X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

Zamieszczone przez Czacha
    .. to moze teraz czas na fotki z przymknieta przyslona do f16?
    ...albo iso - 1600-3200 :smile: jak ktoś wcześniej sugerował.
    C-F-K - forever

Komentarz

• Czacha
      fotograf
      • 2004
      • 4868

zastosowanie takiej przyslony sprawi, ze ta cala "plastycznosc obrazu" zniknie.. wlasnie przez brak winiety oraz duuuuza glebie ostrosci.

zwiekszenie ISO zbyt duzo nie zmieni.
      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Bingant
        Uzależniony
        • 2006
        • 507

Na moje oko różnica pomiędzy 5D, a xxD widoczna jest tylko na zdjęciach przy f 1.2-1.4 i to na drogich stałkach. Wklejam fotki zrobiona szkłem C50 f/1..4 na @5.6, ISO 100, wołane w lajtrumie na tych samych ustawieniach z korpusów 30D, 40D, 5D i ostatnie to crop z 5D wykadrowany tak, żeby zachować mniej więcej ten sam kadr co na xxD. Fotki otrzymałem od kol. photographus i wstawiam je za jego pozwoleniem.

30D
        40D
        5D
        5D crop
        6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Mellan
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1851

Zamieszczone przez Czacha
          ...zwiekszenie ISO zbyt duzo nie zmieni.
          Mówiąc "albo" miałem na myśli inną kategorię porównań. Może ktoś coś takiego zrobi.
          Śledząc losy wątku, zaskakująco długiego w stosunku do moich przewidywań, jakoś nie ma we mnie parcia na takie sample.
          C-F-K - forever

Komentarz

• VanMurder
            Uzależniony
            • 2007
            • 600

dla mnie w piątce zieleń jest żywsza, bokeh przyjemniejszy i wygląda mniej płasko niż na 40d i 30d

zwróćcie uwagę na długość nosa modelki na kadrze z 5D i 40D
            pozdrawiam
            mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• qNick
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

Po ostatnich przykładach jak i po samplach które wstawił VanMurder ewidentnie widać że 5 bardziej doświetla i stąd może te kolory są żywsze, co do nosa to się nie wypowiadam
              Moje fotki
              CB

Komentarz

• Mellan
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1851

Zamieszczone przez Bingant
                Na moje oko różnica pomiędzy 5D, a xxD widoczna jest tylko na zdjęciach przy f 1.2-1.4 i to na drogich stałkach....
                No już nie przesadzaj... Może moje przykłady z początku są ułomne, ale przy 2.8 widać różnicę. Mam też robione na 4.5 - różnica mniejsza, ale też widoczna.

Zamieszczone przez Bingant
                ...
                Wklejam fotki zrobiona szkłem C50 f/1..4 na @5.6...
                Skoro mówisz o różnicy przy f/1.2-1.4, a wklejasz z f/5.6 w moim mniemaniu świadczy to celowym dążeniu do zatarcia różnic w obrazowaniu.
                Ten wątek służy do ich wyeksponowania, by dać ogląd niezdecydowanym/wahającym się użytkownikom, a nie udowadnianiu że przy przymknięciu przysłony "i tak nie widać różnicy".
                Według mnie to nieporozumienie.
                C-F-K - forever

Komentarz

• jceel
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 282

Jeżeli chodzi o kolory... to właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Wklejane było tutaj kilka sampli, w których przewaga 5D była wręcz miażdżąca. I to chyba główny punkt dla FF. Zastanawia mnie tylko, dlaczego tak się dzieje (zakładamy że w picture styles wszystko jest tak samo). Czyżby większy piksel dawał lepszą saturację?
                  EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Skorpion
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 57

Zamieszczone przez jceel
                    Jeżeli chodzi o kolory... to właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Wklejane było tutaj kilka sampli, w których przewaga 5D była wręcz miażdżąca. I to chyba główny punkt dla FF. Zastanawia mnie tylko, dlaczego tak się dzieje (zakładamy że w picture styles wszystko jest tak samo). Czyżby większy piksel dawał lepszą saturację?
                    Proponuję jednak pozostać przy wklejaniu / oglądaniu zdjęć FF vs crop. Rozbieranie na czynniki pierwsze koloru, kontrastu, nasycenia itd. nie ma sensu ponieważ jak ktoś zauważył jest zbyt wiele zmiennych.
                    EOS semi-pro + + other lenses + tripod + speedlite flash + SanDisk CF Reader

Komentarz

• Bingant
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 507

Zapewniam, że wklejając te sample, nie chodziło mi o żadne zacieranie różnic w obrazowaniu korpusów. Im więcej fotek poglądowych, tym lepiej dla zainteresowanych kupnem 5D, jak i dla samego wątku. Nie wszyscy mają w swojej szklarni szkła rzędu 35L i 85L. Nie każdy także robi zdjęcia na maksymalnych otworach przesłony.
                      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• a-w
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 61

Przeglądnołem cały ten bardzo długi wątek i nie znalazłem istotnego wg mnie porównania
                        zdjęcie portretowe
                        zrobione dla obu puszek tym samym obiektywem np 50 1.4 ewent 85 1.8
                        w taki sposób aby uzyskać ten sam kadr oraz tą samą głębię ostrości
                        mianowicie
                        z 40 d z odległosci np 2 m przy przysłonie 1,8
                        z 50 d z odległości o tyle bliższej aby uzyskać ten sam kadr -ok 1,25 m
                        oraz przysłonie odpowiednio większej -moze 2,8
                        Można by udowodnić w ten sposób lub też nie
                        po pierwsze -czy można przy cropie uzyskać manipulując przysłoną (pomijając przysłony ekstremalne 1,2 1,4)tak samo magiczną plastykę i bokeh jak w 5d
                        po drugie - o ile wtedy obraz z 5d będzie lepszy pod względem rozdzielczosci od tego z 40d(wpływ matrycy oraz korzystniejszej przysłony ustawionej w5d)

Komentarz

• sluzalekmichal
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 115

W przypadku zdjęć z 30D i 40D dokonałbym jeszcze malutkiej korekcji obiektywu w PS.
                          Mam wrażenie - porównując kadr z 5D i 40D,03D, że postać dla cropów jest jakby troszeczkę wypchana. Czy wynika to jednak w 100% z obiektywu czy może cropy delikatnie zniekształcają perspektywę.
                          A może to 5D zniekształca ją wizualnie na plus, przez co, pomijając głebie ostrości zdjecie wydaje sie bardziej przestrzenne i miłe dla oka. Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
                          M>S>

Komentarz

• a-w
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 61

zdjęcia z 30/40 d były robione z mniejszej odległości co daje inną perspektywę
                            Matryca (crop / FF) nie ma wpływy na persopektywę
                            Jedynie odległość ma wpływ

Komentarz

• sluzalekmichal
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 115

Odległość, głębia wszystko jest oczywiste. Tylko czy ktoś z Was spotkał sie z tym, że 40D, 30D lub 5D lekko zniekształcają perspektywę, przez co zdjęcie - minimalnie odrealnione wydaje sie dużo atrakcyjniesze?

Komentarz

• kmleon
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 315

Zamieszczone przez VanMurder
                                dla mnie w piątce zieleń jest żywsza, bokeh przyjemniejszy i wygląda mniej płasko niż na 40d i 30d

zwróćcie uwagę na długość nosa modelki na kadrze z 5D i 40D
                                pozdrawiam
                                Ale za to na zdjęciu z 5ti, kolor skóry jest jakiś taki trupio-bladozielony, na fotce z 40D modelka jest taka bardziej zdrowa ;-)

Również nie wypowiadam się co do długości nosa, bo raczej różnica spowodowana jest delikatnie innym ustawieniem modelki. Podejrzewam, że zdjęcia robione były z podobnej odległości, więc perspektywa nie powinna się zmienić - ale może się mylę...
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Zamieszczone przez sluzalekmichal
                                Odległość, głębia wszystko jest oczywiste. Tylko czy ktoś z Was spotkał sie z tym, że 40D, 30D lub 5D lekko zniekształcają perspektywę, przez co zdjęcie - minimalnie odrealnione wydaje sie dużo atrakcyjniesze?
                                No i właśnie to jest ta przewaga zestawu 5D + 35L. Fajne zniekształcenie perspektywy, bo zdjęcie robi się z mniejszej odległości niż w przypadku zestawu crop + 35L, dodatkowo lepsza winieta i mniejsza GO i to jest ta magia... Zdjęcie wychodzi dość mocno przerysowane, ale to daje tą atrakcyjność i inność odbioru niż standardowa perspektywa, którą człowiek ma na codzień, aż do porzygania ;-)
                                Ostatnio edytowany przez kmleon; 13059. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...