komentarz

• czarny1999
          Bywalec
          • 2008
          • 119

podejzewam ze kolka trybow juz sie u mnie nawet nie kreca... a na powaznie to nie mam pojecia kiedy na czyms innym niz ' M ' pracowalem

Komentarz

• AMMarshall
            Uzależniony
            • 2009
            • 671

Zamieszczone przez Pikczer
            No ladnie odkopales moj watek
            Kurcze - jak go zakladalem, to faktycznie bawilem sie trybami - teraz, tylko M i nie wyobrazam sobie innego 8)
            Teraz to się cieszę, że wykopałem.

Pikczerowi łezka w oku się zakręciła , a wątek zatętnił życiem poraz drugim, bo jak widać zainteresowanie jest.
            Adam Marczak Marshall
            Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• 385
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 44

"M" od zawsze . Stary jestem , więc to przyzwyczajenie z czasów analoga , a poza tym co tu dużo mówić - najbardziej kreatywny .
              http://bogdanszarmach.pl

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Ja mam trochę inne pytanie, do wszystkich używających trybu M bez lampy, w standardowych warunkach zmiennego oświetlenia.

Korzystacie przy tym z "równania do drabinki"?

Jeżeli tak, nie czujecie lekkiego bezsensu tego, co robicie?
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

a ja też stary jestem, a też kiedyś wszystko na M bo nie było inaczej, a teraz tam gdzie się da korzystam z automatyki. To tak jakbym powiedział że nie korzystam z AF-a, bo przyzwyczajenia... choć mam kolegę który repo ślubne właśnie na MF wykonuje - ja ze względu na wzrok miałbym ponad połowę nietrafionych, choć próbowałem z szerokimi kątami nie jest aż tak źle. Wziąłem Zeissa 85mm i portret z kilku metrów na 1.4.. 8-10 nietrafione
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez MariuszJ
                  Ja mam trochę inne pytanie, do wszystkich używających trybu M bez lampy, w standardowych warunkach zmiennego oświetlenia.

Korzystacie przy tym z "równania do drabinki"?

Jeżeli tak, nie czujecie lekkiego bezsensu tego, co robicie?
                  trochę taki lans, tak mi się wydaje. Są jednak sytuacje w zmiennym świetle gdzie właśnie używam M. Przy szarówce wyobraź sobie np. lub gdy muszę przymknąć obiektyw np w tele, a czas może "nie dać rady", lub pochumro, w trudniejszych warunkach oświetleniowych -zawsze M.
                  Ostatnio edytowany przez marekb; 4878. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• amroz
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 772

ja zawsze na M i nie potrafie się jakoś do innych ustawień przyzwyczaić

Komentarz

• seb2k6
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 151

Brakuje opcji w ankiecie "prawie zawsze używam trybu M"

Ja od dawna używam w 99% przypadków trybu M Pierwsze ustawienie parametrów "na oko" i późniejsze korekcje na podstawie uzyskanego zdjęcia/histogramu.

Komentarz

• MariuszJ
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1697

Zamieszczone przez marekb
                        trochę taki lans, tak mi się wydaje. Są jednak sytuacje w zmiennym świetle gdzie właśnie używam M. Przy szarówce wyobraź sobie np. lub gdy muszę przymknąć obiektyw np w tele, a czas może "nie dać rady", lub pochumro, w trudniejszych warunkach oświetleniowych -zawsze M.
                        No mi się też tak wydaje W tych samych warunkach przy zmiennym świetle możesz jeździć korektą ekspozycji w półautomacie. Problem raczej jest w wykastrowaniu auto-iso i ustawienia maksymalnego czasu migawki.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez seb2k6
                        Brakuje opcji w ankiecie "prawie zawsze używam trybu M"

Ja od dawna używam w 99% przypadków trybu M Pierwsze ustawienie parametrów "na oko" i późniejsze korekcje na podstawie uzyskanego zdjęcia/histogramu.
                        Już wiem - od Ciebie aparatu nie kupię :P
                        Ostatnio edytowany przez MariuszJ; 30630. Powód: Automerged Doublepost
                        Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• seb2k6
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 151

Jak nie kupujesz używek w świetnym stanie z małymi przebiegami to Twoja strata :P

Nie wiem jak Tobie ale mi ustawienie odpowiedniej ekspozycji nie zajmuje więcej niż 1-3 zdjęcia a później mogę sobie dowolnie dobierać kadr lub moment bez kombinacji. Ale jak Ty wolisz co chwila pilnować pomiaru światła i bawić się korekcjami to już Twoja strata czasu - nie moja. Poza tym Ty używasz więcej przycisków i pokręteł na body niż ja więc nie wiem kto ma bardziej zużyty sprzęt...

Komentarz

• MariuszJ
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1697

Jak nie kupujesz używek w świetnym stanie z małymi przebiegami to Twoja strata :P
                            Dla mnie taki opis jest zawsze podejrzany!

Nie wiem jak Tobie ale mi ustawienie odpowiedniej ekspozycji nie zajmuje więcej niż 1-3 zdjęcia a później mogę sobie dowolnie dobierać kadr lub moment bez kombinacji. Ale jak Ty wolisz co chwila pilnować pomiaru światła i bawić się korekcjami to już Twoja strata czasu - nie moja. Poza tym Ty używasz więcej przycisków i pokręteł na body niż ja więc nie wiem kto ma bardziej zużyty sprzęt...
                            Rzadko robię pod rząd kilka ujęć w tej samych warunkach świetlnych - ja amator Ja nie pilnuję w ogóle pomiaru światła - właśnie dlatego używam półautomatu. Ja Ci więcej powiem - ja teraz nawet ISO nie zmieniam. A korektę ekspozycji robię tylko jak mi się przypomni - niestety, w moim wieku nierzadko następuje to o tydzień za późno.

Teraz to chyba bardziej kręcę w kompakcie, żeby wycisnąć z niego ostatnie poty
                            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• najeli
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 992

Zaczęłam używać M przy wyjazdach w warunki trudne oświetleniowo (duże kontrasty, światło non stop jak u nas w południe). Ekspozycja wzięta z nieba i spokój na pół dnia. Automatyczna ekspozycja nie dawała rady najczęściej a kompensowanie non stop nie jest jakieś przyjemne specjalnie....

Ale tak normalnie to jestem leniem i robię na P
                              www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
                              C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• seb2k6
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 151

Nie wiem gdzie Ty robisz zdjęcia ale ja nie pamiętam sytuacji żeby mi warunki świetlne się zmieniały tak szybko, żeby trzeba używać co chwila innej ekspozycji... Przykładowo:
                                1. górska wycieczka w słońcu - M i koncentruje się tylko na kadrach
                                2. pochmurny dzień, groźne burzowe chmury, skalne wybrzeże - M i koncentruje się tylko na kadrach
                                3. Portret podczas spaceru po lesie - M i koncentruje się tylko na kadrach
                                4. Kot sąsiada przed domem - M i koncentruje się tylko na kadrach
                                5. Syn znajomych w ciemnym pokoju z doświetlaniem lampą odbitą od sufitu - M i koncentruje się tylko na kadrach

Jeśli zdjęcie wyjdzie za ciemne lub za jasne to wystarczy w 99% jedna zmiana czasu albo przysłony żeby było ok.

To takich kilka przykładów na szybko, typowych dla AMATORA. Gdzie tu widzisz zajeżdżanie aparatu ?

Komentarz

Pracuję...