X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomhagen

"watki tego rodzaju sa ostatnio bardzo modne odkąd cena 5D spadła ponizej 5tys zł "

właśnie. i zdaje się że użytkownicy 40d mają lekki żal do samych siebie i próbują leczyć frustracje takimi wątkami...

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

coś w tym jest, ja bym powiedzial - skoro tak tanio teraz to kupować i nie pitolić Warto
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• marekk_ok
        Uzależniony
        • 2007
        • 821

Zamieszczone przez banan82
        coś w tym jest, ja bym powiedzial - skoro tak tanio teraz to kupować i nie pitolić Warto
        Czy to tanio czy drogo to dla kazdego rzecz "osobista", dodatkowo to nie jest i nie powinien byc glowny powod - optymalnie to kazdy powinien swiadomie wybrac/kupic.

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez tomhagen
          "watki tego rodzaju sa ostatnio bardzo modne odkąd cena 5D spadła ponizej 5tys zł "

właśnie. i zdaje się że użytkownicy 40d mają lekki żal do samych siebie i próbują leczyć frustracje takimi wątkami...
          Nie widziałem w tym wątku żadnej wypowiedzi sfrustrowanego użytkownika "czterdziestki" ,a wręcz odwrotnie
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• dzik
            Uzależniony
            • 2008
            • 884

Ja jestem posiadaczem 40-tki i zle sie z tym nie czuje. Np dlatego ze kupilem ja za mniej niz 3000PLN
            Jestem swiadomy co daje FF, ciekawil mnie temat magicznych kolorow w 5D i do tego akurat nikt mnie przykladami nie przekonal.

Dziwia mnie tylko teorie ze wielkosc matrycy wplywa na GO przy tej samej ogniskowej. Obiektyw dziala inaczej gdy ma za soba wieksza matryce?
            Mamy mniejszy kat widzenia w cropie i tyle.
            Ostatnio edytowany przez dzik; 15371.

Komentarz

• banan82
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1165

dzik, jest roznica na GO, robilem sobie porownania wlasnie i zwlaszcza na pelnej dziurze np 1.4 w 50mm jest bardzo znaczna roznica, na korzysc FF, zreszta bebnia o tym wszedzie, dziwie sie ze jeszcze sie o tym nie przekonales
              Crazy Apple Fanboy
              Ex Linux User

Komentarz

• Kubak82
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2348

Zamieszczone przez dzik
                Ja jestem posiadaczem 40-tki i zle sie z tym nie czuje. Np dlatego ze kupilem ja za mniej niz 3000PLN
                ja kupielm zaraz po premierze i wg. niektorych dopiero powinienem teraz pitoloc, bo za ta sama kase mialbym teraz 5d ;-)

hehe, pozostaje chyba tylko rzucic sie pod pociag
                Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• banan82
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1165

tak kubak, tak hehe
                  z tym sprzetem jest tak samo jak z kumputerami, z ta lekka roznica ze kompy starzeja sie duzo szybciej, chociaz ostatnimi czasy, powiedzmy od jakichs 2 lat to juz roznic miedzy najszybszymi kompami a tymi normalnymi nie ma az tak wielkich. co poradzic
                  Crazy Apple Fanboy
                  Ex Linux User

Komentarz

• HuleLam
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1641

Zamieszczone przez dzik
                    Dziwia mnie tylko teorie ze wielkosc matrycy wplywa na GO przy tej samej ogniskowej. Obiektyw dziala inaczej gdy ma za soba wieksza matryce?
                    ...oj było napisane wiele razy, ale jeszcze raz w skrócie:
                    Podobny kadr (obiekt przedstawiony) na większym elemencie światłoczułym (film, przetwornik elektrooptyczny), będzie oznaczał większą skalę odwzorowania, a zatem mniejszą głębię ostrości.
                    Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754.
                    Fotograf platoniczny

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

tak kubak, tak hehe
                      z tym sprzetem jest tak samo jak z kumputerami,
                      i z tym sie liczylem ale nie zaluje, bo dzieki temu zrobilem troche fajnych (mam nadzieje ;-) ) zdjec :-)

teraz tez bym kupil cropa ale dlatego, ze wazniejszy jest dla mnie mnoznik x1.6 i szybkostrzelnosc 40d :-) .. w przeciwnym razie pewnie mialbym 5d ;-)

Komentarz

• pawelsz
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 141

teraz tez bym kupil cropa ale dlatego, ze wazniejszy jest dla mnie mnoznik x1.6 i szybkostrzelnosc 40d .. w przeciwnym razie pewnie mialbym 5d
                        o widzisz, to dokładnie tak samo, jak ja - crop i speed
                        40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• Piast
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 111

tak czytam i się dziwię że niektórzy nie widzą różnicy między np 40d a 5d
                          zróbcie taki test: niech np osoba wypełni kadr od góry do dołu jak w 40d i 5d tym samym obiektywem i wtedy zobaczycie różnicę w głębi ostrości (w 5d będzie trzeba podejść bliżej aby osoba tak samo wypełniła kadr ,czyli tylni plan będzie bardziej nieostry oto cała filozofia przewagi 5d )
                          W kompaktach matryca jest jeszcze mniejsza od 40d i wszystko jest ostre na zdjęciu ,czyli do **** bo nie wiadomo na co zwrócić uwagę.
                          Fotografia w studio i plenerze - od zdjęć ślubnych ,fotomontaże do opuszczonych budynków i ruin.
                          Fotograf Koziegłowy, Czerwonak, Poznań. http://am-foto.pl
                          http://fotograf-kozieglowy.com.pl ,pisane przez Ł http://fotograf-koziegłowy.com.pl

Komentarz

• marekk_ok
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 821

Zamieszczone przez Piast
                            ...wszystko jest ostre na zdjęciu ,czyli do **** bo nie wiadomo na co zwrócić uwagę.
                            Na wszystko

Komentarz

• sluzalekmichal
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 115

Ha,ha,ha.

Komentarz

• dzik
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 884

dzik, jest roznica na GO, robilem sobie porownania wlasnie i zwlaszcza na pelnej dziurze np 1.4 w 50mm jest bardzo znaczna roznica, na korzysc FF, zreszta bebnia o tym wszedzie, dziwie sie ze jeszcze sie o tym nie przekonales
                                Przy tej samej odleglosci, ogniskowej i przyslonie?
                                Nie moge sie przekonac.
                                Wg mnie bedzie taka sama.
                                Jak zrobimy cropa z fotki 5D w photoshopie to glebia sie zmieni?

Komentarz

Pracuję...