X
-
-
Odp: Canon EOS R5
Nie rozumiem o co chodzi. Sklep, niezależny, walnął sobie jakąś tam cenę. To tak jak facet sprzedający na targu czereśnie po 100 zł. Jak ktoś będzie delikatnie mówiąc zdesperowany, to kupi. Jak nie, to poczeka na rzeczywistość. Ta zaś pewnie będzie pasować aparat poniżej Sony a9II. Czyli będzie można kupić lepszy sprzęt, za niższe pieniądze. To, że to będą wysokie kwoty, to temat na inną dyskusję. Realna cena R5 będzie widoczna w kilka miesięcy po premierze. Przecież tak jest zawsze i w każdej branży. Sony a7 III ile kosztował na wejściu? Dziś można to kupić za 7k PLN, a to i tak drogo. Mnie martwi to, że 5dIV nadal trzyma cenę powyżej 9,5 kilo. A przecież wraz ze śmiercią dslr powinien być rozdawany gratis. Chyba, że jednak pogłoski o śmierci były mocno przesadzone :-)
--- Kolejny post ---
To DxO jeszcze jest??? Przecież ten, swego czasu gloryfikowany tutaj portal, to kompletna kpina.Komentarz
-
Ten portal zasłynął z tego, że uczynił z DR jedyny parametr wartościujący sprzęt foto.
Teraz testuje aparaty w smartfonach ale DR nie testuje w nich wcale
Bo i nie ma czego...
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Nie rozumiesz co piszesz czy świadomie wprowadzasz w błąd ?
We undertake all DXOMARK camera sensor, lens, and mobile device tests in a dedicated camera testing lab that is equipped with test targets, lighting systems, light-boxes, light-meters, telemeters, spectrometers, and other specialized equipment. For our DXOMARK smartphone camera tests, we also include perceptual testing that is based on a large variety of real-life test scenes. [...]
......
W naszych recenzjach czujników aparatu w DXOMARK mierzymy jakość obrazu z czujników aparatu, które mogą rejestrować obrazy w formacie RAW, a wszystkie analizy są przeprowadzane przed demosicing lub przetwarzaniem JPG. Szczegółowe podpunkty i ogólne wyniki czujników kamery w DXOMARK oparte są na następujących kryteriach:
- Czułość kolorów
- Szum (odchylenie standardowe, stosunek sygnału do szumu, zakres dynamiczny i zakres tonalny)
- Czułość ISO (prędkość)
Przeczytaj nasz szczegółowy artykuł na temat protokołu testu czujnika kamery w DXOMARK, aby uzyskać więcej informacji na temat naszej metodologii testów i wyników.
........
........
W naszych przeglądach kamer DXOMARK (wcześniej nazywanych DXOMARK Mobile) analizujemy wydajność całego procesu obrazowania, w tym obiektyw, czujnik, sterowanie kamerą i przetwarzanie obrazu. Testy oparte są na danych wyjściowych JPG aparatu smartfona i obejmują również tryb wideo. Oprócz testowania w laboratorium i oceny obiektywnej, protokół kamery DXOMARK zawiera duży element oceny percepcyjnej, który wykorzystuje ponad 50 trudnych i realistycznych scen wewnętrznych i zewnętrznych. Podpody dla kamery DXOMARK i ogólne wyniki dla zdjęć oparte są na następujących kryteriach:
-Ekspozycja i kontrast, w tym zakres dynamiczny, powtarzalność ekspozycji i kontrast
-Kolor, w tym nasycenie i odcień, balans bieli, powtarzalność balansu bieli i cieniowanie kolorów
-Tekstura i szum
-Autofokus, w tym szybkość AF i powtarzalność
-Artefakty, w tym miękkość w kadrze, zniekształcenie, winietowanie, aberracje chromatyczne, dzwonienie, rozbłysk, ghosting, aliasing, wzory mory i więcej
-Lampa błyskowa
-Powiększanie z kilku odległości od obiektu
-Bokeh
-Nocne zdjęcia, w tym Flash-off, Flash-on, Flash-auto i Night
-Szeroki kąt
Wynik cząstkowy wideo jest obliczany na podstawie następujących kryteriów wyniku cząstkowego:
-Ekspozycja
-Kolor
-Tekstura i szum
-Autofocus
-Artefakty
-Stabilizacja
Proszę przeczytać nasz szczegółowy artykuł na temat protokołu testowania kamery w DXOMARK (wcześniej nazywanej DXOMARK Mobile), aby uzyskać więcej informacji na temat naszej metodologii testów i wyników.
.............
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Napisałem,że na DXO w testach smarfonów nie jest testowany parametr DR. Jeżeli uważasz, że jest to daj link do wyników bo ja aż tak dokładnie nie śledzę tego portalu.Nie rozumiesz co piszesz czy świadomie wprowadzasz w błąd ?
We undertake all DXOMARK camera sensor, lens, and mobile device tests in a dedicated camera testing lab that is equipped with test targets, lighting systems, light-boxes, light-meters, telemeters, spectrometers, and other specialized equipment. For our DXOMARK smartphone camera tests, we also include perceptual testing that is based on a large variety of real-life test scenes. [...]https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Ja rozumiem, że masz mnie za kompletnego idiotę ale po co zaśmiecasz forum z tego powodu tymi bzdetami to już nie mam pojęcia....[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] Możesz już zamawiać, bo ruszyła przedsprzedaż. Zakreśliłem cenę, aby nie umknęła uwadze. Co ciekawe informacji o matrycy jakoś brak (pewnikiem tajemnica handlowa). Kupując samochód też nigdy nie pytam jaki ma silnik, jakiej pojemności i ile pali na setkę oraz ile auto kosztuje
Jak dobry, to po co pytać o takie rzeczy
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] - w żaden sposób nie kieruję tego do Ciebie wskazując, że od daty pełzającej premiery R5 minęły już prawie 4 m-ce https://www.optyczne.pl/14605-news-C...od_Canona.html a faktycznie rzecz ujmując dalej wiemy tyle, co w dniu założenia wątku. To producent robi fotografów w balona nie racząc ujawnić podstawowych danych technicznych aparatu oraz jego ceny. Może tylko ja tak mam, ale zanim coś zdecyduję się kupić to wcześniej przekopię cały internet wzdłuż i wszerz oraz jeśli będzie taka możliwość przetestuję osobiście dany sprzęt. Zgadzam się z Tobą w tym, że producent taktuje w tym momencie zainteresowanych tym aparatem fotografów jak kompletnych idiotów, którzy dla logo kupią kota w worku.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Człowieku odpuść! Na prawdę to jest mega słabe, że w jednym poście w zawoalowany sposób mnie atakujesz personalnie, po czym w następnym robisz z siebie niewiniątko.
Ja tylko żałuję jednego, że jak była na forum moderatorskim stawiana Twoja sprawa to jakiś czas temu Cię broniłem. Przyznaję się to był błąd."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Odnosząc się do R5, faktycznie rzecz ujmując dalej możemy też kupić tyle, co w dniu założenia wątku, więc o co w ogóle chodzi? Kolega ewidentnie się nudzi, jeśli pisze że "przedsprzedaż ruszyła" i powołuje się na sklep w którym rzeczonego produktu nie można dodać do koszyka, bo to zwykły placeholder. Mam kolejnego newsa: te zdjęcia R5 które już znamy to pic, w rzeczywistości będzie on wyglądał jak RP, do tego sprzedawany w zestawie z RF 24-105 nie-L. Na cyfrowe.pl w sekcji Opis są takie zdjęcia, co daje nam ewidentny dowód.od daty pełzającej premiery R5 minęły już prawie 4 m-ce https://www.optyczne.pl/14605-news-C...od_Canona.html a faktycznie rzecz ujmując dalej wiemy tyle, co w dniu założenia wątku. (...) dla logo kupią kota w worku.1300D → 80D + R
10-400/1.4-6.3
Canony, Sigmy, Tamrony...Komentarz
-
Albo .... by mieć takie własności/cechy video jakie podano to powinien/może mieć dodatkowe chłodzenieOdnosząc się do R5, faktycznie rzecz ujmując dalej możemy też kupić tyle, co w dniu założenia wątku, więc o co w ogóle chodzi? Kolega ewidentnie się nudzi, jeśli pisze że "przedsprzedaż ruszyła" i powołuje się na sklep w którym rzeczonego produktu nie można dodać do koszyka, bo to zwykły placeholder. Mam kolejnego newsa: te zdjęcia R5 które już znamy to pic, w rzeczywistości będzie on wyglądał jak RP, do tego sprzedawany w zestawie z RF 24-105 nie-L. Na cyfrowe.pl w sekcji Opis są takie zdjęcia, co daje nam ewidentny dowód.
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
-
Komentarz
-
To tylko informacja, że takie body będzie.@Kolekcjoner - w żaden sposób nie kieruję tego do Ciebie wskazując, że od daty pełzającej premiery R5 minęły już prawie 4 m-ce https://www.optyczne.pl/14605-news-C...od_Canona.html a faktycznie rzecz ujmując dalej wiemy tyle, co w dniu założenia wątku.
I ja ci powiem, że mam olbrzymie pretensje do Nikona, że nie prowadzi takich kampanii jak Canon. Wolałbym wiedzieć coś niz nic.Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...Komentarz
-
pretensje do NIkona ?
Nikon wypuscil juz aparat ponad rok temu , a canon dopiera zamierza tej klasy - opoznienie bedzie dwuroczne.
chyba lepiej miec aparat od roku bez polrocznej zapowiedzi , niz miec polroczna zapowiedz bez aparatu.
juz nie mowie o chorobach wieku dzieciecego , ale dopiero r5mk2 moze byc spelnieniem marzen , a to dopiero za 5 lat.Komentarz
-
Nie chodzi o to czy to aparat z górnej półki czy z dolnej. Ani że to aparat a nie obiektyw. Chodzi zapowiedzi czego się można spodziewać. Canon i Sony robią szum. Nikon siedzi cicho. Ilość wniosków patentowych Canona przyprawia o ból głowy. Oczywiście większości z obiektywów nie będzie. Ale o firmie sie mówi. O Sony też.
Nikon ma świetne produkty. Body D850, D780 czy cropowy D500 nie mają sobie równych (mam na mysli aparaty z porównywalnej półki). I co z tego? Fotografowie wybierają inne systemy, bo jeśli sie mówi o Nikonie to nie o świetnym sprzęcie, tylko w kontekście słabych wyników finansowych, firma za bardzo jest uzależniona od działu obrazowania. A to nie zachęca.Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...Komentarz
-
To jest chyba filozofia firmy, robią bardzo dobry sprzęt dla pewnej grupy odbiorców, nie dla "szerokich mas".Nie chodzi o to czy to aparat z górnej półki czy z dolnej. Ani że to aparat a nie obiektyw. Chodzi zapowiedzi czego się można spodziewać. Canon i Sony robią szum. Nikon siedzi cicho. Ilość wniosków patentowych Canona przyprawia o ból głowy. Oczywiście większości z obiektywów nie będzie. Ale o firmie sie mówi. O Sony też.
Nikon ma świetne produkty. Body D850, D780 czy cropowy D500 nie mają sobie równych (mam na mysli aparaty z porównywalnej półki). I co z tego? Fotografowie wybierają inne systemy, bo jeśli sie mówi o Nikonie to nie o świetnym sprzęcie, tylko w kontekście słabych wyników finansowych, firma za bardzo jest uzależniona od działu obrazowania. A to nie zachęca.
Jak do tej pory wyżej oceniany jakościowo niż sprzęt Canona czy Sony
RR czy Bentley itd. też nie bawią się "drażniacze", "wycieki" itd
Komentarz