X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • horak
    Uzależniony
    • 2010
    • 589

W pewnym stopniu Ci zazdroszczę bo ja jeszcze nie trafiłem na swojego Grala , a po twoich wypowiedziach można wnioskować, że ty tak i proszę nie doszukuj się w mym zdaniu żadnych złośliwości.

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez horak
      W pewnym stopniu Ci zazdroszczę bo ja jeszcze nie trafiłem na swojego Grala , a po twoich wypowiedziach można wnioskować, że ty tak i proszę nie doszukuj się w mym zdaniu żadnych złośliwości.
      mam czasem wrazenie, ze dla sporej grupy uzytkownikow tego swietego grala w EOS-ie nie ma. mam na mysli tych, ktorzy nie chca duzych i drogich stalek z czerwonym paskiem a zadowoliliby sie po prostu przyzwoitym cenowo, solidnym optycznie szklem. a Canon daje dosc ekstremalnie - albo mocno plastikowo i dosc srednio optycznie, albo od razu z grubej rury, za rownie grube pieniadze...

jak sie czyta watki o wyborze 50-tki (czy 35-tki, czy 24-ki) to ten refren "ladnie rysujacy, lekki, maly, przystepny cenowo" powtarza sie jak... bez mala marzenie o sensownym AF w 5D...
      www albo tez flickr

Komentarz

• crazy
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1554

za duzo po prostu czasu spędzacie na testowaniu i porównywaniu, zamiast skupić sie na robieniu zdjęć. Nie szkoda Wam czasu na to ?
        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• jellyeater
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1631

Mam tylko 50'tke 1.8... I cały czas myślę o 35. Tyle tylko, że ten AF w 50'tce jest irytujący, jak się popracuje z czymś z HSM. Jakaś solidniej wykonana 35 z HSM byłaby miła. Tyle, że takie 50 mm F1.4 jest też ponoć średnio zrobione. Ogólnie do wyboru są właściwie tylko L.

Wiem co jest problemem 35 mm F2.0. Cena. Gdyby było kilka stów tańsze to plastik i bzyczenie można by przełknąć jak w 50'tce.
          Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• horak
            Uzależniony
            • 2010
            • 589

Zamieszczone przez akustyk
            mam czasem wrazenie, ze dla sporej grupy uzytkownikow tego swietego grala w EOS-ie nie ma. mam na mysli tych, ktorzy nie chca duzych i drogich stalek z czerwonym paskiem a zadowoliliby sie po prostu przyzwoitym cenowo, solidnym optycznie szklem. a Canon daje dosc ekstremalnie - albo mocno plastikowo i dosc srednio optycznie, albo od razu z grubej rury, za rownie grube pieniadze...

jak sie czyta watki o wyborze 50-tki (czy 35-tki, czy 24-ki) to ten refren "ladnie rysujacy, lekki, maly, przystepny cenowo" powtarza sie jak... bez mala marzenie o sensownym AF w 5D...
            Tak właśnie wygląda sprytna i już mocno irytująca polityka Canona i zapowiedź nowych nie L stałek jest dowodem na to że chyba prędko nic się nie zmieni.

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

więc pozostaje nam fotografowanie tym co mamy a nie na siłe doszukiwaniu sie mało znaczących różnić. Cieszmy się robieniem zdjęć !

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez horak
                Tak właśnie wygląda sprytna i już mocno irytująca polityka Canona i zapowiedź nowych nie L stałek jest dowodem na to że chyba prędko nic się nie zmieni.
                mnie sie te nowe stalki akurat podobaja. z jednym wyjatkiem, tj. cena, ktora ktos chyba po duzej ilosci sake wymyslil

a co do tej polityki, to nie da sie ukryc... jest to wodzenie niewolnika systemowego za nos...
                www albo tez flickr

Komentarz

• horak
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 589

Wodzenie za EOS ;-)

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

nikt przeciez nie mów, że macie być wierni canonowi :P

Komentarz

• horak
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 589

Jak już się ma Harleya to ciężko kupić Suzuki

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

ale jednym i drugim dojedziesz do celu :P

Komentarz

• KUBAwo
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 449

Zamieszczone przez crazy
                          ale jednym i drugim dojedziesz do celu :P
                          No niestety tu się mylisz, Harleye dorobiły się już nawet wielu dowcipów na ten temat...
                          5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• crazy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1554

tak jednakże to samo można powiedziec o eLkach. poza tym mój podpis chyba najlepiej oddaje to o czym od dawna mówie(piszę)

Komentarz

• jacek_73
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 2587

Zamieszczone przez dinderi
                              To ja może poproszę o niekontynuowanie tego koła i powrót do tematu. Czyli zamiast masturbować się, że 35/2 nam wystarczy, a 35L nam nie wystarczy, byłbym wdzięczny, gdyby ktoś był tak uprzejmy i poświęcił dla mnie chwilę ze swojego najcenniejszego życia, i wkleił zdjęcie z podobną flarą, zarejestrowaną na f8, ISO100, obiektywem Canon EF-35 mm f/2.0.
                              Moja wdzięczność będzie niezmierzona i dozgonna. Dziękuję.
                              Postaram się jakąś wyłapać, chociaż 35/2.0 radzi sobie cokolwiek lepiej od eLki (o dziwo)
                              Jestę fotografę
                              miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• MaciejDlugosz
                                Bywalec
                                • 2011
                                • 103

Zamieszczone przez Merde
                                Pewnie większość (wszystko) na pełnej dziurze, więc wpływ kształtu przysłony na rozmycie jest żaden. Poza tym nie w każdej sytuacji bokeh jest brzydki.
                                Nie w każdej sytuacji bokeh z pięciolistkowej przysłony będzie brzydki - otóż to! Te zdjęcia były robione na f/2,8 (plastikiem):

Zamieszczone przez horak
                                Gdyby ten chol...ny plastik miał cichszy mechanizm AF, szerszy pierścień MF oraz "full-time MF override" to miałbym swojego Graala. Co w plastiku jest fajne? Że jest lekki, poręczny, jest wystarczająco ostry (jak dla mnie), ma ostre rogi na "fulfrejm", ma szybki AF. Trochę dziwne, że Canon oferuje: 28,50,85 - szkła w podobnej cenie, które są wyraźnie ulepszone (w kwestii użytkowej mają: USM, MF override, nie mikroskopijną szerokość pierścienia MF). Przetestuję jeszcze 28-ki (w wersji ze stabilizacją oraz bez) - może to będzie dla mnie strzał w 10-tkę. L-ka jest pod wieloma względami wspaniała ale jednocześnie ciężka i nieporęczna.
                                Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Komentarz

Pracuję...