X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotofil
    Początki nałogu
    • 2006
    • 284

Tak se siedzę i czytam ten wątek. Najprzytomniej do tematu podszedł atsf .
    A dla reszty najważniejszy jest mocny uszczelniony korpus. A jak potem sprzedają je na Alle to wszyscy profeszjonal photographer piszą że aparat był zawsze noszony w trzech ścierkach irchowych, w bąbelkowej kopercie i w miękkim etui.
    Funkcjonalność jest nieważna! Ważny jest magnezowy korpus
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”

Komentarz

• Bart3k
      Początki nałogu
      • 2008
      • 316

Zamieszczone przez trajbus1
      cena jest porównywalna. trochę mnie odstrasza ta matryca 10Mpix w 40D. jak to z nią jest?
      10Mpix spokojnie wystarcza do odbitki 60x90 więc ja nie wiem skąd to przerażenie
      Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• lMl
        Bywalec
        • 2011
        • 225

Fotofil, jako użytkownik Oly E-1 będę bronił magnezowych korpusów.
        Wszystko jest kwestią potrzeb. Ja potrzebuję sprzętu, który jest niezniszczalny i uszczelniany, i bardzo żałuję, że żaden kolejny sprzęt nie będzie miał takiej wytrzymałości.
        canon, olympus

Komentarz

• brodek
          • 2010
          • 5

Ja mam w 40D ponad 105 tys klatek i bez stresu działa dalej...

Komentarz

• lukasz5DmkI
            Bywalec
            • 2011
            • 223

Nie liczmy klatek róbmy zdjęicia Osobiście wolał bym 40D

Komentarz

• flankerp
              Uzależniony
              • 2010
              • 636

Gdzieś tu doczytałem na temat zutomatycznej korekcji winietowania, która przemawia na korzyśc 550D. Czy to znaczy, że 40D nie koryguje winiety obiektywów z poziomu body?

Sorry jeżeli to głupie pytanie, ale wydawało mi się, że wszystkie Canony koryguja automatycznie, a bazę obiektywów sobie updatujemy przez kompa ???
              Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• lMl
                Bywalec
                • 2011
                • 225

flankerp, ale czy programowe rozjaśnianie brzegów z poziomu aparatu jest rarytasem?
                canon, olympus

Komentarz

• flankerp
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 636

Nie wiem czy rarytas, ale ja u siebie nigdy nie wyłczyłem gdyż uważam, że sprawdza się wyśmienicie... Oczywiście to samo można zrobić w lightroomie, ale po co jak masz to juz z poziomu body?

Wracam pytanie, czy wszystkie puszki cyfrowe Canona (dSLR) to maja czy dopiero od któregoś tam modelu...
                  Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Komentarz

• mc_iek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 790

W 350D tego nie ma.
                    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• atsf
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4832

Zamieszczone przez flankerp
                      Gdzieś tu doczytałem na temat zutomatycznej korekcji winietowania, która przemawia na korzyśc 550D. Czy to znaczy, że 40D nie koryguje winiety obiektywów z poziomu body?

Sorry jeżeli to głupie pytanie, ale wydawało mi się, że wszystkie Canony koryguja automatycznie, a bazę obiektywów sobie updatujemy przez kompa ???
                      Peripherial Illumination Correction czyli programowa korekcja winietowania została wprowadzona dopiero w modelach 5D Mk II, 50D i 500D.
                      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Wybór pomiedzy tymi puszkami powinien byc dostosowany do potrzeb. Wiadomo, ze 40D to starsza konstrukcja z mniej upakowaną matrycą i magnezowa obudową. 550D to zdecydowanie nowsza konstrukcyjnie pucha, z możliwością robienia filmów i lepszym ekranem LCD, ale za to lekka i mniej ergonomiczna. Poza tym 550D można jeszcze dostać jako nowe a 40D już nie . Co da określenie, która naszym zdaniem jest lepsza? Ważne co się Tobie podoba
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• trajbus1
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 32

właśnie z jednej strony dobrze jest mieć nowy aparat na gwarancji itp. ale 40D to jednak półprofesjonalny aparat a chciałbym z fotografią związać swoją przyszłość. i można w dobrej cenie kupić 40D no ale jest ten dylemat, że już nie na gwarancji. a wszystko sie może zdarzyć.

Komentarz

• az3rrox
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 36

jeżeli kupisz 40d z rozsądnym przebiegiem to imo nie ma za bardzo się czego obawiać. chcialbys z fotografia zwiazac swoja przyszłosc wiec zakladam, ze przydalaby sie ergonomia i komfort pracy. seria xxxd niestety do zastosowan zawodowych nadaje sie srednio patrzac na powyzsze kryteria.
                            1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Komentarz

• rychu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 242

"Półprofesjonalny" czy "profesjonalny" oznacza dla kogo jest dedykowany i zupełnie nie oznacza, że jest "lepszy" lub że robi lepsze zdjęcia. Profesjonalista nie wypuszczający aparatu z ręki przez kilka godzin dziennie opanuje obsługę dość szybko, ale ja jako amator robiący zdjęcia co kilka dni lub często co kilka tygodni nigdy nie nauczyłem się obsługi dżojstika w 40d a kółka górne i dolne ciągle mi się mieszały które do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski. Jak trenowałem w domu to nawet wychodziło, ale po tygodniu czy dwóch w praktyce zapominałem i nie wykorzystywałem możliwości aparatu, podobnie jak obsługi bez odrywania oka od wizjera. Dla mnie wygodniejsza jest linia amatorska, która na dodatek jest lżejsza.

Komentarz

• atsf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4832

Zamieszczone przez rychu
                                "ale ja jako amator robiący zdjęcia co kilka dni lub często co kilka tygodni nigdy nie nauczyłem się obsługi dżojstika w 40d a kółka górne i dolne ciągle mi się mieszały które do czego, podobnie jak dwufunkcyjne przyciski. Jak trenowałem w domu to nawet wychodziło, ale po tygodniu czy dwóch w praktyce zapominałem i nie wykorzystywałem możliwości aparatu, podobnie jak obsługi bez odrywania oka od wizjera. Dla mnie wygodniejsza jest linia amatorska, która na dodatek jest lżejsza.
                                Otóż to, zastosowałem te same kryteria przy wyborze sprzętu:-D Czasem nawet, jak w wizjerze widzę po lewej "200" a po prawej "400", to się gubię, które to ISO, a które migawka, i muszę spojrzeć na zewnętrzny wyświetlacz, a dwufunkcyjnych przycisków po prostu nienawidzę obojętnie na czym by one nie były, tak samo jak metody nastawiania tylko w jednym kierunku (to poza tematem, już zwykły budzik może mnie doprowadzić do pasji)
                                Zamiast gripa, aby poprawić ergonomię, mam amatorski nadgarstnik, a żeby dociążyć body często mam przypięte na szybkozłączce sanki do macro. Przynajmniej się do czegoś więcej przydają, niż sam grip.
                                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

Pracuję...